Flickornas sovrum och sovande.

Våra sovrum finns i nedre våningen. Flickornas sovrum är ganska spartanskt inrett med två sängar, lite böcker, att bord och en nattlampa, en stol och lite till. Vi skaffade en likadan jollasäng åt TIlda som Leia redan hade och i samband med flytten fick hon sedan flytta från spjälsängen till den vanliga sängen. Det var lite tidigare än vad vi gjorde med Leia i tiderna, men vi tänkte att det skulle vara bra att göra det i samband med flytten. Det har gått riktigt bra. En enda natt i början måste vi faktist flytta spjälsängen tillfälligt hit för det var för mycket kalabalik i rummet. Den natten sov Tilda sedan i ”fängelset” och nöjde sig efter det med sin nya säng. Båda sängarna är skaffade på Huuto.net så de behöver ett lager målfärg. Sen nångång.  

I korgen finns en hel del mjukisdjur. Man kan ju inte veta på förhand vem man vill sova med just denhär natten. På bordet finns den livsviktiga nattlampan, som skall vara på, för annars blir mörkret för spännande, och under bordet i korgen finns godnattsagoböckerna.

I knaggen kan man hänga kläder färdigt för följande dag och pyjamasarna som är i användning förvaras i den blommiga kassen.

På denhär alltför tomma vita väggen kommer det att snart flyga en mängd fjärilar bland blommor på en äng. Stolen är viktig. På den sitter flickornas pappa på VARJE kväll tills flickorna somnat. Den flyttas då naturligtvis exakt mittemellan sängarna, pappa måste ju vara lika nära båda två. Som tur finns The Economist och jobbmailen på iPaden.

Lauras kläder rymms än så länge i två byrålådor. I klädskåpen finns plats för flickornas kläder och en madrass, som tas fram VARJE natt. I något skede av natten hörs det ”pappa!” (alltid Leia) från rummet och pappa förflyttar sig snällt från sängen han delat med mig och Laura till madrassen på golvet mellan flickornas sängar. Dethär är vårt sovsystem som maximerar mängden sömn för alla parter i familjen. Kanske inte det första valet för alla parter, men det fungerar, och det räcker.

Sen när Laura blir större får vi fundera pånytt var vi alla sover, men av erfarenhet har jag märkt att det är totalt onödigt att planera långsiktigt något som har med barnens sovande att göra, det kan ske snabba förändringar åt något håll. För tillfället fungerar dethär och vi är nöjda. Hur sover ni andra med babyn / små barn? Sover alla snällt hela nätterna utan ett knyst i sina egna sängar eller vad har ni för arrangemang?

27 thoughts on “Flickornas sovrum och sovande.

 1. Tack för att du delar med dig- så bra läsning för mig! Vi köpte världens finaste lilla vagga/babysäng åt Liten före hon föddes. Nu är hon snart ett halvt år och har sovit typ sammanlagt femton nätter i den.. Vi sover alltså alla forttfarande i samma säng. Tur att den är 180 bred 😉

  I början tog jag en stress över det för hade läst att det skulle bli svårt att vänja bort familjebädden. Men i början var det också så praktiskt då jag ammade så jag sket i att vara nervös för framtiden. Numera gör jag allt såsom det funkar bäst. Då vi är hemma hos mina föräldrar sover Liten i spjälsäng i eget rum så där funkar det. Här hemma hos oss bor vi bara så trångt. Väntar på att kunna flytta i nytt hem och så får vi se om sömnvanorna sen.

  • Jag har inte hört om ett enda barn som inte i något skede skulle sova snällt i egen säng, vad man än ställt till med för ”show” när barnet varit litet. Allt har sin tid och precis AllA barn och ALLA föräldrar är ju olika! Så bra att du skippat stressen och insett att maximalt bra sömn för alla parter är det enda rätta!

 2. Felicia 1,4 år har sovit sen hon var 1 år i eget, mörkt och tyst rum. Hon sover ännu i spjälsängen. Ännu har hon som tur inte visat tendenser på att försöka klättra ur den. Lillebror 2 månader gammal sover oftast mellan oss. Är för trött för att lägga över honom i egen säng mellan matningarna. Än så länge funkar detta fint. Men den dagen Felicia måste flytta ur spjälsängen kan det bli andra bullar. Men den dagen den sorgen. Nu är jag nöjd över varje minut jag får sova 🙂

 3. Hittade in av en slump och ville bara säga att vi körde med madrass mellan sängarna på natten tills den yngre flyttade till eget rum (han var väl 5 och storasyster 6 då) Vi tog varannan natt på madrass så fick den som var kvar i sängen sova gott. Nu kommer 6åringen in och sover hos oss i perioder beroende på mardrömmar. Får se hur det funkar med nya bebisen… stora tjejen har aldrig sovit hos oss, knappt ens som bebis.

  • Som sagt, alla barn är olika! Detdär med madrass är nog vanligare än man tror (och det är skönt att än en gång få en bekräftelse att man inte gjort något ”fel” som förälder bara för att ens barn inte sover hela nätter!)

