Bostadsmässan i Tammerfors.

Snyggaste fasaden hade detta funkisinspirerade hus med sitt runda hörn.

Jag tänkte ju skriva ett par rader om bostadsmässan, men har kommit av mig, kanske främst för att jag tyckte att årets mässa inte kändes så innovativ, ny, och spännande, utan lösningarna var ganska basic. Men det var skoj ändå att kika in i andras hus och inspireras och fundera.

Jag har besökt bostadsmässorna i över 15 år nu, i städer mellan Rovaniemi och Kotka. Inte slaviskt varje år, tex för två år sedan kändes det inte som en bra idé att fara till Valkeakoski med en nyfödd och en nästan två-åring med myror i byxorna, men de flesta år i alla fall. Årets mässa var i Tammerfors ca 7 km utanför centrum, nära Ikea. (mitt i skogen, kändes det )

Vi besökte bara egnahemshusen, vi hade ju Laura med och orkade inte spendera precis hela dagen på mässan. Laura betedde sig bättre än exemplariskt, tittade runt och charmade medmänniskor och tog sig en tupplur däremellan. Vi skippade vagnen och hade henne i bärsele hela tiden.

Överlag tyckte jag nog mer om husen på årets mässa än förra årets mässa i Kokkola. Husen var enklare och modernare och de pampiga pastellfärgade herrgårdarna i trä saknades helt. Tomtarna var däremot pyttesmå, än en gång. Tydligen var marken så dyr här, även om området befann sig nästan mitt i skogen. Istället hade flera hus stora balkonger/takterasser för utomhusumgänge.

Inget hus fick mig att dra andan och tänka ”wau, ett sånt skulle jag också vilja ha nån dag” utan vi konstaterade att många lösningar är bättre i vårt nuvarande hus. Såsom  vardagsrummens storlek. De kändes jättesmå även i de största husen. Sovrummen var däremot ofta helt rymliga och ett w.i.c. var nästan obligatoriskt (walk in closet om nån annan varit lika sen som jag att lära sig denna trendförkortning).

Barnen hade tagits i beaktande ovanligt bra, det fanns fräscha utrymmen för mat och blöjbyte (med en hel del gratisstuff, som sig bör), samt en ”lapsiparkki” för över två-åringar. Dessutom fanns en minibostadsmässa med lekstugor på området. Barnrummen var ofta mycket spartansk inredda med en fin tapet och en säng ungefär. Det var lite av en besvikelse. Här kommer ändå lite inspirationsbilder på fina tapeter. Få se om nån vägg här hos oss också får lite tapet på sig, antingen i flickornas sovrum eller i lekrummet.

Köken var ofta simpla och svartvita (snygga med andra ord) och trappräckena oftast i glas. Överlag var det nog mycket vitt som gällde överallt. Det som vi troligtvis kommer att skaffa hit hem till oss också är nånslags ljuddämpande plattor till vardagsrummet. Lite om på bilden här. Snyggt!

Har nån annan besökt/tänkt sig besöka mässan i år eller nåt annat år? Vad har ni för åsikter om årets mässa?

Annonser

11 thoughts on “Bostadsmässan i Tammerfors.

 1. Ping: Bostadsmässan. | Panorama

 2. Ja, jag kommenterade ju ämnet kort redan tidigare, men eftersom du nu frågar så skriver jag igen 😉

  Jag tycker lika som du angående årets mässa, att den inte direkt hade något revolutionerande nytt att komma med och att lösningarna var ganska basic. Ändå tycker jag också det var skoj att besöka mässan igen (har också gjort det ganska många gånger nu) och få lite idéer och inspiration.

  Vi hade vår två-åring med oss och besökte också enbart egnahemshusen (trappora var hennes favorit…). Hon orkade dock superfint och vi hade en mycket lyckad dagsutflykt, trots att det regnade lite mellan varven.

  Inget hus fick oss heller att dra andan av beundran och avund i år, utan vi konstaterade i stället att många lösningar är bättre i vårt kommande hus, vilket i och för sig var det ganska skönt att inse just nu 🙂 Skönt är också det, att vi, till skillnad från mässområdets kommande invånare, kommer att ha lite tomt för oss själva också och inte bara tätt, tätt med grannar precis överallt.

  Också jag hade svårt att hålla fingrarna borta från ”vågtapeten” och tyckte att också andra ”vägglösningar” var intressanta. Barnrummen var jag däremot också lite missnöjd med, eftersom jag tyckte att de var rätt tråkiga (och dessutom väldigt tydligt fokuserade på ”flickrum/pojkrum”).

  Får se i om det blir aktuellt med bostadsmässa nästa år igen, eller om vi t.ex. satsar på någon inredningsmässa i stället 😉

  • Skönt att ni konstaterade att många lösningar är bättre i ert kommande hus! Ja, mässområdets kommande invånade får faktist vänja sig att leva i en ”community” där grannarna ser in både i trädgården och in i huset. Vi har ju inte heller precis nån jättetomt vi, men skillnaden är att här är husen och gårdarna planerade så att man inte just alls har insyn in eller i trädgården. Skönt, tycker jag som, gillar lite privacy.

 3. 2006 var det visst i Esbo, måste kolla upp det. Jag började tycka att det nog inte kan ha varit för tio år sen, sååååå gammal är jag inte 😉

 4. Vi var också på bostadsmässan – dock med två barn, värsta åskvädret och miljoner andra människor somm sällskap. Så vi såg inte alls alla hus, men vi tyckte nog som du, att det mesta var ganska ”vanligt” och inget som egentligen fick oss att säga wow. Men fina detaljer fanns det gott om, just tapeter och så (märkte ni annars tapeten i ett av husen som såg precis ut som sån där vågig plåt? Den var helt otrolig, jag måste gå och känna på den för att vara helt hundra på att det verkligen inte var plåt…). Bäst tyckte vi nästan om huset PikkuPuu, som var byggt för en familj med ett barn i rullstol. Främst tyckte vi om stämningen, det var öppet och mysigt och kändes som ett hem fast ingen ännu bodde där. Senast vi varit på mässan var i Esbo (var det kanske 2002? 2003?) men nu planerar vi redan barnvakt för bostadsmässan 2013 i Hyvinge 🙂

  • Ja, jag måste också tafsa på ”plåt”tapeten, superhäftig! Ja, PikkuPuu huset var en av mina favoriter också, just för att det var hemtrevligt och bottenlösningen det funkade jättebra, fast den var speciell. Jag planerar nog också en BARNFRI trip till Hyvinge nästa år 😉

 5. jag har bara varit på Vasa mässan, men föll helt för det där att bara gå runt i vad som kändes som en inredningstidning. Dessutom fick man helt öppet tycka saker, var det bra eller inte osv. Skulle bra kunna tänka mig att besöka flera.

 6. Ja! Vi skulle åka redan tidigare när jag var ledig mitt i veckan, men då hade mamma nåt krångel med foten. Men såvida planerna går i lås blir det att åka dit på måndag, en bra början på semestern tycker jag som också besökt drygt tio mässor! Blir skoj!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s