Brödet som är så simpelt och gott så man knappt tror det är sant.

brödDethär bödreceptet har jag sett på ett par bloggar under de senaste åren, men först nu fick jag för mig att prova på det själv. Från och med nu lär det bli mycket ofta. Det är det lättaste brödet jag nånsin lagat med en perfekt knaprig yta och ett perfekt mjukt inre. Grejen är att det inte behöver knådas, men den skall gräddas i en gjutjärnsgryta med lock. Min gryta har emalj inuti, men det gick lika bra.

Såhär:

 • 7 dl mjöl (jag använde mest vetemjöl + lite rester från ett par påsar med andra sorter)
 • 2 tsk salt
 • 0,5 tsk torrjäst
 • 3,5 dl vatten som är lite varmare än handvarmt

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsatt vattnet. Rör om till en smet. Ingen knådning behövs. Täck bunken med plastfolie och låt bunken stå i rumstemperatur i 12-16 timmar.

Sätt på ugnen på 225 grader och lägg in en gjutjärnsgryta med lock i ugnen. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och tillsätt lite mjöl också på degen.  Forma degen till en boll. Inge knådning behövs här heller. Sätt på plastfolien och låt degen stå i 30 minuter. Lägg degklumpen i den heta grytan och grädda i ugnen med locket på i 30 minuter. Ta bort locket på grytan och låt brödet gräddas i ugnen i 15 minuter till. Klart. Njut av det gudomligt goda brödet md massor av smör på.

———————–

Tämän superhelpon superhyvän maalaisleivän ohje löytyy suomeksi esimerkiksi täältä.

Annonser

8 thoughts on “Brödet som är så simpelt och gott så man knappt tror det är sant.

 1. Ping: Recept på grytbröd | Sagoborgen

 2. Ping: Recept på bröd | Taikuri

 3. Ping: Farsdagsmorgon | Taikuri

 4. Oj det låter verkligen gott! Och som tur äger jag en gjutjärnsgryta så jag måste nog testa! Så vill jag passa på att tacka för inspirationen till virkning. Efter att du delat med dig om bra beskrivningar till att virka en korg har jag nu på några dagar virkat 2 korgar. Och oj så roligt det var! Jag är på god väg att bli av med mitt internetberoende 🙂 Men jag lär bli beroende av virkandet istället, kanske bättre så ändå!

  • Ja, brödet lönar sig definitivt att prova! Hurra för virkade korgar!!! Det var ju verkligen inte så svårt eller hur?! Virkberoende är nog bättre än internetberoende, ända tills man har så många korgar och mattor och diverse andra handarbeten att man inte vet vad man skall göra med dem alla. Men sen kan man ju alltid återvända till nätet…;)

   • Nej det var ju inte så svårt alls!! 🙂 Behövde bara komma igång och få lite modell av någon som kan, och så hjälpte youtube också, precis som du föreslog!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s