Soppa.

soppa1 Hos oss idag: Leia har länge tjatat om spenatsoppa med ägg, så igår kom jag ihåg att ta ut soppkuber i kylen i tid för att de skulle hinna tina upp. Jag gillar att ens lite försöka få maten att se trevlig ut på tallriken, även om det bara är spenatsoppa rakt ur frysdisken. Fina kärl och servetter ibland gör den vardagliga matstunden snäppet roligare.

soppa2Hos oss idag (och alla andra dagar): maten ser inte så trevlig ut längre efter en stund då den blivit utsmetad både på ansikte, kläder bord och golv. Det blir ju en bra kaka av spenatsoppa då man vänder tallriken uppochner.

Men det var inte spenatsoppa som var min poäng, utan dendär fasaden som man visar utåt i sociala medier. Jag visar sällan bilder som den undre, utan väljer att ta foton på trevligare objekt. Gör det mig till en ytlig person? Min blogg som oftast behandlar så ytliga saker måste väl tyda att jag som person är okapabel i det riktiga livet att tänka och diskutera djupa saker? Är det viktigast i livet för mig att upprätthålla en fasad om att hos oss är det nog minsann alltid städat och hos oss kan nog minsann en 1-åring också äta snyggt utan att klotta? Jag svarar nej på alla tre frågor. Bloggen är bara ett ställe dit jag dokumenterar ett fragment av mitt liv, och jag tycker oftast inte att klottbilden i sig är intressant nog att få plats i detta lilla fragment. Jag antar att andra som har småbarn nog ser tillräckligt med klott hemma hos sig själva och vet att det är stökigt hos ALLA andra också, även om man inte ser bilder av det direkt man knäpper på datorn. Väljer man att publicera en snyggare bild så utesluter den inte att samma verklighet är också lite annorlunda ur en annan synvinkel eller sekunden efter. Åtminstone hos oss finns det många nyanser av verkligheten, varav ingen är mer sann än den andra. Så tycker jag. Är det nån som håller med mig?

Alla gillade soppan.

8 thoughts on “Soppa.

  1. Intressant nog så reagerade jag på att bilden är otypisk för din blogg först då jag läste vad du skrivit. Vid första anblicken gick det mig helt förbi. Det betyder väl att fast man normalt inte ser det på bloggen så vet man ändå att det finns där, ibland. Jag menar det som bara bra, din blogg känns inte som en fasad (fast jag aldrig har träffat dig, så vad vet jag nu egentligen) fast du inte aktivt visar råddet.

  2. Håller helt med dig! Jag skulle tröttna snabbt på en blogg där man bara visar den klottiga vardagen, den ser man alldeles tillräckligt av i sitt eget liv. 😀 En blogg är för mig en inspiration där jag kan koppla av från kaoset i mitt eget hem. I en blogg vill jag se snygga bilder som sätter igång en lite tanke hos mig…kanske inspireras jag att baka något eller fixa något nytt till hemmet eller sy en kudde. Hur som helst, jag tycker definitivt inte det är nåt fel på en ”ytlig” blogg och jag blir lika trött varje gång denna diskussion blommar upp i någon blogg. För det händer ju minst en gång i halvåret att folk ska debattera och tycka till och man har liksom redan hört alla argument tusen gånger 🙂

    • Vi vill ju förstås alla ha ut olika saker ur bloggar, jag söker precis som du främst inspiration medan andra söker något att känna igen sig i i det egna kaoset. Men du har så rätt, denhär diskussionen är nog en av de onödigaste som finns;) Och ändå dyker den upp gång på gång…

  3. Det är ju självklart att bloggare (och numera även Instagrammare) lägger ut ”den putsade” verkligheten, knappast tänker väl någon att det är hela sanningen? Det är ju roligt när det bryter av emellanåt, som med bilden ovanför, och naturligt och bra med något ”klagoinlägg” emellanåt, men det beror ju förstås också på vad man är ute efter. Vissa småbarnsföräldrar kanske vill veta att andra har det tungt och klottigt ibland, då kan det vara bra med sådana inlägg också?

    • Du har rätt, variation är alltid bra, men jag hoppas innerligt att de småbarnsföräldrar som söker medkänsla till småbarnslivets jobbigare sidor inte skall förvänta sig att hitta det just i denna blogg alltför ofta! De får gärna komma och hälsa på oss i det riktiga livet istället 😉

  4. Jag skulle ju läsa din blogg oberoende av om du lägger ut övre eller undre sorters bilder 🙂 Det är ditt val. Och det är just det som bloggar är, en liten liten del av bloggarens liv och vardag, som du själv väljer att visa. (Eller snitsiga bilder då det en gång i veckan var städat i just det rummet.) För läsaren blir det nog ganska jobbigt om man tror sig känna en person via en blogg. Personligen ser jag helt tillräckligt av rådd hemma. Varje inlägg du gör är en trevlig positiv överraskning!

    • Precis, det måste vara fruktansvärt jobbigt att läsa bloggar om man faktist tror att de reflekterar verkligheten som sådan och inte bara en bråkdel av den. Tack för den sista meningen, om min blogg gör att nån kan vila ögonen ens en liten stund från råddet hemma har jag lyckats!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s