Leksaksförvaring i lekrummet.

IMG_6730_Fotor_Fotor_Collage1 Var är alla leksaker? Kanske nån undrade i mitt förra inlägg om lekrummet. Tre barn i den aktivaste lekåldern borde väl ha samlat på sig en hel del genom åren. Och javisst, vi har en hel del leksaker, men det betyder inte att det behöver vara ett enda okontrollerbart kaos. Jag rekommenderar att läsa dethär inlägget jag tidigare skrivit om ordning och reda bland leksaker. Jag tycker det viktigaste kommer upp där, även om inlägget skrevs för två år sedan. Men här kommer lite om hur vi tänker kring saken i dagsläget.

I vår familj har vi ett par enkla ”regler” när det gäller förvaring av leksaker:

  1. Precis varje leksak skall ha sin givna plats. Även bibbaböckerna och teckningarna som är halvfärdiga.
  2. Precis varje familjemedlem skall veta var varje leksak har sin givna plats.
  3. Vi förvarar leksakerna enligt kategorier. Vi sorterar INTE överdrivet noggrant, vilket gör att man även orkar upprätthålla ordningen (ex alla miniprylar som tillhör ponyn och barbien förvaras i en och samma låda. Inte sorterat var för sig).
  4. Vi har ett par tomma lådor som används till att samla upp leksaker som spritts ut över hemmet .

IMG_6730_Fotor_Fotor_Collage4 I lekrummet finns tre skåp, varav två innehåller leksaker. I det vänstra skåpet finns numera korgen med utklädningskläder längs ner och ett par större leksaker på den övre hyllan. Den svarta plastlådan är för övrigt full med färdiga Hamapärlealster… I hyllan till höger finns spelen, pusslen och legona på varsin hylla, medan vävstolen och modelleran är på den översta hyllan.

IMG_6730_FotorI expedithyllan finns de flesta böcker (förutom en del som finns i sovrummen som kvällslektyr). I facket längst till höger finns bibbaböckerna. Vi besöker bibban regelbundet med flickorna och behöver således inte fylla många hyllmeter med barnböcker. Mjukisdjuren fyller två lådor och duplona en. Duplona leker egentligen ingen med längre, så de kunde flyttas till förrådet och bara tas fram om det kommer mindre gäster på besök.

IMG_6747_Fotor_Collage6Lådorna vid bordet innehåller åter igen en kategori per låda: dockor och läkar/veterinärleksaker på den ena sidan och ponyn och Ponyflickor/barbin på den andra sidan. Allt hittas i sin egna låda och det är lätt att kasta in allt tillbaka då man städar.

IMG_6747_Fotor_Collage5Hyllan mellan fönstret och dörren gömmer ett ”barbiehus”. Sängarna har barnens farmor pysslat ihop. De två vita lådorna används för att samla upp kringströdda leksaker.

Det som inte finns i rummet är flickornas papper, pennor och pysselgrejer. De finns i skåpet bredvid matbordet och i Leias rum, för de används främst där.

Ett par tips till slut:

  • reglera mängden leksaker som kommer in i hemmet. Plastleksaker från hamburgerrestauranger eller påskägg har inte en plats hos oss.
  • gör undanstädningen till en rutin tillsammans med barnen. Om alla hjälper åt städas leksakerna undan snabbt, speciellt om varje familjemedlem faktist vet varje leksaks givna plats
  • gå igenom leksakerna med jämna mellanrum, till exempel före jul och födelsedagar och avlägsna leksaker som är söndriga eller inte längre leks med. En 7 åring leker tex sällan med Brios träleksaker, hur snygga de än må vara enligt föräldrarna

2 thoughts on “Leksaksförvaring i lekrummet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s