Lundia & Leimu.

wp-9116

En regnig dag i början av sommaren bar jag hem denna lilla lundiahylla från återvinningscentralen i Finno (min favoritinredningsaffär efter Illums Bolighus i Köpenhamn). Tanken var att måla den svart direkt vädret blev bättre. I slutet av augusti väntade hyllan fortfarande snällt i uteförrådet. Väntan blev lång, inte på grund av sommarens väder, utan på grund av min lathet. Tur det, för nu kom jag på att jag egentligen inte alls vill måla den utan istället behålla den ursprungliga lite gulnade träytan. Jag tycker att trät är en fin kontrast mot de blanka vita skåpen. Om hyllan var större tror jag nog att den inte fått behålla sitt ursprungsskick, utan då skulle den nog ha fått ett par lager färg på sig precis som Hanna gjort med sin lundiahylla i barnens rum. Snygg förvandling där.wp-9621

Hyllan fick plats i vårt vardagsrum/hemmakontor/pianorum. Sakerna i och på hyllan söker ännu sina platser och tavlorna väntar på att bli upphängda som nånslags kollage ovanför, men de lär nog vänta en stund till. Jag har nämligen märkt att ju mer inredningsrelaterade jobb jag gör, desto längre tar det att jag får till stånd något i vårt eget hem. Skomakarens barn har inga skor eller hur var det nu igen.

wp-9622

På hyllan står en ny familjemedlem, en 38 cm hög skönhet i glas och betong (jag är svag för lampor, jag vet, men här i mörka norden är det svårt att ha för många ljuskällor i ett rum, eller hur!?). Det är Iittalas Leimu, designad av Magnus Pettersen och tillverkad här i Finland. Denhär lampan har jag velat ha ända sedan den kom på marknaden för ett par år sedan. Då lovade jag mig själv att jag skulle få den ”sen” när barnen är större och sannolikheten minskar att nån skuffar ner den eller drar i sladden så att den faller i golvet och går i tusen bitar.

Nu när lampan var på ordentlig rea slog det mig att ”sen” ju egentligen är här redan. Barnen är större och egentligen går det helt emot min filosofi att tänka ”sen, när…”, för vi vet aldrig vad framtiden för med sig. Dessutom har vi faktist hemförsäkring.

Nu när jag skrivit såhär lär jag väl själv dra ner hela skrället i golvet nån dag.


Sateisenä päivänä kesäkuussa kannoin pienen lundiahyllyn kotiin Kierrätyskeskuksesta. tarkoitus oli maalata se mustaksi heti kun säät sallisivat. Elokuun lopussa tajusin että hylly nököttää edelleen hylättynä ja yksinäisenä varastossa. Koska kesä ja laiskuus.  

Hyvä niin, koska maku oli muuttunut enkä enää halunnut maalata koko hyllyä, vaan halusin pitää alkuperäisen kellahtaneen puupinnan sellaisenaan. Minusta se on kiva kontrasti kiiltäviä valkoisia kaappeja vastaan. Hylly asustaa olohuoneessa / kotitoimistossa / pianohuoneessa. Tavarat hyllyillä ja sen päällä hakevat vielä paikkojansa ja taulut odottavat seinälle pääsyä, mutta olen huomannut että mitä enemmän sisustukseen liittyviä töitä teen, sitä kauemmin kestää sisustusjutut omassa kodissa. Suutarin lapsilla ei ole kenkiä, vai miten se nyt meni.

Hyllyn päällä seisoo uusi perheenjäsenemme, 38 cm korkea kaunotar lasista ja betonista.  Magnus Pettersenin suunnittelema Leimu (Iittala) valmistetaan Suomessa ja se on ollut toivelistallani siitä lähtien kun se tuli markkinoille. Olen vain ajatellut että isot lasiset lamput ja pienet lapset eivät välttämättä ole se paras mahdollinen kombinaatio. No nyt lapset ovat isompia ja onhan meillä tosiaan kotivakuutuskin olemassa jos joku lapsi, kissa tai todennäköisimmin minä itse vedän koko hässäkän lattiaan.

Annonser

3 thoughts on “Lundia & Leimu.

  1. Ping: Att måla golv med kakelfärg. | Adminore

  2. Tack för fina ord 🙂 Och vet du, jag gillade faktiskt också hyllan förvånande mycket i sin träfärg också. Men gillar den nog mer som vit ändå… Och Finnos kierrätyskeskus är min favobutik också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s