Från foto till färgsättning.

leia rum_FotorHöstens roligaste inredningsprojekt hemma hos oss kommer att vara att fixa till ett helt eget rum till Leia. Hon får flytta in i vårt nuvarande arbetsrum och arbetsbordet får flytta till vardagsrummet. Leia har ju redan sovit ensam i lekrummet, men nu känns det som om hon skulle gynnas av att ha ett helt eget rum att stänga dörren om som hon får vara ifred i med sina egna kompisar utan ivriga småsyskon. Läxorna lär hon väl göra vid matbordet ännu följande sisådär nio år och inget fel med det. Projektet hoppas jag att bli färdigt lagom till hennes 7-årsdag i början av Oktober.

Det kommer inte att behövas några nya möbler, men möjligtvis en matta och nånslags krokar att hänga kläder och skolväskan på (åtminstone sådär teoretiskt), samt kanske nån ny tavla eller plansch på väggen. Basen blir ljus. Väggarna är nu vita (förutom en mörkgrön vägg) och golvet är av ljus parkett. Leia har ju ganska starka åsikter om vad hon gillar och inte gillar, så rummet får absolut inte ha grå väggar (kan ni gissa vem det var månne som föreslog ljusgrått?) och gärna ha mera av favoritfärgerna grönt, blått och turkost. Den mörkgröna väggen kommer antagligen att målas om i en lite ljusare nyans och kanske vi samtidigt piffar upp en gammal pall med lite färg. Dethär kommer att vara Leias rum och jag tycker att det är jätteviktigt att hon känner att hon har fått vara med och påverka färgvalen. Det viktigaste är ju att hon trivs där. Jag får själv halvligga i soffan i vardagsrummet så mycket jag vill och stirra på min gråa vägg där istället.

När man funderar på färgsättning i ett rum kan det vara smart att utgå från en bild som man gillar färgerna i. Det går bra med vilket fotografi som helst med inspirerande färgsättning. Naturbilder brukar vara mina främsta inspirationskällor vid färgsättningar. Men istället för att söka efter inspirerande naturbilder med Leia gav jag henne i uppgift att samla saker hon gillar och skulle vilja ha i sitt rum eller vars färg hon tycker om. Sedan tog vi tillsammans ett foto på sakerna och plockade ut färgerna ur den till en färgkarta som vi kommer att utgå från när vi väljer färg och detaljer. Ser man på sakerna hon valde till fotot ovan kan man ganska lätt tolka att vi har en ivrig liten skolflicka i huset som gillar blått och grönt (ok, jag medger att det var jag som plockade in grönväxten med på bilden).

Nu är planeringen av projektet påbörjat och nu gäller det bara att få något konkret till stånd också. Men inte förrän de fina sommardagarna ger vika för höstregn. Idag har vi bara slappat och läst i solen samt ätit supergoda traditionsenliga våfflor på Hannas våffelcafé.

—————–

Syksyn kivoin sisustusprojekti täällä meillä on työhuoneemme muuttaminen Leian omaksi huoneeksi. Uusia huonekaluja ei tarvita, mutta mahdollisesti matto, seinäkoukut sekä jokin juliste on tarkoitus hankkia mieleisenä.

Huoneiden väritystä mietittäessä on järkevää aloittaa kuvasta, jonka värimaailma miellyttää. Esimerkiksi luontokuvista on helppo poimia yhteensointuvia värejä. Leian kanssa emme etsineet inspiroivia kuvia, vaan pyysin häntä keräämään muutaman tavaran jonka väreistä hän pitää ja jotka hän haluaisi huoneeseensa. Tämän jälkeen otimme tavaroista valokuvan ja poimimme siitä värejä joita voimme käyttää huoneen väritystä miettiessämme. Kuvaa tarkasteltaessa on aika helpopoi tulkita että meillä asustaa innokas pieni koulutyttö, jonka lempivärit ovat sininen, vihreä ja turkoosi.

Huoneen suunnittelu on nyt käynnistynyt mutta jotakin konkreettista tapahtuu luultavasti vasta kun näm ihanat kesäsäät muuttuvat syysmyrskyiksi. Huone on tarkoitus saada valmiiksi ennen neidin 7-vuotispäivää lokakuun alussa.

2 thoughts on “Från foto till färgsättning.

  1. Härligt! Jag brukar pinna liknande bilder där de har lagt ut olika kulörer från bilden också. Främst så att jag skall se vilka färger som passar med varandra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s