Sen när jag blir stor.

I slutet av lågstadiet och högstadiet har jag ett minne av att flera av mina vänner skulle bli advokater (Matlock var pop!). Jag tänkte inte så mycket på vad jag skulle bli när jag blev stor. Men på fritiden ritade jag hus. I mängder. Jag planerade bottenvåningar och inredningar och fantiserade ihop familjerna som bodde i husen. Husen var alltid stora och familjerna hade många barn (oftast bara flickor med många fina namn). Jag älskade alla huskataloger man fick från järnhandeln och studerade bottenplaner och inredningar med en stor passion.  Redan då var en av somrarnas höjdpunkter att besöka bostadsmässan med mina föräldrar.

I gymnasiet visste gillade siffror och kom på att det är biokemi jag vill studera. Så det blev nio år biokemi och sedan sex år hemma med barn. Jag hade inga planer att stanna hemma så länge, utan livet bara blev så. Sex år är en lång tid då man hinner ändras och växa som människa och fundera på vad som egentligen är viktigt för en själv och sin familj.

Planen var väl att vara hemma tills nästa årsskifte och gå tillbaka till min fasta tjänst inom läkemedelsindustrin och jobba 80 %. Det skulle antagligen ha varit det förnuftigaste beslutet och helt klart vettigast ur ekonomisk synvinkel. Men jag kom fram till att jag vill göra något annat. Jag vill prova på något nytt och samtidigt skippa detdär ekorrhjulet med stressiga morgnar och långa dagisdagar.

Så nu tänker jag återgå istället till min ursprungshobby och har börjat rita bottenplaner igen. Jag skall studera inredning och homestaging (att fixa lägenheter inför försäljning) och fundera vidare på mitt egna koncept där långtidsplanen är att ha ett företag inom organisering/inredning/homestaging/bostadsrenovering osv. Men ett litet steg i taget. En viktig del av planen är också att kunna jobba mindre för att vår familj skall kunna leva ett mindre stressigt liv och att barnen får vara hemma mycket så länge de är små och faktist vill det. För det jag på riktigt har förstått under mina sex hemmaår är att tiden då de är små är faktist jätte kort!

Just nu känns det som om jag i höst kommer att få det bästa av många världar. Jag kommer att få lära mig något nytt och utveckla mig själv inom ett område jag brinner för. (För att inte glömma lyxen att få äta en lunch i lugn och ro och njuta av att få sitta och jobba vid sitt skrivbord helt ensam i total tystnad). Men samtidigt kommer jag också att få spendera jättemycket tid med mina barn i ochmed korta dagisdagar och många lediga dagar. Vi kan kalla det kvalitativ kvantitetstid för oss alla.

Det är stort för mig att ha sagt upp en fast tjänst och fast inkomst och istället hoppa in i något nytt och osäkert, men just nu är det vad jag vill göra och har möjlighet till att göra och det räcker. Detta är absolut det rätta beslutet just nu just för vår familj. Ingen kan ändå säga hur framtiden ser ut så det känns onödigt att fundera desto mera på det just nu. Att leva i nuet på bästa möjliga sätt känns viktigare.

39 thoughts on “Sen när jag blir stor.

 1. Vad modig du är!!önskar jag hade det modet!harnig fastnat lite i det där ekorrhjulet men inte för att det bara blir så utan för att jag inte har en minsta liten aning om vad jag vill göra istället!!

  Men behöver förändring & det är väldigt snart & då är det så skönt att hitta personer som du som vågar för kan du så kan jag!!!!

  • För mig kom inte modet över en natt utan med tiden. Men du har rätt, det lättar att höra om andra och märka att det går nog bara man vill. Din tid kommer nog, du har ju en början redan då du insett att du vill ha en förändring. Mittiallt kanske du märker att du också hittat på vad du vill och vågar ta steget. Det värsta som kan hända är ju att man gör fel val och då är det bara att återgå till det gamla igen. Lycka till!

 2. Wow så imponerad jag blir när folk vågar göra som du, vilken lycka för dina barn och spännande för dig. Stort lycka till!
  Du kunde förresten väldigt gärna få inreda hemma hos oss, slängde just ut ALLT utom sängen från sovrummet utan att ha nån plan för hur vad vi ska det …. vi skulle behöva nån som du som tar tag i saken och gör det klart 😉

  • Tack!! Låt mig bli klar med studierna först så kommer jag med ett saftigt erbjudande;) Det låter skönt att få börja helt om i ett rum. Jag tycker ju att bara det är möjligt så skall sovrummet ha så lite möbler som möjligt för att ge plats och rum åt att kunna sova i lugn och ro. Att sova är ju den viktigaste investeringen vi gör i vår hälsa. Lycka till!

 3. Super!!!!! Så glad för din skull och verkar verkligen som din grej! Go for it girl! Jag gjorde ju lite samma i våras, sa upp mig från fast tjänst, jobbade deltid med något som inte alls funkade för att nu återkomma till en fast tjänst med helt nytt men super intressant. Man ska våga ta risker och uppfylla sina drömmar! Kram!

 4. Jätte-jätte-bra att ni vågar! Jag har en kompis där båda föräldrarna i familjen sa upp sig från sina jobb samtidigt, för att de inte trivdes. Först tänkte jag att dom är galna men sen insåg jag att det är galet att fortsätta göra något som inte känns rätt. Lycka till med studier och allt annat!

