Lite (eller långt) om leksaker och julklappar.

IMG_1889_FotorVår familj älskar julen men hatar onödig stress! Därför tänker vi även i år som alla andra jular eliminera stressen och endast satsa på att njuta. Vi gör det vi hinner och känner för av allt julstök och resten får bli till följande jular. Perfektionismen är julnjutningens värsta fiende!

Jag vet att flera känner en liten ångestaktig känsla inför julen och speciellt över alla barnens julklappar som i många familjer är så många att barnet inte ens orkar öppna dem alla på själva julafton utan föräldrar gömmer undan dem för senare tillfällen.

Att inte riktigt kunna njuta av att barnen får julklappar är lite synd, för vad är nu härligare än att sitta och titta på när ett barn med förväntansfulla ögon river av presentpappret och se deras ögon glimma av upphetsning när den högt önskade vad-det-nu-sen-är uppenbarar sig ur paketet. Jag tycker att julen är främst barnens fest, men det blir garanterat en minst lika bra fest även om julklappsantalet hålls rimligt.

Ett par saker jag brukar hålla i minnet när det gäller leksaker som julklappar åt  barn:

– Det är inte barnets fel att det blir ”överflöd” av leksaker. Ett barn får väl önska sig vad som helst och hur mycket som helst, men det är vi vuxna som håller i plånboken och gör de slutgiltiga valen.

– Det är bra att fråga vad barnet önskar sig. Ofta. Jag vet inte hur många gånger vi stannat vid leksakerna i butiken på vår veckohandel för att än en gång begrunda och beundra dem. Eftersom vi gjort det flera gånger är det lätt att faktist gallra ut de leksaker som de verkligen önskar sig för de återkommer varje gång istället för vissa som bara känns häftiga just den dagen.

– Som någon utanför familjen är det svårt att faktist veta vad barnet vill ha / behöver / redan har så jag tycker att det är mer än helt okej att fråga barnet eller föräldrarna! Vi hos oss har det ännu ännu lyxigare att flera i vår närhet har bett oss själva fundera ut och skaffa presenterna från dem, så det minimerar verkligen mängden onödiga prylar. Som förälder tycker jag att det är helt okej att själv också uttrycka önskemål när det blir tal om eventuella julklappar.

– Respektera föräldrarna. Hur roligt det än är att ge presenter åt barnen så skall man inte överösa dem med ett berg av krimskrams om föräldrarna har annorlunda önskemål. Det är föräldrarna som får dras med leksakslasset de resterande 364 dagarna.

– Julklappar behöver verkligen inte bara vara leksaker. Kläder eller hobbyutrustning eller annat liknande är minst lika bra om inte bättre. Immateriella gåvor är också riktigt bra gåvor även för barn! Det kan vara upplevelser i form av ett teaterbesök, cafébesök, simhallsbesök eller något annat evenemang. Det kan också vara ett presentkort på en stund eller en dag tillsammans där barnet får helt själv välja vilken park som besöks eller vad som lagas tillsammans till middag. Det behöver inte kosta för att vara uppskattat!

Vi är verkligen inga minimalister när det gäller julklappar för barnen och jag tippar på att våra barn kommer alltsomallt att få kring tio paket var. Alla paket är inte leksaker, men vi ger gärna leksaker åt barnen, och dessutom gärna exakt den leksak de önskat sig (inte allt naturligtvis och inom en rimlig budget), för även om leksaken är plastig och ful och något jag själv aldrig skulle vilja ha så är det inte frågan om min önskan utan mitt barns.

Om man väljer att strunta i vad barnet önskar och istället satsar på något man själv tycker är ”passligare”, finns alltid en risk att leksaken blir glömt i skåpet eller under sängen. Hellre en mindre mängd leksaker som är så gott som i dagligt bruk än en drös med leksaker som bara tar plats och orsakar oordning.

Leksaker och lek hör till barndomen och jag är glad så länge mina barn önskar sig leksaker och leker glatt och fantasifullt med dem. Det är inte alltför många år tills vår äldsta blir så gammal att hon kanske inte längre önskar sig leksaker och även om jag hoppas att det inte sker på många år så är väl nog den allmänna trenden att barn nuförtiden vill sluta vara barn allt tidigare?

Nu före julen, såsom före alla födelsedagar går vi tillsammans med barnen igenom alla deras leksaker för att se om det finns något de inte längre leker med. Jag vill att de skall inse från små att det inte är hållbart att det bara väller in mer och mer saker utan en något modifierad ”en in- en ut” regel gäller även för dem. För små barn kan man naturligtvis göra rensandet utan barnets medverkan, vilket oftast är mycket enklare, men när barnen är större och mer medvetna om vad äger tycker jag inte att man skall göra det för om de inte kan lita på att få ha sina skatter i fred kan det leda till att de börjar hålla fast vid dem ännu hårdare vilket inte är bra för någon.

Med dehär tankarna så kan jag åtminstone själv skippa allt som har med ångest över för mycket julklappar och faktist genuint (åtminstone nästan) glädjas av att paketen kommer i år att innehålla bland annat denhär skönheten.

IMG_1891_FotorSjälv önskar jag mig ingenting som lämnar något fysiskt efter sig. Biljetter till exempelvis Mamma Mia eller nån skönhetsbehandling skulle sitta fint. Lakrits duger lika bra.

Annonser

4 thoughts on “Lite (eller långt) om leksaker och julklappar.

  1. Vilket bra inlägg 🙂 här ska vi fira lillemans första jul och går i funderingarna vilka traditioner vill vi ha. Angående julklappsmängden tänker vi se hur tokig släkt vi har och sedan göra upp önskemål för kommande år 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s