Om förvaringslådor.


IMG_2526_FotorIMG_2529_FotorNär jag diskuterar med mina organiseringskunder för första gången är det många som frågar vad jag tycker att de skall skaffa innan organiseringen/rensningen av saker, för att optimera ordningen. De undrar ofta hurdana förvaringslådor och korgar som jag anser att slukar mest saker och är mest praktiska.

Alltsom oftast råder jag dem att inte skaffa något alls. Man behöver ingenting för att börja på en organisering / rensning. Istället för att först fokusera på var man kommer att förvara sina saker, tycker jag att man bara skall börja på och gå igenom sina saker och sortera dem enligt de som skall sparas och de som inte skall sparas. För i takt med att man går igenom sina saker och sakmängden minskar brukar det börja dyka upp korgar och lådor bland alla grejer som kan användas. Då man märker att man börjar ha överloppslådor och korgar vet man att man är på god väg mot ett mera prylfritt och organiserat liv.

Dethär håller naturligtvis inte butikskedjor som Ikea, Habitat och Granit med om. Tvärtom tutar de ut med en massa snygga och smarta förvaringslådor som skall bli lösningen till problemet med för mycket saker. Det är aldrig mängden grejer det är fel på, det är förvaringen det är fel på som kunde bli ännu bättre och effektivare. Men faktum är att det blir inte bättre ordning på sakerna om man bara för över dem från en ful förvaringslåda till en snygg. Tyvärr. Istället skall man alltid rensa först och ordna sedan.

Men om man sedan råkar vara en förvaringsestetiker som jag, som tycker att livet blir lyckligare om tillochmed förvaringslådorna är snygga är inte heller fel. Absolut inte. MEN. Det kommer senare. Först skall man se till att ha rensat ut onödigt och bara ha kvar det väsentliga, hittat en bra förvaringsplats OCH testat om förvaringen faktist fungerar i praktiken. Sen kan man börja fundera på hur man vill ha det ur estetisk synvinkel. Men alltid praktiskhet före snygghet. Fast allra helst både och!

Dessa snygga lådor står på mitt skrivbord. Den översta innehåller origamipapper, den mittersta innehåller våra klistermärken och den understa innehåller oanvända kort och kuvert.

Nu tänkte jag gå och vika lite fler origamitranor. Den rosa tranan ser ut att behöva lite kompisar.

Förresten kan jag ännu meddela att min hamapärlesortering här hemma togs glatt och tacksamt emot av barnen – av två av tre. Den tredje gillade inte det alls utan gjorde en färgrann mix av alla färger i en legen åda och plockade sedan nöjt ur den. Ibland faller äpplet en bit bort från trädet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s