Snart två.

Tilda var ju inte precis tidig med varken sin motoriska eller verbala utveckling. Hon sade sitt allra första ord vid 1 år 3 mån ålder och tog sina första steg vid 1 år 5 mån ålder. Nu ett halvt år senare är hon fortfarande inget motorisk underbarn, visst springer och klättrar hon som alla andra i sin ålder, men hon kan tex inte hoppa jämfota eller cykla med sparkcykeln ännu. Men så hon talar! Den senaste månaden eller så har hennes tal utvecklats rejält. Hon talar 5 ordsmeningar på både finska och svenska. Hon sjunger och hon kan alla bokstäver utom R. Än en gång kan man bara konstatera att det att ett barn är tidigt eller sent i utvecklingen säger inget om utvecklingen senare i livet. Alla barn är olika.

Men kanske just för att Tilda kan uttrycka sina behov med ord istället för bara argt skrik känns hennes pre-2-årsangst inte alls lika jobbig som med Leia i tiden. Kanske också därför har de så roliga lekar tillsammans med Leia. Eller så tycker de bara helt enkelt om varandra.

Annonser

2 thoughts on “Snart två.

  1. Tycker också att det underlättar helt sjukt mycket att Emil pratar så mycket och kan göra sig förstådd på annat sätt än genom de arga skriken. Det kanske också var en del av Caspers frustration att han inte kunde uttrycka sig som han hade velat, för han var väldigt tidig på mycket annat och hade -vad jag kunde förstå- ett väldigt brett passivt ordförråd redan i en tidig ålder. Så heja heja våra snart två-åringar!

    • Det är ju just det att inte är ju behoven att uttrycka sig alls mindre fast ordförrådet saknas, så det är klart att det måste vara frustrerande för ett barn. TIlda överraskar varje dag och det är jätteskoj! Snart två-åringar är tuffa 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s