Som på dagis.

Semestrarna tar slut och dagis börjar igen. Jag läser om flera bloggmammor som tycker att det nästan skall bli skönt att igen få dela barnskötsel/uppfostringsansvaret för barnen med dagis eller dagmammor. Jag förstår dem så väl, för även jag har funderat hur skönt det egentligen skulle vara att ha de äldre två på dagis så jag själv kunde koncentrera mig på babyn/hemmet/mig själv. Men nej, för vår familj är nog dethär systemet vi har det bästa.

Leia kommer troligtvis att vara två förmiddagar i klubben och både Leia och Tilda några timmar hos en parktant. Men resten av tiden då? Nu är det ju bara att klä på sandalerna och hatten och gå ut, men sen på hösten/vintern känns det inte som det mest frestande alternativet (för mig alltså) att stå i parken och frysa morgon, middag och kväll från dag till dag. Istället tänkte jag införa lite ”dagisschema” här hos oss också. Främst för min egen skulll. Jag tänkte mig att vi varje vecka kunde ha en bakeftermiddag, en loppiseftermiddag och en bibliotekseftermiddag (kollade sagostunderna i Esbo bibliotek idag, men de var inte ännu fastslagna). Som exempel. Så att man har något program även de dagar man inte har sällskap av andra barn. Det bästa är ju ändå att fast man har ett ”schema” så har man alltid möjligheten att slopa den och köra något spontant istället, fast varje dag.

Vad gör ni andra som är hemma med era barn hela dagarna? Tips på ”hobbyn” som passar en flerbarnsfamilj tas gärna emot. Tips på hur man får en 2-åring (som redan en tid var utan dagssömn, men nu igen behöver det) att sova på dagen i egen säng tas också emot. Att slockna ”i misstag” i vagnen är inte lika lätt på vintern.

Annonser

10 thoughts on “Som på dagis.

 1. Vi vill också gärna träffa er t.ex. på dom dagarna då vi har hemmadag från dagis (kommer antagligen att vara må&fre). Det brukar vara mkt folk på öppna dagiset Kaislikko här i Gäddvik iaf på fredagar och en massa finlanddsvenskar, fast för oss är det ingen skillnad. Också i sept-okt då vi vara ”väntar” är vi redo för playdates…Vi börjar med dagis nu i slutet av månaden. Ditt schema låter bra och du e så ”duktig” som orkar med bakning o sånt. Min 3-åring är inte helt into på sånt ännu, 1-åringen sku mera vara men jag orkar inte med klottet just nu…

  • Ja för lekträff! Kaislikko skall definitivt besökas. ja, detdär bakandet är ju alltid ett projekt i sig. Med Leia går det redan jättebra, att ha henne med att baka gör bara processen långsammare, men har man med Tilda, ja då får man nog räkna med en hel del klott…

 2. På onsdagar och fredagar är det en underbar sångstund på drumsös öppna dagis, tallen. Där bjuds på smörgåsar och kaffe/saft efteråt. Perfekt proggis har alla mina barn tyckt. (kostar 7€/fam) du kan googla det (folkhälsan r bakom detta)

 3. Jättebra idé att ha ett schema för veckan och bra tips du kom med! I synnerhet det där med bibliotekseftermiddag, det ska vi nog införa:). Själv är jag hemma med min ettåring och lillebror borde födas i oktober, så funderar febrilt på hur vi ska planera dagarna nu före bebisen kommer, och framförallt efter. Själv tänkte jag ge de finskspråkiga öppna daghemmen en chans (sååå störande att staden inte har ett enda svenskt öppet daghem) för att hitta på lite program och få leksällskap åt ettåringen.

  • Det är faktist superdumt att det svenskspråkiga öppna dagiset försvann, vi hängde där en del i tiderna. Fast Folkhälsan har ett i Sökö på fredagarna, dit tänkte vi också börja ta oss. Öppna dagisen är jättebra, men vårt problem är att vår äldsta blir ofta lite uttråkad på dem då det sällan finns lika gamla barn där. Men nu är hon in i en pysselålder så vi kommer säkert att besöka såna också. För er kommer det garanterat att finnas kompisar. Kiva att du kommenterade så hittade jag din blogg också!

   • Tack för tipset om öppna dagiset i Sökö, dit ska vi nog försöka ta oss! Och ja, jag läser gärna och ofta din blogg men kommer sällan igång med att kommentera… Typisk stalker-bloggläsare, haha:).

 4. Nå, ni kan till exempel ha play date med oss 🙂 E kommer att vara i parken 9-12 och C på dagis 8.30-13, så även vi har eftermiddagarna ”lediga” hela vintern. Bara vi nu får flytta in någon gång. Annars är bibban perfekt för dåligt väder-dagar, vet inte hur det är i andra bibbor men åtminstone i Grani finns ett lekrum för barn som funkar jätte bra. Så har jag märkt att tiden går fortare och man själv klarar den mentala biten bättre om vädret är dåligt och barnen gnälliga bara man tar sig någonstans, vart som helst. Brukar till exempel hoppa i bussen eller tåget och åka till Cello där det finns en lekplats inomhus. Man är ju helt slut fysiskt då man kommer hem men har fått eftermiddagen att gå i alla fall… Lycka till!

  • Vi skall absolut ha playdate (och lite ååååhande av ert nya hus), jag tycker det är å häftigt att våra barn är så exakt lika gamla! Vi har besökt bibban kanske två gånger (den andra gången just igår och flickorna trivdes länge), så det är helt nytt för oss men som vi definitivt kommer att göra ofta. Bibborna i Iso omena, Entresse, Hagalund och Sello är alla barnvänliga (eller ska man säga vuxenvänliga, där barnen inte stör) enligt bibliotekarien. Även Grani då, tack för upplysningen! Att åka mer på bussutflykter är också en bra idé, för flickorna gillar att åka buss och Laura HATAR att sitta i bil då hon är vaken. På så sätt bli ju färden en del av utflykten och den tar längre, vilket ju inte skadar alls!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s