Mot minimalism.

IMG_9605_FotorI April blev det visst lite minimalistiskt med inlägg här på bloggen. Det berodde på just det, minimalism.

Jag har mer och mer insett att onödiga prylar äter på min energi. Inte minst att det tar tid att hålla ordning och plocka tillbaka diverse saker på sina platser, men det är också en slags konsumtionströtthet jag märkt av hos mig själv. Vi har redan allt vi behöver (och massor mer). På samma sätt läser jag bloggar om minimalism framom bloggar som i var och varannat inlägg visar upp en nyinköpt mugg eller kökshandduk. Jag är ingalunda bättre själv, men jag har märkt att jag påverkats av minimalismtänket och frågat frågan ”hur mycket är tillräckligt för just oss?” gång på gång på gång.

Jag har länge varit ganska okompromissbar när det gäller prylar och inredning, bara nöjt mig med det jag verkligen vill ha. Jag är hellre utan helt än skaffar något nästan det jag vill ha. Jag har inga tankar att vi skulle börja leva superasketiskt eller briljera över att vi kan vara utan det ena eller det andra, men jag tycker hellre att man skall fundera en gång extra om det man tänkt skaffa faktist har en funktion eller kommer att frambringaa glädje ännu efter en längre tid. Skaffar man mindre antal varor kan man istället satsa på just det man vill ha samt kanske på andra viktiga faktorer som kvalitet, miljön, var produkten tillverkats och liknande.

IMG_9602_FotorUnder året 2013 gallrade jag (eller vi tillsammans som en familj) långt över 2000 saker från vårt hushåll. Mycket var grejer som barnen inte längre behövde, men främst saker som vi vuxna samlat på oss under åren. Kläder som inte längre passade / gillades, cd-skivor, böcker, prydnadsföremål, köksredskap, onödiga dubletter och så vidare. Nu i mars-april blev det 697 saker till. Tre majblommor som vi köpte på vappafton för att stödja Folkhälsan sänkte antalet från det jämna 700.

Men det stannar ingalunda här. För även om jag nu tycker att vi inte har så mycket onödiga prylar mera, så finns de ännu en del. Nu tänker jag från och med maj ha en månadsredovisning på vad som kommer in i vårt hem och vad som går ut. Meningen är inte att ha nånslags köpstopp eller så, jag tror inte på det på lång sikt, på samma sätt som jag inte tror på snabba pulverdieter, utan tanken är bara att reflektera lite över vad vi egentligen konsumerar i vår fempersonersfamilj. Hoppeligen blir det mindre onödiga prylar och mera (livs)kvalitet. Jag räknar inte med mat och andra basprodukter som används upp och ersätts av en ny likadan, endast prylar som faktist på lång sikt ökar eller minskar mängden här hemma.

IMG_9600_Fotor697 saker fattigare men en hel del rikare på kunskap och insikter går jag vidare mot ett hoppeligen ännu simplare tankesätt där fokus ligger på ett mindre antal saker i livet. Hoppeligen de allra viktigaste sakerna.

För mig betyder inte minimalism att bli av med en massa saker utan tvärtom, att lyfta fram det jag tycker att är viktigt eller vackert.

 

Annonser

16 thoughts on “Mot minimalism.

 1. Inspirerande! Har själv rensat mycket och fortsätter… Orkar dock inte räkna sakerna som går in eller ut hemma, men det skulle ju helt klart vara intressant… och peppande…

  • Att räkna sakerna har ju inget värde i sig, för nån kan det vara inspirerande men för nån annan kan det däremot vara lite ångestframkallande. Jag hör nog till båda…

 2. Tack för din inspirerande blogg! Och för detta inlägg som så bra beskriver vad jag egentligen också tänker, men har så svårt att leva upp till. Än. Kanske var detta precis vad jag behövde läsa för att på riktigt ta tag i rensningen i vårt hem. När man hela livet gått och trott att man blir lyckligare ju mer saker man har, är det svårt att plötsligt börja tänka precis tvärtom.

