Hobbyn i höst.

LEIA1 LEIA4Vi håller på och funderar lite på Leias hobbyn i höst. Hon kommer att gå i musiklekis och antagligen fortsätta med friidrottskolans jumppa. Sen vill hon också börja dansa balett och gå på nån annan jumppa. Kanske också gå i simskola? Nån konstklubb skulle hon garanterat gilla. Det känns lite svårt dethär med hobbyn. Hur mycket är bra för en som fyller fem i höst och hur mycket är för mycket? Leia går ju inte på dagis (utan i klubben 4 x 3 timmar i veckan) och är modig och social till lynnet, så hon skulle nog gilla och ha ork med flera hobbyn, men samtidigt vill hon ju vara hemma och leka med Tilda också. Det går inte en dag att inte jag förundras över hur inlevelserika och fantasifulla lekar de har tillsammans. Jag är så jätteglad över att de tycker så mycket om varandra och trivs att leka tillsammans (då de inte slåss och bråkar som alla andra syskon, såklart).

Jag tog för skojs skull fram trotsboken ikväll som legat och samlat damm i bokhyllan och läste lite om 4-åringar. Det var mitt i prick, som alltid. ”En 4-åring är ofta samarbetsvillig och kan kompromissa, men samtidigt kan åldern ofta beskrivas som jättarnas kamp med våldsamma sammandrabbningar mellan barnet och föräldrarna”, stod det bland annat. Milt sagt våldsamma sammandrabbningar och trotsattacker , enligt min lilla erfarenhet.

Mera: ”4-åringen har en bra självkänsla och är ofta nöjd med att ha blivit så stor. Barnet tror på sin egen förmåga och njuter av att vara kapabel”. Det är just detdär (lite naiva) självförtroendet som jag vill bevara hos Leia så länge som bara möjligt. Jag vill att hon skall komma till mig och berätta att hon springer jättejättesnabbt eller ritar jättefina prinsessor eller kommer att kunnagöra det ena med det fjärde sen när hon är fem år. Att hon skall tro att det mesta faktist är möjligt. Jag är lite rädd att fel sorts hobbyn eller för många hobbyn kan leda till onödig stress och  onödiga besvikelser för henne. Något som ett litet barn inte behöver. För liten är hon ju ännu, hur mycket hon än ibland försöker övertyga om motsatsen. Och hur tonåring hon än ser ut när hon sitteroch talar i sin leksakstelefon på vårt berg.

Annonser

4 thoughts on “Hobbyn i höst.

  1. Vet du, vi hade exact samma diskussion här idag gällande vår fyraåring! Orientering fram till oktober, orienteringklubbens/friidrottens jumppa, simning med familjen – räcker det, pojken vill till simskola. Och han vill på sählytreningar och cirkusskola och… paini har han också nämnt ett par gånger. Stackars lilla pojke, du hinner inte allt 😀 Simskola och innebandy har jag lovat ta reda på lite.

    • Det ÄR svårt detdär! Jag räknar med att vi ändå är lite sena i anmälningarna till det mesta, så kanske hobbyna bara blir det vi råkar få plats i? Sen har man ju sin treåring som också vill en massa, och inte riktigt vill acceptera att hon är lite liten för vissa saker, Jag antar att du vet vad jag pratar om …;)

      • Japp, känner igen det där med treåringar 😉 Som tur är allt vi planerat sånt som vår version av treåringar KAN gå med på (simskola kanske inte, eller då blir det skillda grupper om det är enligt åldern – om enligt kunskap så då samma) och innebandy vill hon inte. Men de båda vill dansa. Hon balett (som Anniina Balleriina, tack Pikku Kakkonen, tack) och han något street dance aktigt, vet inte riktigt genren… Men ja, svååååårt. Och så sku man på riktigt vilja låta dem vara BARN utan TIDTABELLER… Och sen pratar man här och får höra att i (t.ex just innebandy och fotboll) har redan för 08-födda gjort tasoryhmät. PÅ RIKTIGT! Att om man vill att ens barn blir toppspelare är vi redan försenade. Nå, som tur vill vi inte det, men vad om HAN vill det? Ja, hoppas vi är sena och kan skylla på det 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s