Piroger.

baka1 baka3baka2Det är intressant dethär med rågmjöl. Man kan röra om i det, man kan kasta det i luften, man kan smeta det på sig och man kan till slut hälla det på golvet. Allt medan mamma uppfyller sitt nyårslöfte.

Jag brukar inte göra nyårslöften, men förra nyåret gjorde jag det. Jag lovade mig själv 2013 blir året då jag fixar egna karelska piroger. Bara för att jag hade för mig att det är jättekomplicerat och tidskrävande och bara för att en kompis menade att det är det inte alls. Löftet föll i glömska som alla nyårslöften har en tendens att göra, men igår damp det ner en julmatstidning i postluckan med recept på piroger och påminde mig. Sagt och gjort. Jag kokade gröten färdig igår och idag fixade jag och den minsta hjälpredan pirogerna (de två andra hjälpredorna tyckte det var intressantare att färglägga ponyn).

pirogerJag trodde att jag själv skulle halvt spricka av stolthet av att ha åstadkommit mina allra första piroger, men jag blev nog lite snopen, för det var ju inte alls svårt. Ok, lite lite brända i topparna (borde ha plattat till dem lite) och kanske inte universums vackraste individer, men goda var de! Dethär gör vi absolut igen. Eller nja, få se om jag kanske tajmar bakandet till en viss hjälpredas dagssömn nästa gång.

förklädeKanske nån tycker Lauras förkläde ser lite bekant ut? Det är vår förra bordsduk, som blev för nerklottad med tusch och målfärg att ha på bordet, som har fått ett nytt liv som förkläde. Jag tror jag skall ta och fixa ett åt mig själv också, sen nångång då jag och symaskinen är vänner igen. Kankse det får bli mitt nyårslöfte för år 2014.

———————————

Minun ihan ensimmäiset itse tehdyt karjalanpiirakat.

Annonser

4 thoughts on “Piroger.

  1. Jag fick det också bevisat för mej här tidigare i höst att det inte är så svårt som jag trodde att göra piroger. Tidskrävande, men inte svårt. Jag tror jag ska sno din idé att göra gröten färdig innan, den tar ju sin tid att koka. Och bra mycket godare är de piroger man gjort själv än butikens! Fint bakat!

    • Det är tidskrävande om man gör allt på samma gång, skall låta gröten kallna och så, men nu var det bara att ta fram den ur kylskåpet och smätta på pirogerna! Och man skall inte snåla med att pensla dem med smör/vattenblandning. Mmmmm….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s