  • Tack för din kommentar! Kom ihåg att sakerna i ditt hem har ju inte kommit dit över en natt, utan det har samlats under många år, så du får räkna med att rensningen också tar tid! Jag vet att rensandet och ändringen av ens tankesätt är svårt, men det ska få ta sin tid och det lönar sig att ens prova lite smått;)

   • Jag började faktiskt med dukarna ikväll. Idiotiskt att de ska uppta 2 hyllplan då vi 98% av dagarna har en vaxduk på bordet. Hälften åkte i loppislådan, och det var inte ens svårt 😉 Problemet är dukar som släktingar vävt/virkat och som vi fått i gåva. Och det gäller ju inte bara dukar, gåvor som det ligger mycket tid och möda bakom finns ju av alla de slag. Hur tänker du där? Jag har nog jättesvårt att sälja sånt för nån euro på loppis, även om de inte alltid är i vår stil och blir att ligga som hyllvärmare i skåpen istället. Nu åkte Hemtex och Ikea-dukarna, och det är ju åtminstone en början!

   • Bravo, vilken bra start! Nu är det bara att fortsätta! Jag skall återkomma med ett inlägg om gåvor nu i veckan, för det är nog en av de allra svåraste kategorierna att rensa!

 3. Du har inspirerat mig till att börja gå igenom alla våra saker och rensa bort sådant som vi inte behöver, dvs sådant som legat orört i flera års tid. Känslan då man ser att det minskar, hyllutrymmet ökar, favoritsakerna börjar synas – DEN är obeskrivlig. Det är tack vare dig och dina inlägg som fått mig att börja tänka över vad vi inte behöver av allt det vi har. Som sista inspiration är att jag säljer allt på loppis och sparar till en resa för vår lilla familj. DET är också en inspiration i sig. Så tack för att du inspirerade mig till att ta tag i det som jag gått och tänkt på i flera år! 🙂

  • Oj, vad jag blev glad över denhär kommentaren!! Härligt att du kommit igång sådär bra, och som du märkt så blir det lite som en god cirkel av det hela, precis som du beskriver! Det bästa är just att även om rensandet i sig tycks ge dig mycket så får hela familjen njuta av det i form av resan! Hoppas ni snart kan fara iväg!

 4. Tack för all inspiration Maria! Här går också rensandet sakta men säkert framåt och kan faktiskt stolt berätta att före jag plockade in alla kläder o skor från shoppingen i Stockholm förra veckoslutet, så rensade jag bort 2-3 gånger mer. Jee!

 5. Jag försöker också tänka i de här banorna och stöter på flera som kör utrensning i sina hem. Har själv börjat försiktigt och tänker att hålla räkningen skulle sporra mer. Hur gör du/ ni då ni håller räkning? Skriver ni opp vad ni gör er av med eller skriver ni endast upp antalet eller hur gör ni? Vet iaf att jag inte kommer att skriva upp VAD vi rensar ut, några såna listor vill jag inte ha.Intressant och vettigt att minska sakmängden istället för att skaffa mer och mer förvaring…

  • Ja, tyvärr är dethär ett fenomen som allt fler nuförtiden ”vaknar” upp till, att vi har för mycket prylar… Egentligen är det helt irrelevant att hålla listor och räkna sakerna man rensar, för huvudsaken är ju att det rensas, men för matematikälskande listfreaks som mig ger det lite extra motivering att se strecken öka på listan. Vi har inte haft någon noga räkning alls, en stol är lika med 1, likasom en penna eller ett lakan. Inte alls i proportion till det tomma utrymmet det lämnar efter sig. Men nu senast var jag främst irriterad på mängden textiler hos oss (kläder, tyger, dynvar osv) så jag kategoriserade i ”textil” och övrigt. Nu vill jag vara lite mer ingående bara som ett experiment. Gör som det känns bäst för just dig!

 6. Tar gärna tips på andra bloggar med liknande tankar, vi har också börjat gallra ut småbarnsprylar och det är alltid bra med extra inspiration.

 7. Vilket bra och intressant inlägg!! Men 697 saker på två månader??!!! Alltså berätta mera hur du gjort??! Är mycket imponerad, sku inte heller ha nåt emot att så många saker sku försvinna från vårt hushåll men vet inte hur göra?! Som du skriver, man mår mycket bättre med mindre saker runtomkring en…

  • Du måst komma ihåg att jag ju hållit på att rensa mer eller mindre aktivt i över ett år redan och med rensandet är det som med det mesta: det blir bara lättare med tiden då man fått in en rutin! Nu satsade jag mycket på kläder (mina, mannens, barnens, babykläder) och andra textiler (har bland annat haft ett ansenligt tyglager för kommande projekt som aldrig kommer att bli av) samt cdskivor och böcker. Jag vet att du kan dethär med att rensa, du har ju redan hållt på med det! Det är bara att fortsätta systematiskt hylla efter hylla. Som sagt övning ger färdighet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s