Loppiskärleken.

pianoBilden har inget med texten att göra, men lite fyrhändigt pianospel kan väl aldrig vara fel? Dock skonar jag er från (o)ljudet denna gång.

Jag älskar att gå på loppis. Det står ju tillochmed här till höger under min bild. Eller rättare sagt, jag älskaDE att gå på loppis. Numera tror jag mitt loppisförhållande är mera likt en hatkärleksrelation. Men hur kan man hata loppis? Det är ju ekonomiskt, ekologiskt och bra på alla sätt. Jag har gått på olika loppisar länge och ofta, och tycker mig ha utvecklat ett ganska bra öga på vilka bord det lönar sig att ta en närmare titt på och vilka lådor det lönar sig att gräva extra djupt i. För man kan fynda fast vad för en billig peng.

För ett år sedan ungefär gick jag och flickorna på loppis en gång i veckan (de var först bara två, för att sedan bli tre) och jag fyndade bland annat en massa bra kläder åt flickorna på loppis, det var lätt att fynda då jag hade en baby på väg och således dög alla klädstorlekar från 50 cm och uppåt. Men behövde vi egentligen dendär n:te bodyn i storlek 50 cm som var i perfekt skick och billig som bara den? Eller dedär supersöta små babytossorna. Svar: nej, inte egentligen.

Nu har jag insett att jag lurat mig själv. Att jag egentligen led lite av ett slag shoppingberoende, men det har ju inte räknats på samma sätt då grejerna införskaffats secondhand och billigt. För att fynda på loppis ger åtmintone mig en slags kick, jag tycker mig ha gjort ett kap fast jag kanske i många fall inte skulle ha skaffat den lika lätt i en vanlig affär utan att tänka efter lite först. För är det egentligen nån skillnad på mig som samlade på mig en massa billiga loppiskläder åt flickorna och på nån annan som shoppar nya dyra kläder åt sig själv i vanliga affärer?

Om jag nu tänker sluta gå på loppisar? Absolut inte! Men jag skall vara lika kritisk till möjliga inköp som jag skulle vara i en vanlig (dyr) affär. Behöver jag verkligen dethär? Tänker jag fråga mig. Skulle jag köpa det för normalpris? Tänker jag köpa dethär bara för att det alltid känns lite snopet att komma tomhänt hem från en loppisrunda?

Jag hade ett bord på Akseli självbetjäningsloppis i två veckor och är mer än nöjd med resultatet: jag blev av med ungefär 7 (!) ikeapåsar fulla med onödiga grejer (men flera, flera hundralappar rikare i plånboken). Grejen är att sälja billigt och att hålla bordet snyggt och prydligt och inte sälja smutsigt och söndrigt (förutom Iittalagrejer då, de går åt som smör även om de är söndriga och nästintill oanvändbara (här himlar jag med ögonen). De som varit på Akseli loppiset vet att det betyder att man ofta måste ordna sitt bord, för folk är ganska hänsynslösa i sitt grävande där. Så jag har varit där flera gånger under de senaste veckorna och det som gläder mig, förutom att bli av med sakerna, var att saldot för mina egna inköp blev 0.

Med andra ord går det för tillfället rätt så bra med mitt ”ordning på kaoset” projekt som jag inlett på allvar nu i vinter. Det betyder absolut inte att inga nya eller loppisfyndade saker får komma in över vår tröskel utan att jag skall försöka ha kontroll över vad om finns här hemma hos oss, att jag faktist skall veta vad som gömmer sig i lådorna längst in i alla skrubbar och skåp. Samt att minimera mängden onödiga saker. Den processen kommer aldrig att ta slut men åtminstone är jag i gång. Jag kunde väl skriva hur mycket som helst om dethär, men sätter punkt nu med att konstatera att jag helt säkert också i framtiden kommer ivrigt att visa upp mina loppisfynd här, både nödvändiga och totalt onödvändiga ”måste ha” grejer, för jag är ju ändå bara en människa, trots allt.

12 thoughts on “Loppiskärleken.

  1. hej det där lät precis som jag, shoppade oxå lite väl mycket på loppis kunde jag tycka. o det blir ju oxå till pengar, så nu har jag på sistone bara köpt d som verkligen behövs eller som jag velat ha. för man kan klara sig på mindre. tänk hur de var förr i tiden. 🙂 ha d fint o trevlig blogg, har nog tittat in här förut 🙂

  2. Skönt att vi är flera som vågar erkänna att det faktiskt går att slösa onödiga pengar på loppis…Vi är ganska många som pysslar med det tror jag 🙂

  3. Sju kassar!? WAU! Går barnkläderna åt på akseli? Har svårt att bestämma mej om det ska bli nella&nuttu eller kanske akseli. Plusset med akseli när får föra annat än barngrejer, men minus när man själv måste fixa där typ dagligen.

    • Jag var också ganska så WAU! Barnkläder går nog bra åt på Akseli också, men det är just de som råddar bordet ganska lätt då folk tar upp, tittar och slänger tillbaka. Så att ha bort på Akseli kräver nog en hel del tid iochmed ordnandet var och varannan dag. Jag är nog inte själv redo att ha bord där på en lång tid nu. Pust.

    • Akseli tycker jag själv är huippu! Barnkläder går åt som smör – speciellt om man har rätt priser eller så kläder med rätt märke. Har alltid fått många, många hundralappar på en vecka. Men det är sant – om man ska sälja måste man städa bordet ofta!

  4. Mycket bekant fenomen!! Försöker faktiskt hålla lite loppis- och huutofasta nu i fastetider, få se hur det går… Får en kick av att fynda och för all del finns det väl värre saker man kan få kickar av här i världen, men kanske också bättre!

  5. Jag håller så med dig. Vi har rensat ut köksskåpen när vi har gjort om i köket. och nu har vi bestämt att bara plocka tillbaka det som vi verkligen vill ha. Och så många, för oss, nya saker som nu ska upp på tradera, bara för att man tagit lite för lätt på loppisshoppingen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s