Om lakan och handdukar.

IMG_1247_Fotor Ni som trodde att ni skulle slippa ett organiseringsinlägg denna vecka får känna er besvikna nu, för nu ska jag skriva lite vad vi funderar kring mängden lakan och handdukar. Många som jag talat med erkänner direkt att de känner att de har alldeles för mycket av just lakan och handdukar, då alla de gamla handdukarna och lakanen som man fick med sig då man flyttade hemifrån ännu finns med, då de är helt funktionella, även om ofta nötta och lite sjabbiga, medan man samlat på sig ett antal nya genom åren också. Vem känner nu inte till att det är lätt att piffa upp ett badrum med ett par nya handdukar i någon trevlig säsongfärg? Lakan är dessutom ofta på erbjudande på sajter som Ellos och H&M, så det är ett relativt lätt och billigt sätt att få in förändring i inredningen. Den främsta orsaken till att jag försöker hålla vårt lakan- och handduksantal nere är att alla textiler ökar på mängden damm i ett hushåll plus att jag gillar alla våra lakanset och vill gärna använda dem ofta.

Vi är fem personer i vår familj varav alla har numera ett eget fullstort täcke och en fullstor dyna. Vi har alltså inga skilda babytäcken och lakan kvar. Föräldrarnas säng är en dubbelsäng, Leias säng är en vanlig fullång enkelsäng och småflickorna har varsin kortare barnsäng. Småflickorna har mindre underlakan i sina sängar, som jag fixat genom att klippa ett vanligt nött underlakan itu och sytt fast den ena sömmen.

Dessutom har vi en uppblåsbar luftmadrass som dubbelsäng för gäster samt ett gästtäcke och en extra dyna.

Hos oss har vi 13 lakanset, dvs 2,6 / person. Dessutom har vi två normalstora underlakan, två underlakan för dubbelsäng och fyra underlakan till småflickornas sängar.

Jag tror det optimala lakanantalet för oss skulle vara två lakanset per person (ifall vi skulle vara tvungna att skaffa allt från början), men har nu ett par extra lakanset som är fina och som jag absolut inte vill bli av med. Vi byter lakan med 1-2 veckors mellanrum och skulle egentligen utmärkt klara oss med 1 set per person då jag brukar sätta lakanen i maskinen direkt (det blir sammanlagt 2 maskiner) och torktumla dem för att minska på textildammet (annars torktumlar vi nästan ingenting). Men lite variation förnöjer ju också.

IMG_1253_FotorNån kanske tycker att dethär är lite i underkant i en barnfamilj och såklart, andra familjer har andra behov. Vi har till exempel inga sängvätare hos oss. Vi har med våra tre barn bytt lakan pga sängvätning långt under 10 gånger sammanlagt. Om fallet vore annat skulle vi ha betydligt fler underlakan.

Spysjuka har vi heller inte drabbats av så värst många gånger. Jag tänker som så att om familjen drabbas av spysjuka är det hursomhelst frågan om ett undantagstillstånd då rutinerna rubbas och huvudsaken är att alla blir friska så snabbt som möjligt.  Om man då är tvungen att sova en natt utan lakan med en filt och en kudde från soffan (vilket aldrig hittills hänt) så är det inte hela världen. Man vill ju heller inte precis vänta alltför länge med att tvätta nerspyade lakan utan då går väl tvättmaskinen i ett ändå.

Nattgäster kräver ju också lakan, men vi har sällan fler än två nattgäster samtidigt så våra lakan och överloppstäcken räcker gott och väl. Men om vi nu skulle ha flera övernattningsgäster gäller väl samma sak där, en natt kan man själv gott sova med bara en filt inne i ett påslakan eller en dyna från soffan. Eller att snällt be nån av gästerna att ta med sig egna lakan. Textiler i överlag är något jag personligen vill hålla ganska minimalt, då det kommer så mycket damm ur dem och då vi nu ändå är fem personer, varav tre är små barn som behöver en hel del byteskläder, så har vi ju nog en hel del textiler här hos oss i alla fall!

IMG_1294_FotorMed handdukar har vi lite samma princip. Två stora per person plus ett par extra. Eller jag har faktist altid två handdukar i användning då jag vill ha en skild som jag virar runt håret efter tvätt. En handduk är alltid tänkt att vara vid makens jobbgym, men annars har vi inga skilda sim/strand- gäst- eller dylika handdukar. Sammanlagt har vi alltså sex stora handdukar i bruk hela tiden, samt fem små (två per wc, en på barnens höjd och en på vuxnas höjd, samt en i hemvårdsrummet). Dessa mindre handdukar används också i simhallen i bastun samt som gästhanddukar och golvhanddukar. Jag räknade till 13 stora handdukar och 12 små. Ett par överlopps har vi med andra ord, men inga hutlösa mängder.

