Hama-analysen.

Tack för ert stöd till det förra inlägget! Ni är de bästa läsarna! Men efter två inlägg på raken med bara text känns det som om det är dags att gå tillbaka till basics med lite bilder och  analys och hamapärlor.

Hamapärlor ja. Dessa hamapärlor har sysselsatt oss i många många timmar genom åren. Både genom att pillas på plattor som sig bör och genom att nån liten testar vad som händer om man puffar ner dem på golvet. Om jag skulle ha fått en cent för varje pärla som jag plockat upp från golvet skulle jag vara en rik kvinna. Det har jag inte fått, utan istället har jag fått äran att göra en väldigt vetenskaplig djup undersökning i hur hamapärlor kan beskriva personligheten i barn i olika åldrar. Resultatet, varsågoda:

IMG_1699_FotorEn 6-åring.

6-åringen orkar koncentrera sig långa stunder och följer gärna olika instruktioner. 6-åringen  har en klar vision i vilken ordning färgerna skall vara och tycker också att det är viktigt att instruktionerna följs exakt. Lite ditåt gills inte. Noggrann och målmedveten personlighet.

IMG_1694_Fotor4-åringen.

4-åringen har enorm fantasi och en klar vision. Inget säger dock att visionen inte kan ändras längs vägen. Åtminstone många gånger. 4-åringen skall ha mycket färg på sin platta. Helst alla på samma gång. Lite Joan Miró känsla över det hela. Fantasifull och småflummig personlighet.

IMG_1700_Fotor2-åringen.

2-åringen orkar fylla en liten platta i gången. Ibland. Om 2-åringen inte kommer på att det är roligare att syssla med något annat istället. För att sedan kanske återvända till pärlorna. 2-åringen orkar koncentrera sig en stund på att hitta pärlor av samma färg men vill helst bara fylla hela plattan så snabbt som möjligt och bli överöst med beröm av resten av gänget. Mångsidig och rastlös personlighet.

IMG_1701_Fotor34-åringen då?

34-åringen har däremot ingen fantasi längre utan plagierar nöjt mönster från Marimekko och Artek. Lika färgglad som alltid. Tråkig och ordningsam personlighet.

Vetenskapskvinnan i huset har sagt sitt.

6 thoughts on “Hama-analysen.

 1. Roligt att du är tillbaka!! Vilka fina skapelser! Vad brukar ni annars göra med de färdiga alstren? Lägga i låda? Hänga upp (dina ser ju ut som konstverk köpta i vilken designbutik som helst)? Har du några bra tips? Jag tycker att det är svårt att hitta på något vettigt att göra med det som skapas, fast iofs borde man kanske inte alltid fundera så långt utan bara låta kreativiteten flöda, men jag är lite dålig på det där, orkar inte med mera ”skrot” i knutarna 🙂

  • Vi stryker faktist bara en liten del av alla hamaskapelser som görs, de flesta bara får beröm och sparas på plattan tills plattan används på nytt. Men de som stryks brukar vara med i lekarna (som lekmat, lekunderlägg, mattor för ponyn etc) och jag vet inte om våra barn leker extra brutalt men plattorna går ofta sönder och då åker de i soporna. Punkt. Hos oss sparas inga söndriga plastmojänger! Sen kör jag nog med en in en ut här också. Om flickorna vill ha nån skapelse strykt måste de bli av med nån gammal. Punkt. Fungerar hos oss då våra stackars barn lärt sig att mamma är lite nazi ibland med antalet prylar;) Mina alster stryks aldrig förutom nu när flickorna ville ha grytunderlägg, av vilket ett redan gått sönder…

 2. Trevligt att du ändå återvände!
  Hördu, har funderat på dessa Hama-pärlor – när började 2-åringen med dem? Är de av de större pärlorna? Något du skulle rekommendera åt vår snart 2-åring, eller e hon för liten ännu..?

  • Dehär är faktist de små pärlorna, för Laura vill ju såklart vara som de stora… Med dem började hon för ngra månader sedan, men med de stora har vi börjat nångång mellan 1 och 2 då man sett att pärlorna inte automatiskt sätts i munnen eller hälls ner på golvet. Testa på bara, du märker nog snabbt om det finns intresse eller inte!

 3. Välkommen tillbaka 🙂 Fascinerande att läsa din analys om era två äldre barn. Jag kunde ha skrivit den om våra. Kanske det där med horoskop inte är helt påhittat ändå…

  • Intressant! Jag tycker mig också vara ytterst skeptisk mot horoskophumbug blir nog förvånad då och då också! Synd att ni inte har ett barn fött i februari 2012, så kunde vi ha analyserat om det gäller för 3/3 barn också, haha 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s