Om vår kökspiff.

IMG_0314_Fotor_Fotor_Collage2 Före och efter.

IMG_0314_Fotor_Fotor_Collage3

Här kommer lite mer bilder på vårt kök. Vårt kök är I-format och ganska litet i förhållande till resten av huset. Det var ju egentligen inget fel på våra gamla köksdörrar i gulnande björk – förutom att de inte var vita. I nästan två och ett halvt år har jag försökt lära mig att gilla dem, men utan att riktigt lyckas. Kalla mig mainstream eller tråkig, men jag har länge varit av den åsikten att jag är en lyckligare människa i ett vitt kök, vilket jag redan märkte i vårt förra hem där vi målade om våra klarröda köksdörrar till vita. Ledordet för förändringen var minimalism, både i utseende, jobbighet och budget.

IMG_0314_Fotor_Fotor_Collage1

Det jag inte gillade med vårt kök var denhär köksödelen. De två djupa nedre skåpen under bänkskivan var jätteopraktiska, så de byttes ut mot utdragbara lådor på kökssidan och två skåp på matbordssidan. Förvaringsutrymmet blev direkt mycket mer praktiskt och det känns som om utrymmet ökat markant fast volymen är densamma. Vitrinskåpen med de frostade dörrarna gillade jag inte riktigt heller, de kändes lite 2004 och jag tyckte det var tråkigt att inte ha en inblick över matbordet och vardagsrummet utan att man måste huka sig. Här byttes alltså både stommen och dörrarna ut.

IMG_0298_FotorGenom att ta bort vitrinskåpen blev köket mycket öppnare och luftigare. Det som saknas ännu är en lampa som hänger över köksön, samt ett eluttag under stringhyllan. Det blir ju en aning trevligare att faktist kunna koka kaffe med apparaten och inte bara ha den som prydnad.

Det var först meningen att vi bara byter ut skåpdörrarna runt köksön och att vi skulle låta skåpdörrarna vid den fasta väggen målas. Men så märkte vi att vi sparar både tid och pengar genom att byta ut dem också. Tur det, för det blev ju nog mycket snyggare och enhetligare då alla dörrarna har exakt samma nyans och samma handtag samt är av samma material. Som bonus försvann de små fyrkantiga vitrinskåpen i övre kanten också. Dörrarna är från Ikea och eftersom de var olika till höjden än stommen måste varje dörr och lådfront först sågas kortare. Den sågade kanten måst vi ännu måla, såsom också skivorna runt spisfläkten. Det skall vi ta itu med så snabbt som möjligt.

IMG_0314_Fotor

Här ser man skillnaden mellan det gamla och det nya.

IMG_0157_Fotor

Det fanns ett spänningsmoment i projektet. Vitrinskåpet var fast i bänkskivan med stålrör och vi hoppades att dessa rör bara var fästa med lim och inte inborrade i skivan för att därför lämna fula gropar i skivan. Vi hade tur, för de var bara limmade, och limmet lossnade lätt som en plätt med nagellacksborttagningsmedel (min idé!). Att vara tvungen att byta ut stenskivan skulle ha varit både jobbigt och dyrt.

IMG_0312_Fotor IMG_0313_Fotor

Vi är riktigt nöjda med resultatet. Lådor är nog jättemycket mer praktiska än undre skåp. Men som alltid när man gör om något hemma vill man bara fortsätta. Ett par väggar står näst i tur, en som skall tapetseras och en som skall målas. Sen funderar jag på att låta laga om golven i badrummet och att piffa upp ett par stolar. Kanske tillochmed låta slipa parketten i övre våningen? Ja, det är ju tur att man inte behöver vara sysslolös under mörka höstdagar. På tal om mörker, så blev jag än en gång otroligt förvånad över skillnaden i ljusmängd under kvällen här i Södra Finland jämfört med Österbotten. Nu när jag tittar ut är det beckmörkt, medan det verkligen inte var det för ett par dagar sedan i pampas.

Annonser

17 thoughts on “Om vår kökspiff.

 1. så fint det blev! tänk så lätt det är att piffa till med ”enkla” medel 🙂
  och angående ljuset i ö:botten, när vi var i norra Sverige/Finland i veckan så tänkte jag flera gånger att oj, så ljust här är, hela tiden! tänk så stor skillnad det kan vara i samma land!

