Åtta månader.

Är man en lite bekvämare och lugnare sorts baby på 8-månader och fem dagar kan man gott underhålla sig själv med en ikeapåse under tiden mamma byter lakan och viker in tvätt och sånt. Är man en baby som inte har allt för stort intresse att upptäcka världen omkring kan man satsa på att upptäcka den virtuella världen i en mumindator istället.

”Hur sover ni?” får jag svara på till leda. ”Ja, tack, vi sover bra, men vaknar ofta”. Nu sover ju Laura faktist bättre än för en tid sedan och det blir ibland flera två timmars sömnpass. Istället för sätta energi på att sucka och oja oss över nätterna har vi valt att inte öda vår tid och energi på det. Vi har accepterat att vår baby sover sämre än nån annans jag känner, men vet att det kommer att bli bättre. Istället konstaterar vi på morgonen att ”jaha, det var nu en sådan natt igen!”, brygger en kanna starkt kaffe för att få upp ögonen ordentligt och fokuserar på allt det som funkar bra hos oss, för den listan är betydligt mycket längre. Vi har tre friska barn som är roliga att spendera tid med och som jag sagt tidigare, så kommer vi säkert att ha södra Finlands mest sovande tonåringar om sisådär tio år.

Vi hade både 8-månaders och 4-års rådgivningsläkare idag. Allt bara bra där. Läkaren gav mig två råd som jag bestämt tänker fortsätta att följa:

1) att ha Laura, alias universums mest famnälskande baby, så mycket i famnen hon bara vill – och njuta av varje minut! Att röra på sig kommer hon nog tids nog att lära sig. Inget barn har hittills bara velat sitta i famnen i all evighet.

2) att jag skall njuta av att ha möjligheten att kunna vara hemma med alla våra tre barn. Och det gör jag! Jag är jätteglad och tacksam över att inte behöva föra våra barn på dagis! Jag är såpass optimistisk att jag är helt säker på att jag kan gått få exakt den arbetskarriär jag vill ha även om jag nu redan varit hemma i över fyra år!

Lauras strategiska mått idag var 66,5 cm och 7,9 kg, allt bara bra, men jag är ändå lite orolig: viktkurvan hade börjat peka lite neråt. Tänk om det betyder att de finaste, mjukaste michelinlåren håller på att bli endast tjocka?

Annonser

15 thoughts on “Åtta månader.

 1. Vår 10 månaders dotter sover också dåligt ännu (mycket magbesvär som sitter i ännu)… När folk frågar hur hon sover brukar jag svara att det varierar lite 😉 för jag orkar inte fundera på hur mågna gånger jag är vaken och bär henne varje natt.

  • Jag tycker också det finns vettigare saker att försöka komma ihåg än hur många gånger man vaknat, 4 eller 14, det spelar liksom ingen roll. Kämpa på, magbesvären brukar väl ta slut/minska när barnet stiger upp och börjar gå och får bättre fart på ämnesomsättningen. Hoppas de tar slut för er snart!

 2. Du har nog en jättesund inställning till det här med dåliga nätter! Försöker själv tänka just så där då vi har flera usla nätter bakom oss (även om jag nog har en tendens att få lite ångest över dåliga nätter och ofta har svårt att tänka sådär positivt); ingen har ju dött av sömnbrist ännu och i något skede får man nog sova ändå. Men väl skrivet! Ska komma ihåg hur du formulerade dig då man ser suddigt av obefintlig sömn;).

  • Ja, nattetid är jag ju inte sådär positiv precis då man vaknar för n:te gången… men efter natten är det onödigt att öda energi på det, har jag kommit fram till. Kämpa på och försök hitta nån tid du får sova! Jag sover på morgnarna ofta till kl 8 då maken stiger upp med flickorna. Ibland lägger jag mig kl 20 tillammans med flickorna. Förra veckan lade jag mig en kväll kl 18.30…

 3. Vilken sötnos du har! Och skönt med klok läkare med så vettiga råd.
  Vi var på 4-års rådgivningskoll idag och jag blev förvånad över vad 4 åringarna ska kunna, och förvånad över vad vår fröken redan kan. Kan nog tycka att man missar lite när man jobbar och inte riktigt hänger med i svängarna längre, så njut så länge det varar av hemmamammalivet!

  • Ja, 4 år är nog en ålder då utvecklingen sker supersnabbt (om intresset finns). Leia skrev tex texten till ett helt gratulationskort helt själv helt rätt förre helgen (efter modell såklart), något hon absolut inte skulle ha kunnat eller ens velat göra för en månad sedan! 4 år är en rolig ålder (om än lite stormig, åtminstone hos oss, med en liten flicka som mittiallt blir argare än ett bi;)…)

 4. Våran Elin blir 8 månader efter en vecka. Hon börja krypa idag och har dragit sig fram på magen en tid nu redan.
  Hon sover oxå dåligt på nätterna, kan vara vaken med 2h:s mellanrum och vill ha bröstet. Hon somnar bredvid mig och sen lyfter jag henne i egen säng där hon sover allt från 1-3h, sen kommer hon i vår säng tillbaka och blir där.
  När nattar ni Laura? Jag har försökt att få henne mellan 21-22. På morgon e de 7.15 som gäller att stiga upp. Då e hon redo.
  Men sen sover hon gärna på dagen ute i vagnen ett 3h:s pass och ett 2h:s pass. Men med en 3-åring i huset blir det ju int myky vilat för mamma själv.
  Elin är oxå gärna myky i mammas famn.

  • Inte kommer man ju ifrån att det ÄR mycket tungt att ha en dåligt sovande baby, speciellt om man inte kan vila på dagen pga äldre syskon! Men kanske just för att man har varit med om det förut och vet att det kommer att bli bättre med tiden så går det bättre. Dessutom ser ju de äldre syskonen till att man inte har så mycket tid att fundera på tröttheten! Kämpa på!
   Laura somnar snällt kring kl 20 (hon läggs efter amning i egen säng på mage och somnar snabbt med mig sittande bredvid) och sover ofta till 7-8, så nätterna är ganska långa. Nattandet har inte varit nåt problem på länge hos oss. På dagen sover hon mycket varierande men idag tex 1+1h. I vårt fall skyller jag nätterna på a) amningen b) närhetsbehov c) diverse tänder/luft i magen. Jag är ganska säker på att nätterna automatiskt blir bättre när jag slutar amma, men för tillfället behöver hon nog flera nattmål, för hon har inte riktigt ro att amma mer än ett par gånger på dagen (hon äter fast föda mycket duktigt). Klart att hon också har ett större närhetsbehov på natten då hon måste dela på närhetsmängden med sina syskon på dagarna! Kanske famnbebisar i allmänhet sover sämre? Man kan ju inte få allt det goda;)

 5. Söta Laura, precis som sina syskon! Och vilken trevlig läkare ni hade. Älskade också när lillebror var liten och han gärna halvlång i famnen, efter en storebror med mycket mera fart på från tidig ålder. Och så detta eviga, men hur kan tiden gå så fort! Snart firar ni ju 1-års dag, nå ganska snart ;).

  • Jag har faktist bestämt att följande 4 månader skall gå MYCKET LÅÅÅNGSAMT, för jag VÄGRAR att acceptera att Laura faktist inte kommer att vara en baby för evigt…(fast nog kommer hon väl att få vara det i alla fall, stackarn).

  • Jag njuter av att ha en famnbebis för det finns ju inget mysigare än att ha en baby i famnen som man kan dofta på! Dessutom kommer vi så mycket lättare undan just nu. Vi behöver inte vara så noga ännu med storasystrarnas små små leksaksdelar ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s