Kökshanddukar har vi fem stycken av och dessutom har vi fem stycken små handdukar som används till exempel vid mjölk/vattenkatastrofer vid matbordet. Något som jag hoppas att vi inte behöver mer om sådär tio år. Jag tycker att vår nuvarande handduksmängd är helt tillräcklig.

Nåja, om man nu råkar vara i en situation att man har ett par överloppslakan eller handdukar i sina skåp och tänker att man kunde bli av med dem. Vad skall man göra med alla handdukar? Vi har använt en del som tvättabilentrasor eller utomhusstädtrasor eller använt vid små renoveringar osv. Återvinningscentraler tar emot handdukar och använder dem till pysselgrejor medan av lakan blir utmärkta mattrasor och nästan varje by har nånslags djurskydd/katthus/veterinärstation som mer än gärna tar emot handdukar och täcken åt djuren. Plus alla skyddshemm och andra insamlingar. Att bli av med lite sämre textil borde inte vara något problem.

Är dethär bekanta tankar eller hur tänker ni andra kring antalet handdukar och lakan?

 

Annonser

11 thoughts on “Om lakan och handdukar.

 1. Medger: jag tänkte samma tanke som Eva 😉 vi byter kanske var tredje vecka. Jag har rensat bort många lakanset det senaste året. Nu har vi fyra par påslakan och sex dynvar samt fyra underlakan för gäster. Vi vuxna har två par påslakan och åtta dynvar, pojkarna har två par påslakan och sex dynvar men bara var sitt underlakan och var sitt plastlakan. Handdukar har vi lite fler: 18 stora handdukar (en del används som sim- och träningshanddukar, en del som strandhanddukar, en del som gästhanddukar), hemma har vi vuxna alltid två handdukar per man i användning: en var uppe i badrummet, en var nere i bastun. Små handdukar har vi tre för vuxna (en uppe, två nere i gästtoaletten) och barnen har säkert sex muminhanddukar som vi varierar. Hos oss har vi ännu sängvätare men jag tvättar alltid de lakanen direkt så underlakanet hinner tillbaka till kvällen. Om också dyna, täcke och påslakan väts är det ändå kiva att ha extra påslakan. På julen hade vi alla våra lakan i användning med sex övernattande gäster 🙂 Kökshanddukar har jag 15, tycker om att variera enligt säsong 🙂 och mjölkolyckor sköter jag med gamla harson (vad de nu sen heter på svenska). Detta känns passligt bara jag skulle ha en mangel 😉

  • Låter som om ni har det optimala antalet för er! Jag drömmer också om en mangel, eller rättare sagt om manglade lakan, för jag är ganska säker på att en mangel skulle bara samla damm i något hörn här hos oss…det enda jag typ får till stånd att stryka är hamapärleplattor…

 2. Åh, inlägget jag väntat på 🙂 Måste riktigt räkna och fundera innan jag kommenterar ordentligt, men kan direkt säga att vårt behov är större även om jag inte vet vad är den optimala mängden.

   • Räknade alltså igenom våra lager och fick definitivt bekräftat att vi har för mycket av allt 🙂 Var det så att du gillade långa kommentarer – har svårt att fatta mig kort 🙂 Har som sagt länge funderat på optimala mängden lakan och handdukar utan att komma fram till ‘rätt svar’. Vi är alltså fyra, två vuxna och två barn.

    Jag har kommit fram till att vi nog behöver tre omgångar per person, eftersom det fortfarande händer misstag för junioren. Och enligt Murphy händer månadens två misstag nätterna efter varandra och då hinner jag inte en vardag tvätta allt tillräckligt snabbt, pojken sover så att vi ofta har både plastlakan, lakan, täcke och dyna att tvätta, dvs. flera maskiner. Med tre omgångar räcker det även till gäster (max fyra nattgäster samtidigt). Vi har fyra omgångar reservtäcken och dynor, dels för att vi ska ha att ta av på natten om det behövs och dels för eventuella gäster.

    Men, sen har vi ju stugan också, där vi tillbringar massor med tid på sommaren. Även där vill vi ha två omgångar per person (allt utom täcken och dynor). Vi har ingen bykmaskin där, så händer det misstag tvättar vi för hand och vid lite fuktigare väder torkar det en evighet.