  • Tack! Det är säkert olika personer hur viktigt det är att trivas på sitt jobb, men hör man till dem som anser det är jätteviktigt är det ett rätt beslut, även om det nog också är lite galet 😉

 5. Jamen heja, bra gjort! Det låter vettigt, både som något som skulle passa dig och också så där mer allmänt, att få göra det man drömt om!

 6. Wow, lycka till! Definitivt ämnen som ligger i tiden, så det blir bra det där. Snygg stol du fyndat, vare sig den är äkta eller kopia!

 7. Härligt Maria att jag hittade din blogg! Jag finns här på hösten för gemensamma luncher och utbyte av tankar ❤

 8. Wau vilket häftigt val du gjort!! Det ”händer” verkligen hos er i år, mannen bytt jobb, du säger upp dig och ”sadlar helt om”, men friskt vågat, hälften vunnet 🙂 Ni är så duktiga!!! 🙂

 9. Modigt och inspirerande! Härligt att du följt ditt hjärta och vågar prova på någonting nytt. Funderar fortfarande på vad jag vill bli då jag blir stor, känns som om jag hittat det jag vill göra men kanske inte riktigt hittat rätt forum ännu. Det är en sån himla tur att man inte behöver bestämma sig NU utan har hela livet på sig att ändra sig och byta 😉

 10. Låter jätte intressant och bra att göra något man vill göra. Alltid skall man inte välja de säkra och trygga utan också göra lite osäkrare val men något man vill göra. Var skall du studera?

 11. Hej! Vi har precis fått en liten dotter och funderar på namn. Vi tycker att namnet Leia är så himla fint men är rädda att det ska väcka konstiga associationer hos finskspråkiga då det betyder drake och fis(!!). Hade inte själv hört dedär med fis 🙂 Har ni haft problem med namnet? Tack för en fin blogg!

  • Hej! Stort grattis till babyn!! Ni har härliga tider framför er! Vi har inte haft några problem med Leia namnet med finskspråkiga alls! I finskan är det ju vanligare med namn som betyder något, som Lumi, Pilvi osv. Alla namn kan ju vridas och vändas om man vill vara elak. Det enda är att finskspråkiga ibland vill väldigt gärna ibland stava det Leija. Ordet Leija som fis har jag aldrig stött på i hela mitt liv, så nej, kör på bara med det fina namnet om det är det ni vill! Jag hade själv lite funderingar i tiderna om Leia namnet skulle associeras alltid med Star Wars prinsessan, men det har inte heller hänt just alls.

 12. Oj! Detta har jag helt missat (i ”klubbsnacksammanhang”), att det inte blir klubb för er del mer i höst. Äsch då, det var ju trist. Men det du bestämt dej för att göra i höst låter ju alldeles super! På alla plan. Lyfter på hatten att du tar steget. Jag önskar att jag själv sku komma vidare i mina funderingar, hitta tiden och orken att tänka framtid. Stampar på stället liksom. Men… jag kastar iaf ur mej att om/att/ifall du ännu sku vilja addera ”skribent & stylist” till din yrkesroll någon gång i framtiden så kan du ropa hepp. Min dröm är nämligen att fota inredningsreportage till tidningar… och då behövs också en stylist och skribent. 😉
  Nåjo.
  Ha en skön Sverigetripp!
  Kram Sofia J

  • Oj, jag trodde jag nämnt det. Ja, synd är det med klubben, men man kan inte få allting här i livet. Vi skall absolut ta och träffas sådär ”professionellt” sen på hösten så kanske du också kommer framåt i dina funderingar! Min dröm är att kunna arbeta tillsammans med människor jag verkligen gillar och som har likadana värden (tex att det är viktigare att ha en möjlighet att jobba mindre och att njuta av arbetet än att bli stenrik) och där platsar du ju in till 110 %! Kram!

   • Håller fullständigt med! Tror det är så viktigt för välmåendet att få jobba med det man brinner för, att man trivs och har möjlighet att vara flexibel och själv bestämma över sin tid så långt det går. Att jobba mycket hemifrån och vara tillgänglig för barnen är en dröm. 🙂
    Vi får absolut återkomma och träffas ”professionellt” i höst! 🙂
    Kram

   • Jag tror att det är många so har samma drömmar, men långt ifrån alla har praktiskt möjligt att uppfylla dem. Därför känns det som bortkastning att inte ta vara på chansen då den kommer! Kram!

 13. Åh så spännande! Just något liknande drömmer jag om…. Men jag vågar nog inte ännu. Behöver kanske lite fler år hemma först eller nåt 😉 Var är det du skall studera?! Det låter super intressant!

  • Kanske tiden blir rätt för dig också sen i något skede, du har en bit kvar till sex år hemma;) Jag ska studera på distans vilket gör allt ännu mer flexibelt och bättre att passa in i våra tidtabeller!

   • Hihi, undrar ifall det är samma utbildning jag också tänkte börja läsa på distans för en tid sedan (men sedan betalade jag aldrig fakturan utan bestämde mig för att vänta och se efter sommaren), är ju även en dröm jag länge haft. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s