In i köksskåpen.

IMG_0865_FotorSka vi ta en titt in i våra köksskåp? Såhär ser alltså vårt kök ut nuförtiden efter att vi bytte ut dörrarna i somras. Jag har målat det som skulle målas vitt där runt spisen, men vi saknar ännu ett elluttag för kaffebryggaren under stringhyllan och lampan som kommer ovanför köksön ligger ännu snällt och väntar i sin låda.

Alla kök är olika och alla användare av köken är olika. Vi bor ju till exempel i ett stort hus med 32 m2 per person till förfogande och har därför andra förutsättningar för vad gäller förvaringsutrymmen än om utrymmet bara var hälften så stort, eller en fjärdedel. Därför måste naturligtvis alla anpassa förvaringen till sitt egna kök och sina egna (matlagnings)intressen, men här kommer ett par tips som jag själv tycker fungerar hos oss. Grejen med detta inlägg är inte att jag skulle förespråka nånslags minimalism och att man skall försöka klara sig på så få saker som möjligt, utan att man istället skall fråga sig frågan: hur mycket är tillräckligt för just mig / min familj i just detta rum i just denna livssituation?

Ta nu dessa våra dricksglas på bilden ovanför till exempel. De är många, men så länge vi var en familj där 4/5 medlemmar åt hemma fem gånger per dag, vareviga dag, gick det åt en hel del dricksglas (mjölkglas) under en dag. Nu när det bara är 1/5 (jag) som äter hemma fem gånger per dag, vareviga dag, är behovet förstås mindre. Jag har dock inte känt att jag behöver gallra något med tanke på denhär förändringen, ännu åtminstone.

Då vi gjorde vår kökspiff funderade jag ganska noga igenom vad vi skulle förvara och var, och gjorde också ett par förändringar efterhand. Det lönar sig faktist att sätta lite tid på att fundera igenom var saks förvaringsplats, för att få en så smidig vardag som möjligt. Vilka saker används ofta? Jag har hellre dricksglas på den understa hyllan för de används dagligen och florsocker på den översta hyllan då det inte ens används varje vecka. Vilka saker används sällan? Kanske de kan ställas längst upp i skåpen? Vissa  val kan tyckas lite udda av andra, men huvudsaken att det fungerar i den egna vardagen.

IMG_0848_Fotor_Fotor_Collage IMG_0851_Fotor_CollageOm jag skulle ha planerat vårt kök helt från början skulle jag ha gjort ett par saker annorlunda, jag skulle exempelvis endast ha utdragbara lådor istället för undre skåp, såhär som vi har i vår köksö. Man har allting mycket mera lättillgängligt och ser hela lådans innehåll på samma gång. När jag tog alla dessa foton (med usel kvalitet, förlåt för det!) var alla våra kärl tvättade så att jag kan visa hur mycket jag tycker är okej att ha i varje låda eller varje hylla. Som ni ser så får man relativt lätt allt ur lådan, men nu är det nog fullt, så inga nya saker får plats utan att använda en in – en ut metoden.

Dendär röda runda manicken i mitten är Tupperwares lökskalare. Jag är lite emot en massa små köksapparater som bara har ett enda ändamål, men utan denna skulle jag inte gärna leva utan, då jag hör till dem vars ögon verkligen inte tycker om att hacka lök. Så istället för att se ut som om jag gråtit över alla världens bekymmer varje gång jag hackat lök använder jag mer än gärna denna lilla apparat (som enligt andra kan anses alldeles onödig). Det som känns oviktigt för nån kan vara (livs)viktigt för någon annan, det vet man bara själv. Vi behöver ingen äggkokare medan mina föräldrar använder sin dagligen, som ett annat exempel.

Ett par exempel till på så kallad ”anti-minimalism”: Klart att vi skulle klara oss med mindre än 4 kastruller. Det går ju att diska för hand jo, men vi väljer istället att ha kvar dessa fyra för a) för många dagar används de alla och därmed finns i diskmaskinen och b) för att vi har bra plats med dem just nu just här. Vi har också samlat på oss helt onödigt många muggar (18 st i den översta lådan), men eftersom de blir använda vid kalas flera gånger per år och de alla har sin givna plats känns det inte nödvändigt att gallra bort dem heller. Två barnkoppar kommer att försvinna i sinom tid då de inte längre duger åt Tilda och Laura.

