Lauras hörna (och sömn).

Dendär lådan blev ju helt oanvänd som babysäng för oss, precis som väntat, så färgskalan svart-vit-gul fick hänga med till spjälsängshörnan i vårt sovrum också.

Bården är gjort av washitejp (ingen är förvånad…), så att den går lätt att ta bort sen när Laura flyttar ut ur rummet (senast vid skolstarten skall hon ut, det är mitt ultimatum!). Jag funderar på att tapetsera dendär korta väggstumpen sen istället, kanske med den svartvita Bottnatapeten som vi hade i tamburen i vår förra lägenhet. Vi borde tillochmed ha tillräckligt med tapet kvar.

Vet ni vad? Dendär sängen är faktist numera i bruk även nattetid, åtminstone en stund! Nuförtiden somnar Laura i egen säng vid åttatiden på kvällen, inte helt ensam, men relativt snabbt och lätt. I något skede blir hon sedan kvar bredvid mig och ännu har hon inte vaknat på morgonen i egen säng, men månne inte den dagen också kommer inom de närmaste sju åren.

En vanlig natt hos är ser ut såhär: gonatt kl 20, sedan tutten in i munnen alternativt vagga ut en rap i famnen kl 21. Mat eller tutt eller vaggning av gråtande barn med magknip kl 22.30, 01, 03, 04, 05 och 06. Klockan  07 är det morgon. En halvårig baby skall ju i princip kunna klara sig utan mat hela natten, men som ni ser är vi inte riktigt där ännu. Ibland är nätterna sämre, och ibland tillochmed lite bättre. Sedan adderar vi ett par väckningar per natt av de stora flickorna och konstaterar att det finns ett samband mellan nätterna i detta hus och föräldrarnas alltför stora koffeinintag och alltför stora sockerintag (bara jag då, jag erkänner).

Det är tungt. Det är faktist fruktansvärt tungt ibland, men jag skriver dethär främst för att kanske nån annan babyförälder får hopp i att de inte är ensamma med ett lite sämre sovande barn. Ibland känns det som om ”alla andra” babyn vid dethär laget sover bra utom ens eget, vilket inte är fallet. En vanlig fråga jag får är nuförtiden att vaknar babyn ännu på natten till vilket det ibland känns lite tungt att svara jo, och det gör vår snart 4-åring också. Men jag kan åtminstone trösta mig med att vi kommer att garanterat ha tre stycken tonårstjejer som kommer att sova mest i hela södra Finland!

Annonser

17 thoughts on “Lauras hörna (och sömn).

 1. Alla små barn har sina egna styrkor och svagheter, endel äter bra men sover dåligt och för andra är det kanske tvärtom, precis som du märkt.
  Hur gör ni för att hon ska somna på kvällen?

  • Hon somnar ganska lätt genom följande rutin: amning i sängen, sedan tutten i munnen och går jag runt en liten stund med henne i famnen då hon rapar och när hon börjar vara lugn och dåsig lägger jag ner henne i sängen på sida (som vaken alltså). Sedan håller jag ena handen på armen och andra på rumpan till hon somnar eller är nära. Det brukar inte ta mmånga sekunder.

   • Tack! Klart det hjälper! Inget varar för evigt och jag är helt säker på att dethär blir bättre senast om ett halvt år då jölkbaren stänger nattetid, så ingen panik 😉

  • Nej, det har jag inte! Vet du, dethär var nog sista droppen, nu måste jag ta och gräva fram symaskinen, klicka hem lite tyg (långärmad bambiklänning till vintern!) och komma och kopiera lite mönster av dig! Vi kommer och plingar på nån dag;)

 2. Sådär höll sonen på hos oss också tills han var ett år. Det var ett tungt år. Då är han ensam så med syskon kan jag tänka mig dagarna blir ännu tyngre. Det är bra att folk vågar skriva även dylika sanningar på nätet för det är alltid lättare att veta att man inte är ensam.

 3. Ja de här med sovande… tog sjuklig stress med det då min första son var mini, han är nu 3 1/2, och sover som en stock från 8 på kvällen till halv 9 på morgonen! Han sov sjukt dåligt första 2 årena vakna 7-8 gånger i natten o de var mjölk,pajande osv. Alla i hela världen lärde mej och gav ”goda råd” om hur han sku börja sova bättre. Du vet väl att en över halvt år gammal inte behöver mjölk var de jag hörde mest! Urk vad IRRITERANDE. Han börja sova typ dagen han blev två, simsalabim var de liksom!? Och all den onödiga stressen.. Nu med vår andra son 1 år ,som vaknar typ 5 gånger per natt, skiter jag i alla goda råd och lever i hoppet att de ordnar sig på samma vis, ingen stress!! 🙂 Bara jag får mina några koppar med kaffe på morgonen så…!!

  • Skönt att du slutat stressa! Jag tycker det allra lättaste är att acceptera att vissa barn sover sämre (behöver mera närhet? är oroligare till själen?) än andra, vi vuxna är också alla olika sovare! Vårt mellanbarn började sova hela nätter vid 7 mån ålder och det gör hon ännu många nätter! Vi gjorde inget annorlunda, dvs mer ”rätt” med henne, utan hon nu bara är ett sånt barn. Det blir nog bättre i något skede, det som jag tycker att är skönt att inte vara förstabarnsförälder är att man faktist har lite erfarenhet och vet med säkerhet att inga jobbigare perioder varar för evigt! Skål i kaffe!!

 4. Jag förstår inte hur du/ni andra ickesovande mammor/pappor orkar. Jag fattar faktiskt inte. Jag beundrar alla mammor och pappor som vill ha fler än ett barn, jag gör verkligen det. Och jag hoppas jag en dag kommer vilja önska mig en till, ni är så hurja!

  • Men jag brukar tänka att ok, våra barn sover inte så bra, men istället har vi inte haft problem med tex maten eller allergier. Man orkar för man måste, nog vet du det också. Alla föräldrar är hurja, vare sig man har 1, 3 eller 9 barn!

 5. Jag kan trösta med att Emilie vaknar alla nätter (även hon just 4 år) och Oliver (1,5) både vaknar OCH dricker mjölk ALLA nätter 2-3 gånger. Så här sovs inte heller. Addera ännu två arbetande föräldrar till det = tungt. Men någon gång ska de väl lära sig sova, jag lever i hoppet 🙂

  • Det är alltid en tröst att höra om andra i samma situation! Skillnaden är ju att är man hemmamamma är det okej att gå omkring som en zombie utan hjärnkapacitet om dagarna, men det är inte okej på jobbet! Kämpa på där!

   • Fast jag kan inte ens tänka mig hur zombie du måste vara om Laura vaknar med 1h mellarum hela natten. Kämpa på där! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s