Bebépaj.

IMG_8655_FotorBakelsen är på riktigt kanske tusen gånger godare än den ser ut här.

Jag älskar bebébakelser, men äter dem alldeles för sällan och har ofta svårt att bestämma mig om jag skall välja en rosa eller en ljusbrun. När jag var barn brukade jag med jämna mellanrum vara ensam över natten hos mina farföräldrar. Det var jättelyxigt att inte behöva alls dela på uppmärksamheten med någon annan och dessutom fanns det alltid pommac, Mövenpick glass och Bebébakelser från Stockmann, något vi aldrig själva hade hemma hos oss. Man behövde inte ens välja mellan en rosa eller ljusbrun bakelse, för man fick ta en av vardera. Eller flera.

Jag hittade av en slump ett recept på en Bebépaj på Kinuskikissas sidor och modifierade det lite inför vårt kalas. Till glasyren kan man använda vanligt florsocker som man färgar med karamellfärg eller med nån matsked starkt kaffe, men jag gjorde den av en blandning av vanligt florsocker och florsocker med jordgubbssmak för att få en fin rosa färg på glasyren. Denhär pajen är mycket söt (föga överraskande då det gäller något jag bakar), så bitarna kan med fördel vara små. Ändå räcker det med en (eller fyra).

Bebépaj

Botten

 • 200g smör
 • 1,5 dl socker
 • 2 ägg gulor
 • 4 dl vetemjöl

Fyllning

 • 1 dl farinsocker
 • 4 tsk potatismjöl
 • 2 dl vispgrädde
 • 2 ägg gulor
 • 170 g rumsvarmt smör

Glasyr

 • 1 dl florsocker
 • 4 dl florsocker med jordgubbssmak
 • 4 msk hett vatten

Vispa smör och socker poröst. Vispa ner ägg gulorna och mjölet i ett par omgångar. Lägg bakplåtspapper i en ca 20x30cm form och tryck degen på bottnet och kanten av formen. grädda i 200 grader i 12-15 minuter. Låt bottnet svalna ordentligt.

Blanda farinsocker och potatismjöl i en kastrull. Tillsätt grädden och ägg gulorna. Hetta upp krämen under omvispning tills den bubblar upp. Låt svalna. Vispa det rumstempererade smöret fluffigt. Vispa ner krämen och bred ut fyllningen den på pajbottnet. Låt pajen kylas i kylskåpet tills fyllningen stelnat.

Blanda florsockren och vattnet och bred ut glasyren på pajen. Garnera och låt stelna.

10 thoughts on “Bebépaj.

 1. Skulle gärna laga denna, men har några frågor:
  *) hur mycket blev det av denna? En rund pajform? Vad skulle du estimera – hur många räcker den till?
  *) kan man bra laga den en dag före, eller t.o.m 2, eller måste den lagas samma dag för att vara bäst?

  🙂
  Tove

  • Jag lagade pajen i en rektangulär form (20 x 30 cm) men skulle nog använda samma mängd till en vanlig rund pajform. Jag skulle kanske reservera lite mer florsocker till glasyren för säkerhets skull. Pajen är väldigt söt, så jag skar den i små bitar (2,5 x 2,5 cm ungefär) så jag skulle nog tippa att den räcker till 10 pers minst om man bjuder på något annat också. Man kan bra laga den flera dagar på förhand och ha i kylskåp. Jag skulle dock skära upp den först innan servering, för kanterna torkar lite efter ett par dagar (som på bilden i inlägget). Det påverkar bara utseendet, inte smaken!

 2. Slurp! Undrar hur länge sedan det är sen senaste bebe’ (och valsvårigheten gällande färgval..)? Måste testas! 🙂 Vi hade faktiskt också ett Kinuskikissa (förövrigt en släkting till mig, typ syssling/pyssling) -bakverk på vårt ettårskalas, dock ett saltigt sådant i form av parmesankaka. Riktigt god (och enkel) också den! Och lite annorlunda bjudning, vilket jag tyckte var skoj.

  • Du är ju nästan berömd med andra ord;) Jag har smakat på parmesankakan hos Danni (taikuri) och den var faktist jättegod! Jag tänkte faktist då att jag skall komma ihåg att fixa den till nästa kalas, men tydligen totalglömt det! Tack för att du påminde! Tur att det kommer nya kalas;) Eller vem behöver kalas, den kan ju göras närsomhelst ju!

 3. Jag hade också lagat bebe’-rutor enligt kinuskikissas recept till vår Evalds kalas. Han fyller samma dag som er lilla. Jag satte lite äggvita i glasyren så den stelnade lite bättre. Jättegott! Och nu är en del i frysen, men det går att ta fram ett pr i gången lite väl lätt, för snart är de nog slut…

  • Bra tips om äggvitan, det skall jag testa! Det blir ju en del äggvita över så det är ju bättre än bra! Våra rutor hann aldrig till frysen, de bara försvann…Grattis ditåt också i efterskott!

 4. Då jag var liten fanns det på Kökar ett litet bageri där bagerskan var en fena på bebér. Bakelsena pryddes av små, små kulor i olika färger. Riktigt, riktigt gott! Kunde lätt klämma i mig betydligt fler än en stycke 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s