Ha allting så nära till hands som möjligt och förvara saker där de blir använda. Lägg allting tillbaka på sin plats efter användning. Grundprinciperna för organisering gäller även här. Ha kaffet och kaffefiltret bredvid kaffeapparaten och inte i andra sidan rummet. På så sätt orkar man lägga tillbaka det på sin plats efter användning. Så enkelt, men ibland så fruktansvärt svårt i praktiken.

IMG_0859_Fotor_CollageHa inte fram onödiga apparater. Vad som är onödigt varierar naturligtvis. Hos oss har vi kaffekokaren, vattenkokaren och brödrosten framme som används varje dag. Matberedaren och soda streamern används också ofta och står därför också framme. Smoothien gör jag också så gott som varje dag, men apparaten är så lätt att plocka fram (och är så ful) så den får vara undangömd i lådan. Specielllt saker som används sällan är det viktigt att inte ha framme och ta plats men det är också viktigt att inte gömma dem så bra att deras existens glöms bort.

I våra skåp vill vi ha allt i endast en rad så man snabbt får en överblick vad som finns och vad som håller på att ta slut (och direkt skriva upp det på inköpslistan, något som jag själv också kunde bli lite bättre på).

Bunkra inte upp onödigt stora lager. Man skulle få in en massa mer i våra skåp, men jag tycker inte att det är nödvändigt att ha enorma lager av tex konserver för jag har för mig att vi för tillfället här i landet inte lever i nånslags brist och även vi har faktist en matbutik på gångavsånd nuförtiden, ifall man nu akut kommer på att man behöver något som inte var med på veckohandelslistan.

IMG_0863_Fotor_CollageLådornas innehåll. Ser inte så minimalistiskt ut, men allt blir använt om inte på daglig bas så åtminstone på veckobasis. Förutom grillverktygen, som bra kunde packas i vinterförvar, då jag tror grillsäsongen börjar ha nått sitt slut för i år.

IMG_0865_Fotor_Collage2Använd upp alla (mjöl)rester ur påsarna. Jag gillar inte att ha en massa olika mjölsorter i påsar där det bara finns nån knapp dl kvar, utan försöker använda upp dem så fort som möjligt. Till exempel i en pannkaka- eller semlesmet kan man gott hälla i lite vad som helst. Eller i en pytt-i-panna eller omelett.

Torkskåpet försöker vi ha så tomt som möjligt, för att det faktist skall kunna användas som torkskåp för disk som diskas för hand. På hyllan ovanför går jag från mina principer och har två rader med burkar för diverse torrmat, som linser, sojakross, grötris osv.

IMG_0855_FotorVi har också ”onödigt mycket” serveringskärl, men det går också åt mera då vi aldrig serverar något direkt ur en kastrull på bordet utan lägger upp det i skilda serveringsskålar. För att vi tycker det är trevligare så, helt enkelt (och för att så har det alltid gjorts i min familj). Av samma orsak dukar vi ofta med pappersservetter också till vardags. Bara för att göra matstunden lite gemytligare. De perioder jag levt utan diskmaskin har jag nog tummat på kastrullregeln.

Kylskåpet och frysen får vara stängda denna gång, men kan gärna skriva något om våra veckohandelsvanor och matvanor för om det är något som jag är förvånad över är hur mycket folk i allmänhet slänger bort mat och hur ostrukturerat vissa handlar lite varje dag, då man kunde spara både tid, pengar och energi med hjälp av lite planering. I lådorna ovanför kylskåpen finns bakgrejer i en, vitaminer och sånt i den följande och extra lampor i den tredje. Ovanför i skåpen finns tomflaskor i det ena och en termos, en tillbringare och ett kakfat i det andra.