    Summa summarum räknar jag då till 20 set lakan (ok, till parsängen är det dubbellakan så underlakanen är 3 färre). Tar grymt mycket uttrymme under vintern, på sommaren har vi mer plats när en del finns hemma och en del på stugan. Men med det här sagt borde jag rensa ut, hmmm, 7 påslakan med dynvar. Barnen har dock sina egna med barnmotiv och de försvinner väl sen småningom när de blir lite större. Vill också absolut ha likadana lakan i parsängen, ibland när misstaget skett i vår säng byter jag bådas påslakan och dynvar bara för att det skall se snyggt ut. Onödigt jo, ekologiskt nej men viktigt för själen 🙂

    Handdukar räknar jag med 2 stora per person per ställe plus några extra och en på jobbet. Om det är fint väder går vi till stranden varje dag på stugan och simmar i egen strand 3-4 gånger. Den här sommaren hade barnen konstant två våta handdukar av vilka den ena var sandig. Hela tiden. Hemma skulle det räcka med en omgång extra. Problemet är att vi har en massa snygga handdukar jag gillar, gillar även variationen och tror därför inte att jag skulle klara av att gallra till mindre än 20 stora handdukar ur vårt nuvarande förråd. Vilket skulle betyda att över 10 borde ratas. Svårt. Vi har för tillfället barnmotiv på barnhanddukarna, så de kommer att försvinna med tiden men inte ännu.

    Små handdukar har vi säkert över 40, vågade inte räkna till slut. Av någon anledning vill jag alltid ha två handhandukar i båda vessorna och så har barnen ännu egna (mumin). Mannen har alltid en liten handduk med till gymmet så 3 svetthanddukar cirkulerar konstant. När vi träffades med min man hade båda bara gamla och slitna handdukar med sig så vi satsade på snygga set, två stora och fyra små handdukar per set. Vi har alltså inga riktigt gamla och sjabbiga kvar. Men vi köpte nog onödigt många även om vi använder alla flitigt i turer. Speciellt min man är noga med att cirkulera textilier, han märker genast om jag sätter samma färg tillbaka efter tvätten eller om vi inte använt någon färg på länge (vi har massor med härliga randiga Marimekko handdukar som ger färg i våra annars grå-vita-badrum).

    Vi badar mycket bastu och har långa pefletter för hela familjen i bastun, 2 i gången. Så det blir 2 + 2 hemma, så har vi fyra små för simhallen och fyra små på stugan. Vi har faktiskt inte fler, så när vi har gäster tar vi till småhanddukar.

    Kökshanddukar räknade jag 8. Vi förvarar dem i köket (lätt att ta en ny tex när man bakar). Vi tar även en kökshandduk ifall det blir mjölkkatastrof, så mängden känns rätt lämplig även om ett par mindre knappast skulle märkas.

    Det blev en lång kommentar och som jag gissade kom jag till betydligt fler än du. Borde nog ta tag i gallrandet, men samtidigt känns det jobbigt att tänka att en enda, med kärlek köpt Marimekko handduk skulle få gå. Men tackar ännu för all inspiration du har gett gällande gallrandet, har rensat ut mycket annat och litar på att om jag fortsätter så är jag ännu något tag tillräckligt stark att ta tag i handdukarna 🙂

   • Härligt med lååååång kommentar tack;) Vad bra att du tänkt igenom ert behov! Det är det viktigaste, för även om du nu säger att ni har onödigt mycket men inte vill/kan rensa, betyder det säkert att det inte blir några impulsköp heller! Det viktigaste är ändå att mängden inte hela tiden ökar! Jag säger INTE att man skall gallra bara för gallrandes skull, utan det är viktigare att fundera över den vettigast möjliga förvaringen av de saker man redan äger! Samt att faktist använda och njuta av allt det man har, precis som din man (och du) har fattat med de randiga Marimekko handdukarna;) Var förvarar ni förresten täckena och lakanen som hör till stugan vintertid? Alltihop lönar ju sig att förvara längst in i förrådet/ upp i skåpen så att de inte tar onödig förvaringsplats av saker som används aktivt under vinterhalvåret! Fast kanske ni redan gör det? Jag håller förresten med dig om att lakanen ABSOLUT måste vara likadana i en parsäng, annars skulle ju världen vara i total kaos och obalans;)

 3. Det är väldigt intressant att läsa om hur andra resonerar kring antalet saker i sitt hem. Själv har jag nyligen gått igenom vårt handduksförråd och lagt en hel del handdukar i påsar som åker på vinden, tanken är att de sen skall få åka med ut till villan när vi förhoppningsvis har den klar i nästa år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s