Limpor och sånt.

Igår blev det lite av en matdag. På morgonen var jag (ensam!) till matbutiken och skaffade det mesta inför jul, och resten av sedan var ugnen på i nonstop i flera timmar. I år kör vi temat simpelt (men gott!) även vid julbordet: förrätt blir fiskbord med ganska traditionella grejer som rom, gravad lax, skagenröra och sådant. Huvvudrätt blir kalkon med ugnsbakade chevrerödbetor samt diverse sallader. Inga lådor och ingen sillsallad alltså. Efterrätten blir pepparkaksparfait.  Vi blir fem vuxna och tre barn i år så vi ryms bra runt vårt matbord.

IMG_2475_Fotor

Receptet på parfaiten tog jag härifrån. jag tänkte garnera den med grädde, choklad och wienernougatcrush. Av äggvitorna som blev över lagade jag  två marängbottnar som jag tänkte att man kunde laga nånslags julig pavlova av med romrussinkvarg och smulade pepparkakor.

IMG_2478_FotorDet blev också två sorters julgodis. Jag använde dehär recepten för pepparkakskola och lakritskola. Att laga eget godis har jag gjort i flera år nu, men jag tor att jag varje år konstaterar samma sak: att nog blir det ju gott och det är helt roligt tt laga, men egengjort slår mycket sällan de köpta favoritjulgodisen. Få se om jag står där och gör kulprov nästa jul i alla fall.

Flickorna har varit ovanligt ointresserade av dethär med julstök i köket i år. Igår ville de röra om lite i kolakastrullerna och såklart provsmaka på allt, men annars har legona varit intressantare. Nej, jag klagar verkligen inte!

Jag lagade också skärgårdslimpor igår. Jag använde följande recept, eftersom det var okomplicerat (i denhär bloggen syns nog aldrig något receptsom är komplicerat) och det är utvecklat av en trebarnsmor som jag vet av erfarenhet att verkligen kan dethär med god mat. Bröden skall jäsa i två timmar och stekas i tre timmar så detta är inget recept man skall börja laga alltför sent på kvällen.

IMG_2497_Fotor

Skärgårdslimpa

Det blir tre bröd om man gör dem i kartongformar.

1 l surmjölk
50 g hjäst
3 dl sirap
3 dl malt
3 dl vetekli
3 dl rågmjöl
1 rkl salt
1 l vetemjöl

sirap och hett vatten till slut.

Värm surmjölken till 37 grader i en stor kastrull och rör ner jästen. Tillsätt sirapen och de torra ingredienserna som blandats ihop. Blanda ihop till en smet med en träslev och fördela degen i formarna. Låt jäsa i två timmar. Stek i 150 grader i tre timmar. Täck med foliepapper om bröden börjar bli för mörka.

Pensla de heta bröden med hett sirapsvatten (hälften sirap och hälften hett vatten, ca 2 dl sammanlagt). Brödet är som godast efter ett par tre dagar.

För att kompensera allt bakande och fixande i köket bjöds familjen på Dr Oetker pizza mozzarella till middag. Lite balans i livet skall det vara.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s