Klädinventarie.

IMG_8800_Fotor_Fotor_Collage

Såhär ser det ut i min garderob idag. Vi har inte så mycket utrymme för kläder i vårt sovrum. Tre hyllor och en halv stång med kläder var, samt 5 byrålådor för sportkläder, underkläder, strumpbyxor och sånt. Ett par av mina festblåsor och byxdräkter hänger i vårt inneförråd, men annars rymms allt gott och väl i sovrummet.

Jag är nöjd som det är och drömmer inte alls om nån walk-in-closet, hur konstigt och okvinnligt (?) det än låter. Jag är nöjd med att ha ett begränsat utrymme för kläder, för det gör att det helt enkelt inte rymms så mycket. Kläder, som alla andra textiler, samlar lätt damm och blir lätt i oordning, tycker jag. Nu är vi helt enkelt tvungna att använda oss av ”en in – en ut” principen.

Då jag var mellan 20 och 25 år satte jag mycket mera tid, energi och pengar på kläder och utseende överlag än jag gör nuförtiden. Att jag köpte en ny topp eller scarf eller ett par örhängen på någon billigkedja varje gång jag gick en runda på stan är inte alls att överdriva. Plus alla loppisbesök då. Speciellt mycket hade jag just av toppar och linnen och smycken, av nån orsak.

Nuförtiden har jag mycket mindre kläder än då, men ändå hade jag mera klädkriser då jag inte hade något att ha på mig än vad jag har nu. Nu använder jag alla klädesplagg jag har, jag vet vad jag har och vet också att det inte finns några bortglömda plagg lägst in i garderoben, då alla klädesplagg är synliga med ett enda ögonkast. Jag känner min stil bättre nu (bekvämt, enfärgat eller randigt och ganska långt en grå-vit-svart färgskala). Jag har också accepterat min (tråkiga) stil nu. Jag skulle väldigt gärna gå omkring i högklackade stövletter och skjortblusar och kvinnliga kjolar, men det är bara inte jag. Jag skulle inte göra det fast hela min garderob skulle vara full av snygga plagg färdigt strukna och allt.

Det senaste året har jag faktist gallrat och delvis förnyat min garderob med hård hand. Det kändes att jag ville ha lite nytt efter många år av graviditet och amning och många av klädesplaggen var också därför ganska slitna. Skorna har jag också varit tvungen att  förnya allihop, då min skostorlek vuxit från 37 till 38.

Jag tror det var för ungefär ett år sedan som flera modebloggare gjorde en inventarie i sina garderober och hade som mål att komma ner i 100 plagg. Jag har inga mål i antal kläder, men eftersom jag gillar att räkna och inventera så gjorde jag det i alla fall.

Inräknat här finns alltså inte sportkläder eller underkläder eller ytterkläder. Vissa somriga kläder har jag i en låda i förrådet och de byts ut i något skede då ylletröjorna åker iväg på förvaring istället.

 • t-skjortor 9 st
 • linnen 7 st
 • långärmade trikåblusar 10 st
 • koftor 4 st
 • tröjor 6 st
 • ylletröjpr 3 st
 • collegejacka 1 st
 • skjortor 5 st
 • kjolar 6 st
 • klänningar 7 st
 • aftonklänningar 2 st
 • byxor 2 st
 • jeans 5 st
 • byxdräkter 2 st
 • shorts 2 st
 • collegebyxor 4 st
 • leggings 2 st
 • nattlinnen 3 st

Sammanlagt 80 plagg.

Jag går oftast klädd i ett linne och en långärmad trikåblus eller en kofta samt mjukisbyxor eller jeans, så resultatet var inte så oväntat där, men mängden kjolar förvånade mig lite.

Grejen är alltså inte att jag anser mig själv ha för mycket kläder eller oordning bland dem, men jag tror på dethär med att visa exempel och jag måste ju börja med mig själv om jag vill få inpräntat i flickorna att det inte är riktigt okej om era garderob töms på golvet så gott gott som varje dag. Följande i tur är alltså flickornas garderober, det blir intressant att se hur mycket kläder de egentligen har och vem som har mest!

Denhär inventarien tänker jag göra pånytt på hösten och se om resultatet har ändrats. Om nån annan känner att det finns för mycket kläder/för lite plats i garderoben/aldrig något att sätta på sig råder jag att göra en liknande inventarie. Lättast är att helt enkelt tömma sina skåp eller sin garderob fast på sängen och börja sortera i högar. Då får man lättare en överblick över vad man äger och vad man kanske inte har användning för längre.

8 thoughts on “Klädinventarie.

 1. Oj, nu blev jag inspirerad! Tycker att jag rensat ganska mycket i garderoben på sistone, men inser att det mest är kläder i fel storlek och mammakläder/amningskläder som rensats bort. Har alltför mycket (gamla) kläder som jag egentligen inte tycker om längre men har svårt att rensa bort då de ju faktiskt passar. Vilket resulterar i att jag här hemma går runt i kläder som jag egentligen inte trivs i. Kanske dags att sluta med det och faktiskt rensa med hård hand denna gång… Gulp! Vill ju också ha så där fina klädhögar i mitt klädskåp 😉

 2. Intressant inlägg! Har också försökt minimera kläderna på mina hyllor och konstaterat att sånt som var ”bra att ha kanske nångång” aldrig ändå kommer att användas så de fördes vidare till bättre behövande 🙂
  Tips på ett inlägg jag vore jätteintresserad av är ”pappers-samlingen” , hur ser det ut där ni har alla fakturor, ”viktiga papper” osv, allt som man sparar ??! 🙂

  • Bra tänkt! För sen när dendär gången då dedär ”bra att ha kanske nångång” kläderna behövs hittar man nog oftast något annat som går lika bra, för sällan går man ju ut genom dörren utan kläder… Ett pappersinlägg skall jag ta och göra snart! Jag tycker att pappren är de tråkigaste och kanske svåraste att ha ordning på, men samtidigt är det ju faktist viktigare att ha ordning på sina viktiga papper än sina kläder!

 3. Låter klokt och så ser det ju otroligt vilsamt ut för ögat med en så organiserad garderob. Jag är just en sån som har rätt mycket men ändå inte har något att dra på mig. Främst beror det på att jag ännu inte kommit ut ur den där graviditets- och amningsperioden. Därför finns det en hel hög med sånt som är för smått, men som jag när en förhoppning om att rymmas i en dag igen. På ett sätt sjukt deprimerande att ha halva sin garderob fylld med för små kläder, men samtidigt känns det oekonomiskt att göra sig av med allt sånt då man ändå har som plan att kunna ha dem igen. Svårt.

  • Jag vet hur det är att vara mitt inne i den perioden, det är inte alls så roligt alla gånger! Nu senast tog det ett år att känna att kläderna var passliga igen. Jag gjorde så att jag helt kallt satt undan i förrådet alla dedär kläderna man skulle vilja använda, men inte kunde pga opraktiskhet eller att de ännu var för små. På så sätt tog de inte plats i skåpet och man blev inte ledsen varje gång man öppnade skåpet och blev påmind om dem. Kanske något att fundera på? Man kan ju sedan med jämna mellanrum ta fram kläderna och prova om de passar igen. Men sen när kläderna passar igen känns det kul att ta fram en hel låda med ”nya” kläder igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s