IMG_0873_Fotor_Collage1Vad mera? Sen har vi en låda med bestick, en med bröd och kryddor samt en med tallrikar. Till sist äckelskåpet längst ner till höger, där vi har vår sopsortering för blandavfall, kartong, bio, glas och metall. Vi har valt att köpa svarta sopsäckar på rulle, för vi får inte tillräckligt med plastkassar då vi använder tygkassar vid matuppköp och för att en rulle med svarta sopsäckar tar tar mycket mindre utrymme än en klimp med hopskrynklade plastkassar. De stora plastkassarna vi får används till roskisen i hemvårdsrummet och de mindre som kattsandspåsar.

Jahapps, det var köket det. Nästa vecka blir det matrummet istället. Synpunkter eller tankar på dethär?

Till sist har jag en liten utmaning för den som vill denna vecka: gå igenom alla torrvaror i köket såsom kryddor och mjöl och titta igenom vad ni har och vad som kanske håller på att bli gammalt. Finns det dubletter av kryddpåsar? Finns det mjölsorter som ni just inte använder som kunde användas bort? Eller kanske alla bara har sitt kök i toppskick? Hoppas det.

Annonser

32 thoughts on “In i köksskåpen.

 1. Wow! Det här var nog det bästa blogginlägget ever!!!! Vore jag inte så höggravid med foglossning och ont i ryggen, så skulle jag studsa upp ur soffan, rusa till köket och göra ett likadant inlägg!
  Vi har ett kök nästan helt utan väggfast köksinredning (bara delen där diskhon, diskmaskinen och lådhurtsen finns), bara ett hopplock av lösa skåp och gamla, öppna hyllor, men det funkar för oss. Nä det är nog något jag måste göra det här med att visa hur man har det i sina skåp 😉

 2. Min man är chockad över hur mycket rum det blev när brödrosten och smörgåsgrillen flyttat in i köksskåpen! En manöver light igen, men ganska kännbar. Ett av femtioelva pappersservettpaket har oxå korkats:).

 3. Ojojoj vad det börjar klia i fingrarna – dethär var verkligen inspirerande!! Tack 🙂
  Och ja, byke och matplanering vill också jag gärna bli inspirerad av.

  ps Om man tuggar tuggis medan man skär lök så rinner inte ögonen. Ett Martha-tips som fungerar 😉

   • Det räcker att andas snabbt med munnen, för att lökångorna ska reagera med vattnet i munnen i stället för vattnet i ögonen. Då lökångor kommer i kontakt med vatten bildas svavelsyra som är hemskt i ögonen (därför börjar dom rinna) men i munnen är det inte så farligt. Tänk att man faktiskt lärde sig något nyttigt där på Kemen!

    Fast jag är lat med att kommentera läser jag din blogg regelbundet. Saknar musikleken! Vi flyttar tillbaka till Finland i december, snart står vi inför en stor ordnings- och slängrumba så tack för inspirationen din blogg ger 🙂

   • Hej på dej! Jag måste direkt testa detdär idag;) Funkade rätt så bra. jag tror jag hade en stark lökindivid idag, så helt utan tårar klarade jag inte av både hackandet, skalandet och stekning. Heja kemen! Men VAR var jag då denna viktiga syrareaktion lärdes ut?? Antagligen nånstans och räknade ut Ka, pKa och annat lika relevant för det praktiska livet;)
    Välkommen tillbaka till Finland! Det finns en pysslig musiklekgrupp på onsdagar i trevligt sällskap så det är bara att hoppa med;)

   • Tror det var i lärarkemin jag lärde mig löktricket, och du har helt rätt i att det inte funkar så bra för den nya, färska löken som nu säljs, så hacken är nog en bra pryl. I lärarkemin gjorde vi allt möjligt skoj, som t.ex. glass genom att vispa flytande kväve in i en blandning av vispgrädde och sylt!

