Skrattande famnbabyn 5 månader.

Hurraa för vår 5 månader gamla Lauruskilini!

Hon är nog ett nöjt och glatt litet paket hon. Hon vill helst sitta i famnen eller i bärsele/sjal hela tiden och får hon det och på så sätt vara med med oss andra i vad vi än gör, så är hon supernöjd. Det har nog lett till att hon hänger på armen mest hela dagen och att man ibland kommer på att hon kunde ju faktist läggas ner på marken också. Det hon älskar mest är sina systrar, vars kontakt hon hela tiden söker. Hon gillar också att banga sig i huvudet med en mjuk skallra och att basta. 61 cm och 6480g stor var hon idag på rådgivningen, fortfarande koncentreras tillväxten främst på bredden.

Jag vet nu inte vad en 5 månaders baby egentligen skall ”kunna”, men något som Laura verkligen kan är att skratta! Det lärde hon sig ju jättetidigt och hon skrattar mycket, högt och ofta. Allra mest åt sina storasystrar, och jag kan inte annat än förundras över hur en så liten baby redan känner skillnad på barn och vuxna.

Vi började med smakprover för nästan en månad sedan och Laura har redan smakat på potatis, morot, blomkål, palsternacka och majs. Samt banan, plommon, vattenmelon, mango, grape och rabarbersaft (Tilda har inte tyckt att det är så noga att hålla till restriktionerna för vad man skall ge åt en liten baby). Gröt på havre har Laura också ätit nu i tre dagar. Allt går ner, även om jag inte tycker att man kan kalla hennes aptit så enorm, det är mera frågan om att lära sig svälja och vänja sig vid smaker. Hon får gröt morgon och kväll plus lunch och middag. Mängderna är små, kanske 1-2 msk, men införandet av fast föda har helt klart lett till att även ammandet är mer regelbundet och mer sällan, vilket är skönt, tycker jag.

Laura har länge haft en någorlunda jämn rytm i dagen. Hon vaknar mellan 7 och 8 på morgonen, är vaken i 2 timmar och sover sedan en längre lur på förmiddagen ute i vagnen (oftast 2-3h). På eftermiddagen sover hon en eller två kortare snuttar i vagn eller bärsele. På kvällen lägger hon sig kl 20 och som sagt håller vi på med projektet sova hela natten i egen säng och vakna endast för att äta. Vi började natten mot måndagen, och jag vågar inte ännu säga högt varken bu eller bä, för då blir väl allt bara pannkaka, men efter en vecka borde man redan kunna säga hur det gått.
Den röda ”stolen” hon sitter i är en Bumbo sitter som är jättepraktisk just i dethär skedet då babyn inte ännu kan sitta själv på golvet. Den är lätt och relativt liten, dvs lätt att ta med när man far på besök eller tex till simhallen eller i bastun. Då den är av mjukt plast kan man lätt bara torka av den eller duscha av efter måltiderna. Laura sitter i den som en drottning av matbordet på bord mat går ner, jag skulle inte kalla hennes aptit så värstet då vi äter. hon är nöjd då hon får vara på samma nivå. Har man henne på golvet i den är hon också mera på samma nivå som sina systrar och kan bättre följa med deras lekar. Det står att man kan använda den från 3 månader och uppåt, men vi har nog väntat tills babyn varit närmare 5 månader och stadigare i ryggen. 
Det var vår 5-månader gamla baby det. Få se hur allting ändras under de kommande månaderna. Just nu njuter vi för fullt.
Annonser

4 thoughts on “Skrattande famnbabyn 5 månader.

  1. Är tillbaka inkommande söndag. Nästa veckas kväll kanske nåt tag? Har en lite present åt lillen och Mumin godislåda courtesy of Stuttgart- helsinki flyget till de andra juniorerna :). Jag ringer fast och kollar hur nihar det nästa vecka!

  2. Nej goding, gumors lilla gulle! Jag måste komma på besök bara semestern är över och jag e tillbaka från landet!!!! Puss på lillen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s