Två nätter kvar.

Bara två nätter kvar till dagen D. Dagen då Leia har sitt småskaliga 4-årskalas. Så hon har väntat! I flera månader har hon väntat på att hon skall ha kalas för då hon skall få äta kaka från en prinsesstallrik! Det viktigaste har inte varit gästerna eller presenterna eller kakan, utan just prinsesstallrikarna och servetterna. Tro mig, jag skulle nog hellre ha ett kalas med lite annat ”tema”, med framförallt mindre prinsessor och sånt, men det är ju inte mitt kalas så prinsessor får det bli!

Vi var idag till Sello och skaffade lite kalasrekvisita, bl.a. lite smått till ”mätningspåsarna” och på vägen hem talades det just passligt på radion om barnkalas och hur förkastligt och upprörande det är att det nuförtiden ges kompispresenter på barnkalasen! Att barnen kommer hem från kalasen med en liten gåvopåse!  För att inte tala om hur kalasen kostar massor och hur nutidens föräldrar stressar ihjäl sig inför sina barns kalas! Förkastligt eller ej, så tycker vi att det är skoj med mätning och det är ju faktist en viss skillnad om alla gäster går hem med en dyr present eller med en liten papperspåse med lite russin och kanske ett par klistermärken i? Man måste ju inte ruinera sin ekonomi då man ordnar kalas, men det är väl ändå okej att skaffa lite prinsesstallrikar och ballonger om det gör födelsedagsbarnet till den lyckligaste flickan i nejden!? Lite måtta med allt liksom.

Annonser

12 thoughts on “Två nätter kvar.

 1. Snart kalasdags här med, 5 år. Kanske kan få tips på några lekar här? Ca 20 barn kommer. Min dotter tycker inte om tävlingslekar. Vad brukar ni ha för lekar?
  Trevlig lördagkväll!
  Anna i Småland

  • Våra barn är som sagt så små, så det har inte funnits så avancerade lekar på kalasen. Mätning och kurragömma har räckt. Kanske blindbock? Eller en paketlek? Eller bara dans till favoritmusiken? Trevlig lördagkväll ditåt också! Här håller jag på att tända ljusen i brasan!

   • Anna: Det är väl fiskmete Maria syftar på, då ett litet stavfel gjorde det lite förvirrat. Russingubben minns jag att jag tyckte var jätteskoj när jag var liten (en ritad gubbe på ett papper och punkter utmärkta. På varje punkt satte man ett russin och tillsammans med barnen bestämde man ett ”pip-russin” medan ett barn väntade i andra rummet. Sedan fick det väntande barnet börja plocka russin, ett i gången, tills det tog det russinet som barnen tillsammans hade bestämt skulle pipa. Därefter plockade man ut nya russin på punkterna och ett nytt barn gick bort ur rummet. Fast med tjugo barn blir det en evighetslek – huhu, jag skulle aldrig orka med så många.

   • Tack Eva, amningsdimman/vakandet tycks göra att min svenska blir på lågstadienivå;) Russingubben låter kul, kanske den skall testas på nåt annat kalas. Idag röäckte det med metning som enda programpunkt. Vi tycker att ett barnkalas på 2 timmar är helt tillräckligt för de små, och då hinner man inte med så mycket annat än tårta och fri lek med ballonger!

 2. Kalas är så roligt! Lite stressigt före att få allt klart, lite eller lite mera att städa efteråt men då barnens ögon lyser och dom hoppar omkring i väntan på gästerna, så fint att se hur det egentligen lilla gör dom så lyckliga.
  Ha ett roligt och fartfyllt prinsesskalas!!

  • Jag undviker att stressa inför barnkalas, men måste erkänna att jag nu känner en liten liten oro inför tårtan…jag är ingen tårtdekorerare och det kan gott och väl bli pannkaka av det hela, men hoppeligen fjärilspannkaka;) Hos oss är nog det viktigaste att bästa kompisen kommer, att det finns ballonger och att det finns ljus på tårtan att blåsa ut. Nu skall jag börja fylla mätpåsarna (och tejpa fast dem med prinsesstejp…förstås;)…)

 3. För egen del tycker jag att det är roligt att ordna kalas, sonen hade sitt första kalas förra året när han fyllde fem och snart blir det dags för nästa. Att gästerna får en ballong eller en liten påse med russin, slickepinne eller dylikt, tycker inte jag är en nödvändighet men en kul grej som barnen uppskattar. Jag tycker det är kul att ordna kalastema utan att för den skull satsa alltför mycket pengar. Hoppas ni får ett riktigt lyckat prinsesskalas! 🙂

  • Jag tycker också det är roligt att ordna kalas, för jag satsar exakt så mycket (=lite nu när vi nu ändå har tre små barn) att det inte blir nån stress. I år bakar vi bara en tårta, resten är köpiskex och sånt. Vi hade ofta mätning på kalasen då jag var liten och tycker därför att det är skoj! Tack, kalaset blir garanterat lyckat, vi har ju prinsesstallrikarna 😉

 4. I vilket program talades det om barnkalas? Jag vill gärna lyssna om jag hittar programmet på Arenan. Det jag förstått av hur dagens barnkalas ofta ser ut med mer eller mindre pilipalileksaker som gåvor till födelsedagsbarnet och just små gåvor åt alla kalasgästerna, är att så ska inte vårt barns kalas se ut. Ja, och inte ska det ordnas några HopLop- eller Mc Donalds -kalas heller eller krimskramstemakalas för vårt barn. Man får kalla mig Tiukkapipomamman, men jag har lite svårt att förstå varför 3-4 -åringar måste ge en gåva åt en typ barnklubbkompis på födelsedagen. Räcker det inte med ett kort barnet gjort själv? Är det gåvorna hit och dit som mäter hur bra barnet (föräldrarna) är och vill man lära barnen redan från liten ålder att gåvorna är det väsentliga med födelsedagskalas?

  • Det var på Radio Aalto, tror jag, men det var nog inget riktigt program utan bara talande mellan radiopratarna. Våra barn är ännu så små så jag har ingen erfarenhet av överdådiga dyra temakalas. De kalas vi har gått på har varit jätteroliga hemmakalas där alla barnen har haft roligt och det viktigaste har varit ballonger och att blåsa ut ljusen på tårtan! När barnen börjar dagis/skolan kanske det blir annorlunda?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s