    Tack för onsdagstipset, jag ska vidarebefordra det åt Jens. Det är han som blir hemma efter jul, jag ska tillbaka till det där vanliga jobbet som du varit modig nog att säga upp dig från. Grattis till det beslutet! Själv är jag faktiskt rätt så ivrig att undervisa igen, så det blir hoppeligen bra för vår familj att komma till Finland igen. Bara vi hittar någonstans att bo…

   • Nå förstås lärde ni er allt det vettiga på lärarkemin;) Jag skulle mer än gärna testa på detdär glassexperimentet! Vad roligt att du börjar jobba igen, speciellt om du känner dig motiverad och ivrig, vad är nu bättre än det!?! Jag kan gott tipsa om ett trevligt bostadsområde här i Esbo…

   • Haha, tack 🙂 ni har ju stort hus, vi kan komma och bo hos er! Insåg plötsligt att jag ju hamnade sätta kväveglassreceptet på nätet, så här kan du se hur vi gjorde. http://www.helsinki.fi/kemia/opettaja/aineistot/maito/kvaveglass.htm Roligt att se något man gjort för 11 år sedan! Men måste erkänna att glassen inte ser så god ut på bilden, den var godare i verkligheten… borde väl ha gjort snygga bollar och dekorerat portionen innan vi fotade. Vi borde ha haft dig med så skulle det ha blivit ordentligt gjort 😉

   • Välkommen bara, barnen kan ju fast alla bosätta sig i lekstugan! Kan bli lite kallt i januari dock… Nån dag skall jag ta och imponera på våra barn ordentligt och laga kväveglass!!

 4. Tack! Älskar inlägg som dessa ..meeeeeera sådant 😉
  Vill så gärna också höra mer om er veckohandel o matplanering, borde så skärpa mej med det nämligen. Men hur ooorkar man sen släpa hem allt på en gång 😉
  Oj så ja varje dag väntar på mer inlägg nu o hoppas få inspiration till genomgång av vårt hem. Vi skall troligtvis flytta nästa sommar och har därför bestämt att det noggrannt skall gallras och endast det vi verkligen använder tar vi med!

  Ett önskemål..kunde du inte ha lite bloggloppis åt oss här på bloggen? 🙂 Älskar loppis nämligen 🙂 O är ju åtminstone själv intresserad av ALLT, inte minst med en liten 1-årig flicka att fynda åt 🙂
  Tusen tack för så superblogg!

  • Tack för din snälla kommentar! Helt super att du kommit p redan nu att börja gallra inför flytt nästa sommar, för då hinner du också göra det i lugn och ro! Det funkar liksom inte riktigt att man kommer på det två veckor innan flytt! Sen måst jag göra dig besviken så nej, jag tror inte bloggloppis riktigt är min grej, orkar helt enkelt inte sätta tiden på allt vad det innebär (för hellre mitt skräp till Fida eller återvinningscentralen. Sen kan jag ju inte pracka på andra mitt skräp då jag uppmanar folk att inte samla på sig onödigheter;) Men never say never!

 5. Kommer du ihåg Maria, att jag har ett rätt så djupt skåp för torrvaror (brevid micron och ugnen), och då år det svårt att nå mjölpåsarna som ligger längst bakom. När jag köpte nya kyl-/fryskåp spararade jag alla frysskåpets genomsynliga plastlådor. Dem placereade jag till torrvaruhyllorna, och nu behöver jag bara dra lite plastlådor framåt för att se vad jag har i skåpet.

  • Tack, jag måst erkänna att det nog stundvis kändes en aning dumt att fota mjölburkar, men jag är som du, blir själv inspirerad av att se hur andra fått sin vardag att fungera så smidigt som möjligt! Inlägg om pyykkirumban är på kommande!

 6. Tack för ett superintressant o inspirerande inlägg 🙂 men undrar en sak…har ni inte flera ”plastbyttor”?.. Vi har en stor låda med en massa tupperware(o andra) kärl i alla världens storlekar. Tycker bra att frysa mat i..osv…men kanske vi sku klara oss med hälften mindre?!

