Långa vita gardiner, en brasa och ett äppel.

adminore_131016_blog-9adminore_131016_blog-7adminore_131016_blog-8adminore_131016_blog-15adminore_131016_blog-11

adminore_131016_blog-10adminore_131016_blog-6adminore_131016_blog-17adminore_131016_blog-16

Här kommer lite fler bilder från ett av mina senaste jobbprojekt som jag redan visade en bild av igår. Då en lägenhet är till salu och ägarna redan flyttat ut är det svårare för den potentiella köparen att kunna uppfatta utrymmenas storlek i de tomma rummen. Rymms en dubbelsäng i sovrummet eller ett matbord i matsalen, som exempel?

Att styla och möblera en tom lägenhet inför visning sker enligt mig av två orsaker: Just att  hjälpa den potentiella köparen att uppfatta rummens storlek samt naturligtvis också att locka fler människor till visningarna genom att ha intressantare bilder i annonsen.

Det är enligt mig alltså inte meningen att försöka höja priset på lägenheten utan att visa lägenhetens form, proportioner och förändringsmöjligheter. En möblerad lägenhet är ju tusen gånger intressantare både på visning och på bild än en tom, eller hur?! Meningen är helt enkelt att öka potentiella köparnas antal och därmed försnabba försäljningstiden.

Nuförtiden har man ofta också sk stämningsbilder i bostadsannonser, tex på en brasa eller en dukning. Få människor är helt rationella och köper ett nytt hem bara med praktiska grunder, utan det är ofta känslorna som sist och slutligen styr. Det skriver jag helt under sjäv i våra två senaste köp av nytt hem. Då vi köpte vår radhuslägenhet sökte vi egentligen en mycket mindre höghuslägenhet och då vi köpte vårt nuvarande hem skulle vi inte alls flytta då ju vi hade helt fullt upp med en 3-åring, en 1,5 åring och en ny baby på kommande. Nå, Laura var under en vecka gammal då vi var på banken och skrev under pappren och vi har inte ångrat oss att vi lät känslorna styra oss.


Muutama lisäkuva yhdestä viimeaikaisesta työprojektistani, josta näytin jo eilen yhden olohuonekuvan. Kun asunto on myynnissä ja omistajat ovat jo muuttaneet pois, on   mahdollisen ostajan vaikeampi hahmottaa tilojen oikea koko kun ne ovat tyhjiä. Mahtuuko esimerkiksi  kaikkiin makuuhuoneisiin parisänky tai missä on asunnon luontevin paikka ruokapöydälle?

Tyhjien asuntojen myyntikalustus ja stailaus on tapahtuu mielestäni kahdesta syystä: auttaakseen mahdollista ostajaa hahmottamaan tilojen mittasuhteita ja mahdollisia omien kalusteiden paikkoja, sekä tietysti myös houkutellakseen enemmän ihmisiä näytöksiin mielenkiintoisemman myynti-ilmoituksen kautta.

Minusta ei tyhjän asunnon kalustuksella ja myyntistailauksella ei sinänsä ole tarkoitus vaikuttaa hintaan, vaan helpottamaan havainnollistamaan asunnon muotoa, mittasuhteita sekä muutosmahdollisuuksia. Kalustettu asuntohan on kuitenkin paljon mielenkiintoisempi niin myynti-ilmoituksessa kuin näytössäkin kuin se on tyhjänä. Tarkoitus on siis nostaa asunnosta kiinnostuneiden ihmisten lukumäärää ja siten toivottavasti nopeuttaa myyntiaikaa.

Nykyään asuntojen myynti-ilmoituksiin halutaan myös tunnelmakuvia esim takkatulesta tai kattauksesta tuomaan positiivista tunnetta ihmisille. Harvat ihmiset valitsevat uuden kotinsa ainoastaan järkisyistä, vaan usein tunteetkin ovat mukana ohjaamassa päätöksiä. Allekirjoitan itse tämän täysin. Meidän edelliset kaksi asuntokauppaa tehtiin paljon enmmän tunnetta kuin järkeä kuunnellen. Olemme olleet hyvin tyytyväisiä.

6 thoughts on “Långa vita gardiner, en brasa och ett äppel.

  1. Trots att bilderna är jättefina ❤ är jag nog tvärtom, jag vill helst att det ska vara tomt när jag ska titta så att jag liksom får bilda mig en egen uppfattning 🙂 men det där med om en säng får plats osv. är onekligen en bra poäng!

    • Jag tror du kan vara tvärtom för du inte har problem med att uppfatta proportioner i rum, men för många är det svårt och då kan man ha svårt att ens föreställa in sina egna saker i det potentiella nya hemmet om det är tomt. Gäller väl främst små lägenheter då. Naturligtvis kan man också säga att möblerna lite ”stör” och tar bort fokus från det man tittar på, dvs själva lägenheten, så det är ju på ett sätt en liten kompromiss ur köparens synvinkel.

  2. När vi skulle sälja vårt gjorde jag en middagsdukning i matsalen, bara för att ge känslan av hemtrevnad och visa en eventuell köpare hur mysigt det kan vara.
    Reaktionerna på bloggen var då delade då många sa att det var en bra tanke medan andra tyckte att det skulle kännas som att trampa rakt in i någons middag. Hmmm.

    Nå jag har själv gått på en del visningar och tycker nog att det är mysigare att man visat lite omtanke. Man säljer ju inte sitt hem utan man säljer en dröm om ett nytt och trevligt boende åt någon annan. Därför ska ju personliga förmäl inte vara synliga heller men en dukning eller vacker bäddning i sängen förstärker det första intrycket som ju helst ska vara så positivt som möjligt. Som när man går på date- då kan en snygg klädsel och en god doft förstärka det första goda intrycket du vill ge, även om du senare kanske går oduschad och i mysbyxor. Är det en illusion och lurendrejeri? Nej det är att visa hur bra det kan vara när det är som bäst.

    • Huvudet på spiken, mycket bra formulerat, tycker jag! Exakt så är det som du säger: bort med personliga saker och in med hemtrevnad. Sen är det ju förstås skillnad på vad folk anser personligt eller ej. Jag ser inte en dukning som personlig men däremot ett familjefoto eller en rakhyvel. Sen kan jag tycka att vissa bostadsannonser går till överstyr då det enda som syns är närbilder som egentligen inte visar själva lägenheten i sig. Men dethär med att sätta lite inredningsmässig effort på försäljning av lägenheter är ju ändå relativt nytt här i Finland (jämfört med tex Sverige) så folk har väl inte riktigt vant sig ännu och det söker sin form.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s