Rita och måla.

ritskåp

Vi har en vit simpel skänk bredvid vårt matbord, där jag hade tänkt förvara ljus, servetter och annat som har med dukning och pynt och sånt att göra. Fyra rymliga hyllor.

Nå, det är ju inte bara jag som bor här under vårt tak, så mina servetter och ljus har fått ge plats för flickornas papper och pennor och annat pysselmaterial. Det ritas och målas och pysslas och limmas och tejpas en hel del här i huset. Inte bara varje dag utan flera gånger per dag. Något som jag såklart uppskattar och tycker att är en ypperlig sysselsättning, men det som jag inte uppskattar lika mycket är när det ritas annanstans än var jag menat. Jag är väl lite för omodern och konservativ för att förstå den fantastiska konsten på väggar och golv som vår 1-åriga (och ibland även 3-åriga) konstnär helst vill åstadkomma. Så hos oss ritas det alltid vid matbordet. Punkt. Det är allra vettigast att ha materialet så nära till hands som möjligt för att öka sannolikheten att det hittar tillbaka till sin plats efter användningen.

På övre hyllan till vänster finns alla pennor och saxar och annat dylikt sorterade och på hyllan till höger finns plats för färdiga alster. Här sparas och dokumenteras bara en bråkdel av alla massproducerade ritningar, för vi skulle annars på riktigt gå en plågosam drunkningsdöd till mötes i pappershav. Men det är viktigt att spara dem en tid för det kan alltid finnas en risk att konstnären vill gå tillbaka till målningen från i förrgår och göra den annorlunda. Nere på hyllan finns sedan diverse pysselmaterial och halvfärdiga projekt samt ritpapper och färgläggningsböcker. Ja, och utprintade färgläggningsbilder. ”mamma, kan vi printa ut bilder på ponyn nu?!” är favoritsysselsättningen just nu.

Men nån vacker dag kommer mina stackars servetter och ljus att överta sitt hem igen och köra ut fienden till barnrummen. Vänta bara.

måla”Måla” heter också ikeas vattenfärger. De är mycket bättre än andra färger som säljs i vanliga butiker.

———————–

Ruokapöydän vieressä olevassa matalassa kaapissa olin suunnitellut säilyttäväni kynttilöitä, paperilautasliinoja ja kaikkea muuta kivaa kattaus- ja somistuskamaa. Mutta toisin kävi, meidän taiteilijakolmikon piirrustusarsenaali jyräsi tämän mamman servetit mennen tullen.

Meillä piirretään joka päivä useita kertoja, joten taideteoksia syntyy liukuhihnalla. Kun tarvittavat kamat säilytetään siellä missä niitä oikeasti käytetäänkin todennäköisyys kasvaa että ne jopa löytävät tiensä takaisin paikoilleen käytön jälkeen. Joten niin kauan kuin meillä piirretään vain ja ainoastaan ruokapöydän ääressä (eli niin kauan kun on pienikin todennäköisyys olemassa että taideteoksia syntyy suoraan seinille ja lattialle (tällä hetkellä todennäköisyys on hyvin suuri)), saavat kynttiläni ja servettini tyytyä että heidän kotinsa on valloittanut kynät, sakset, paperit, (enemmän tai vähemmän epämääräiset) puolivalmiit taideteokset ja printattavat värityskuvat. ”Mammaa, voidaanko printata? me halutaan taas värittää ponien kuvia!” kuuluu meidän jokapäiväiseen rutiiniin.

Ikeasta saa muuten parhaat vesivärit, paljon paremmat kuin markettikama!

Annonser

8 thoughts on “Rita och måla.

  1. alltså, dedär vattenfärgerna. undrar riktigt vad de lagt i dom, för de är ju så bra och klara i färgerna och går hur enkelt som helst bort från kläder och annat. ikea kan dom! 🙂

  2. hej! jag har ett gammalt skåp i köket o där tänkte jag också ha just allt sånt extra, bordsdukar och ljus o sånt men ganska hastigt insåg jag att den skulle fyllas med pennor, papper m.m. men nu ligger dom ju iaf utefter golvet,. ha en fin helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s