Om ljus och hus.

IMG_2412_FotorSåhär passligt på tredje advent tänkte jag skriva om ljus. Jag älskar levande ljus och i praktiken har vi flera ljus tända hela tiden då vi är hemma. Jag älskar också att köpa fina ljus för det känns helt tillåtet då de ändå bränns upp och försvinner. Jag tycker faktist att alla ljus är vackrast som brinnande och tycker därmed inte att det finns ett ända ljus som är för vackert för att brännas upp. Men allt har sina gränser. Jag tror att de flesta människor har en svaghet för något, som personen sedan hamstrar i onödigt stora mängder. Det kan vara ljus, skor, väskor, tesorter, böcker eller i princip vad som helst. Ljus är definitivt en av mina svagheter.

IMG_2389_Fotor

Här är min ljussamling. Jag tog fram den på vardagsrumsbordet för inspektion i samband med att jag omorganiserade lite i våra vardagsrumsskåp. Sa jag redan att detta är min svaghet? Det finns en hel del att bränna upp i vinter. Nästan så att jag faktist här och nu lovar att inte införskaffa ett enda nytt ljus i vinter. Men bara nästan.

IMG_2390_Fotor Snygga eller hur? Ljus med stickmönster…

IMG_2391_Fotor

…ljus som stenimitation…

IMG_2396_Fotor…ljus med olika mönster och ytstruktur…

IMG_2399_Fotor…och ljus i koppar.

IMG_2400_Fotor Orsaken till omorganiseringen var egentligen att jag var trött på att ha min bärbara med sladd, paddorna med sladd och fjärkontrollen för värmepumpen utspritt för det mesta på matbordet där en 1,5 åring med extremt långa armar lätt får tag i dem. Nu fick de en egen hylla i skänken så nu har sannolikheten ökat att de ens ibland kan hittas där. Ni ser ju att det i krisfall ännu ryms ett par till ljus på nedre hyllan?

Egentligen är denhär ljushyllan ett bra exempel på mitt sätt att hålla ordning och reda. Jag väljer en förvaringsplats för varje sakgrupp som kan ses som en slags låda som definierar hur mycket av sakgruppen jag får äga. I dethär fallet får jag (men måste ju dock inte!) äga så många ljus som ryms i hyllan, men inte mer. Om det kommer hem flera ljus än som ryms på hyllan så måste något bort. Samma princip använder jag på mycket: mina garn skall rymmas i en förvaringsbox, flickornas strumpor skall rymmas i en låda och så vidare och så vidare. Man bestämmer naturligtvis själv storleken på utrymmet enligt behov och förutsättningar.

IMG_2403_Fotor Washitejpad sladdlåda som faktist var lådan för kronljusen innan.

IMG_2404_Fotor IMG_2408 2_FotorBrinnande ljus var det ja.

Idag har jag också fått besöka en av de snyggaste lägenheter jag nånsin sett. 60-tals radhus fullt med designklenoder från 50-talet. Det ovanliga men roliga är att designintresset från början kom från mannen och sedan smittat över på frun också. Om man lite också gillar namn som Eames, Paul Henningsen, Arne Jakobsen eller Norman Cherner så lönar det sig att kika in i deras blogg. Det lustiga var att jag steg in i hemmet fick jag direkt en dejavu känsla, för utan att jag visste om det så hade jag läst och beundrat samma hem i Avotakkas Designnummer tidigare i höst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s