 2. Ingen större överraskning, men snyggt blev det! Det blir mycket vitt hos oss också, med undataget av de gråa skåpen (eller egentligen är det nog främst lådor också hos oss!) nere, vilket jag hoppas jag inte kommer att ångra..! Jag är också lite nyfiken på hur ni (du) ordnat innanmätet i lådorna 😉 Jo och på tal om vita golv: sjuttons snyggt, men attans svårt att hålla snyggt har jag fått höra. Ps. Testade bebépajen till fyraårskalaset. Mycket gott (och sött)! 🙂 Jag vet dock inte om det var något jag gjorde fle eller i vad, men fick nog kämpa lite med glasyren. Först fick jag lägga till mer vatten för att få ihop allt till en massa och sen var jag ändå tvungen att lägga i mer pudersocker och så var det ändå inte riktigt sådär bara att breda ut till slut. Mer lite som modellera och jag undrar också hur konsistensen egentligen borde vara? 😉

  • Det kommer att bli jättesnyggt med grått på de nedre skåpen! Vi hade så i vår förra lägenhet och jag gillade det! Jag funderade faktist på det en stund nu också, men tyckte att det passar bättre med vita hos oss då mellanrummet är grått, eller egentligen rostfritt stål.

   Jag har hört precis samma med vita golv. Jag tror att min toleransnivå och städfrekvens borde närma sig lite mer före det blir vita golv i denna småbarnsfamilj. Tyvärr!! Men sen (dvs om 15 år då barnen flygit ut) när vi flyttar in i vår citylägenhet i ett jugendhus med högt till tak och gammalt trägolv blir det vitt! Samma sak med högblanka vita stenplattor i kök också. Inget föredra om man inte moppar HELA tiden… Hmmm, jag kommer inte ihåg att jag skulle ha haft problem med bebépajens glasyr. Jag tyckte den var lätt att ber ut. Måste definitivt testa den nån dag snart då!

   • Haha! Alltid finns det någon anledning till att baka! 😉 Det är ju förstås alltid lite spännande (och riskabelt) att testa nya recept då det ska bli kalas och man inte vet hur degen ska ”kännas” eller vad fyllningen ska ha för konsistens också, men som tur blev det ju gott i alla fall! Och utseendet blev helt ok det också till slut, även om jag fick improvisera lite! Hade som tur bakat bebébakelser ngra gånger (härligt goda, men ganska arbetsdryga) så jag visste lite vartåt jag kunde tänkas vara på väg 😉

    Beträffande golven tror jag nog lika som du..! Fast i vår 20-talslägenhet i stan tyckte jag nog väldigt bra också om våra orginalplankor som vi (lite vågat) grävde fram från under laminattäcket! Ok, just då babyn skulle läggas och det knarrade till sådär lite charmigt då man försökte smyga sig ut, så var jag kanske inte helt övertygad, men man lärde sig också ganska bra var det lönade sig att stiga 😉 För öbrigt älskade jag också takhöjden och de breda fönsterbrädena i gamla lägenheten.

  • På kommande;) Bara jag får det sista målat (strök just på lager 2/3 idag) så jag kan lägga in grejerna på nytt! Just nu har vi allt på köksön och på skänken i vardagsrummet;)

 3. Snyggt! Jag är lite sugen på uppiff hos oss också 🙂 Men jag skulle vilja byta kakel eller måla dem eller nåt, nu har vi duvblå och nja det känns inte riktigt rätt!

  • Jag vet såå känslan när något som det inte är något fel på inte riktigt känns rätt. Att måla om kaklen borde väl inte vara alltför svårt, eller alternativt att täcka de med nån massa?

 4. Härligt! Väntar med stor spänning på golvslipningen som jag tippar på att leder till ”varför lacka om, vi målar det vitt istället” :D!

  • Din tippning har stort potential att gå i uppfyllelse…fast jag vet inte hur snyggt kombinationen vitt golv och långa hårstrån från mor och tre döttrar är. Min tippning är nog att golvet INTE blir slipat i höst, utan snarare om sisådär 10 år om vi ännu bor här då…

 5. Ja, kökslådor är verkligen grejen! Liksom vita dörrar och String-hyllor då 😉

  Och jag som tyckte det var fint att det var så ljust ännu när vi körde hem från flygfältet kl.23 🙂 Hur mörkt är det inte i Ö-botten på vintern då, om skillnaden nu är så markant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s