  • Heh, du är klarsynt;) Jag glömde faktist att nämna i inlägget att vi har lite mer köksgrejer, bland annat då plastbyttor, i lådorna på andra sidan köksön, men de hör till matsalssidan. Jag har rensat bland plastbyttorna så att jag sparat de som lättast går att stapla in i varandra och tar således mindre plats. Kanske du får in ett par plastbyttor ännu i augusti månads in/ut?

 7. Vettiga inspirerande inlägg, du/ni är nog duktiga! Speciellt min man är nog duktig på att hamstra mat (men till frysen, så det är lite annan sak), men jag hatar att vi måste springa till butiken stup i kvarten efter tjafs, så ingen är lyckligare än jag om det finns tomatkross i skåpet och broiler och bröd i frysen typ. Men mjöl etc. borde vi nog vara bättre på att gå igenom, finns nog en hel del onödigt i skåpen känner jag..

  • Tack! Inget fel med att ha mat i frysen, vi brukar nog också ha ett paket extra broiler etc i frysen, huvudsaken att man har ett system som fungerar för en! Hur skulle det vara att göra något så vågat som att öppna en köksdörr nån kväll och titta efter vad ni har där på mjölhyllan…;)

 8. Vårt stora problemområden är just köket. Av den enkla orsaken att vårt kök är minimalt med tanke på att vi är fyra personer. Behöver ju bara säga att vi har bara ett litet kylskåp för ett större ryms inte in så förstår man ganska lätt problemet.

  Den där röda burken har vi också hemma. Den är super. Skulle använda mig betydligt mindre av lök om det inte vore för den.

  • Att ha ett litet kök gör nog vissa saker knepigare, och lättare lär det inte bli sen när ni blir fyra som äter riktig mat. Matlagningen har blivit mycket mindre dramatisk sen den röda burken introducerades i mitt liv;)

 9. Blev inspirerad och tog en tur i mitt kök bland torrvarorna. Slängde sammanlagt två påsar med grejer som blivit gammalt och inte användes. Otroligt. Men vilken befrielse då man nu öppnar skåpen och lådorna och SER vad man har. Tack för ett inspirerande inlägg! 🙂

  • Hurra! Vad bra att du fick tag i saken! Visst är det otroligt hur befriande det är att faktist märka att det blir en skillnad efter lite gallring?! Knappast kommer du att sakna grejerna heller alltför mycket;)

 10. Det var intressant, väntar med spänning på fortsättningen 🙂 Köket har vi i bra skick, lyckas bra använda slut torrvaror innan vi köper nytt så matvarorna cirkulerar bra. Tycker hushållsmaskiner och serveringskärl är de knepigaste, båda tar rätt mycket plats i skåp och lådor, men om man inte har dem lätt tillgängliga blir de ju inte heller använda. Med två rätt kompletta serier kärl har vi nog lite för mycket kärl som helhet, men båda serierna faller oss i smaken och är sådana vi önskat och samlat på länge och då skulle det kännas dumt att gallra ut bara för gallrandets skull. Men vi har lyckan att ha ett rymligt kök, så det är inget problem. Väntar speciellt på hur det ser ut hos er med handdukar, lakan, bordsdukar odyl, där har vi vårt största ‘problemområde’. Och så förstås förvaring i tamburen, speciellt nu i tider för stövlar och galonkläder….

  • Tack för den långa kommentaren, älskar dem! Det är lite knepigt detdär med hushållsmaskiner tycker jag också, för jag skulle helst ha allt undangömt hela tiden men så mycket tid som man spenderar i köket så är det ju viktigast att det fungerar bra! Jag tycker inte heller att man skall gallra bara för gallrandet skull utan dumt i ert fall skulle vara att inte använda er av båda era fina serviser som ni tycker om. Tamburen ja, suck… det kan jag redan nu säga på rak arm att vår tambur ser precis ut som en tambur i en småbarnsfamilj…;)

   • Glömde ännu att kommentera att vi i samband med renoveringen satte in ett högt och ett lågt apoteksskåp. I vardagen är de bästa lyxen, eftersom man kan ha torrvaror i två rader och de är alltid längst fram beroende på från vilken sida man tar dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s