 4. Hej, tack för din kommentar på min blogg! 🙂 Jag skulle aldrig ha hittat till din fina och fräscha blogg annars. Måste bara ge dig en kommentar angående de otroligt fina bilderna du lägger upp här! Wow, vilket jobb! Sedan gillade jag också inredningen i barnrummet ovan också, jättefina detaljer. Ha en bra vecka! 🙂

 5. Är helt på samma linje med er att huvudsaken att alla får så mycket sömn som möjligt! För närvarande sover i praktiken pojkarna och jag tillsammans för de vaknar ändå under natten och kommer de till vår säng kan inte min man sova och då skulle jag i stället vara tvungen att gå till dem och försöka få dem att somna om och gå miste om mycket dyrbar sömn. Dessutom sover de längre på morgonen om någon sover med dem. Så för tillfället så här. På sommaren kommer detta arrangemang dock inte att vara möjligt på stugan så vi får se hur det blir sedan. Tilläggas kan ju att båda pojkarna sov i gemensamt rum för sig själva (och C fr o m han var 6 månader) innan vi flyttade och slutade med kvällsmjölken. Och jag tänker nog skola dem till det igen, men allt i sinom tid.

  • Låter ju ganska exakt som hos oss då! Jag sov ofta med flickorna innan Laura föddes men nu behöver hon ju mig mera om nätterna. I princip skulle det räcka hos oss att man bara gick och stoppade om Leia då hon vaknar och sitter bredvid en liten stund, men då vet man inte hur ofta man borde springa där, och precis som du säger så sover de längre på morgonen om nån sover bredvid. Jag tycker att sömnskolning/omskolning/whatever skall göras först då alla känner att det är tid och det finns energi för det, inte före.

   • Jo, det har jag också konstaterat. Man måste själv vara redo för att orka och för att det ska funka. Så snart, alltså…

 6. Vad roligt att läsa om hur ni sover. Vår Maya är 9 månader och har aldig varit en hejjare på att sova. Hon somnar bra i sin egen spjälsäng (som är tätt intill vår säng) men hon måste få hålla i min eller pappans hand. Sen kan hon gråta efter tutten x antal ggr per natt. Ibland när det blir för ofta, tar jag henne bredvid mig och då sover hon bättre och jag sisådär. Pappan sover ibland på en madrass i ett annat rum för att orka jobba sina långa dagar. Vi tar ingen stress över det, utan gör som ni och gör det som får alla att sova så mycket och bra som möjligt!

  Tyvärr tycker jag att det stressas för mycket med att barnen skall lära sig somna själv, sova hela nätter och helst i eget rum. Vi tar det som det kommer 🙂

  • Om man inte tar stress så finns det inget att stressa över! Bra inställning! Jag litar på att alla våra flickor nog kommer att sova hela nätter i egna sängar (utan föräldrar) i sinom tid, senast när de blir så stora att de vill sova över hos nån kompis och vara på läger. Det är ju bara en 7 år (?) till dess…!

 7. Vår son på 2 år sover ensam i sitt rum, där det skall vara mörkt och tyst. Om han någongång vaknar så kan han komma i famnen en stund men begär sig sedan till sin egen säng igen och så är det bara att gå ut och stänga dörren igen. Vi flyttade honom till eget rum redan vid 6 månader och tof bort nattamningen för han var ett så aktivt barn och vi fick tipset om att minimera alla intryck på natten. Sen dess har han sovit i sitt eget rum. PÅ morgonen ligger han och sjunger glatt tills man kommer efter honom. Det är helt sjukt! Men är förberedd på förändringar för om en månad skall vi flytta och få tillökning strax efter det. Det skall bli spännande att se hur han tar det och hur baby nr två kommer att vara. Det är så intressant det här med småbarn och deras sovvanor samt föräldrarnas sätt att hantera olika saker.

  • Exakt såndär var vår Leia också först, frånochmed 7 mån ålder. Egen säng i eget mörkt rum var den enda som gällde och fungerade. Det fungerade bra tills hon fyllde 3 och fick en period med jättehemska mardrömmar och efter det har vi nu dethär systemet (det betyder ju INTE att samma kommer att ske för er!) Jag tror ändådet är bra att ni är förberedda på lite strul då det kommer stora förändringar i ert liv, för då kan ni ju bara bli positivt överraskade om de uteblir! Ja-a, dethr med barns sovande är nog intressant! Det enda jag vet är att precis alla barn är olika och beter sig/reagerar på olika sätt, även inom samma familj med exakt samma vanor och rutiner.

 8. Alltid roligt att höra om hur andra sover!
  Här somnar lillebror, snart 1 år, i famnen med mjölkflaska och läggs sen ner i spjälsängen (som är i vårt rum) och sover där halva natten tills han dricker mjölk där 3 tiden, sen kommer han i vår 1,80 säng. Storebror, 2½, sover också i samma rum i spjälsäng där ena sidan är borttagen. När min man inte jobbar kväll/natt och är hemma är det han som nattar honom och han brukar sitta brevid och paja tills han somnar. Jag går nog ut men får springa in 1000 gånger och säga att allt är bra. Han kommer också nångång 3 tiden till vår säng och så sover vi resten av natten där. Och det funkar helt bra. Det enda jobbiga är lillebror som vaknar och ylar många gånger per natt av varierande orsaker, ofta på grund av tänder. Som tur väcker han aldrig storebror.

  • Ja, det är jätteroligt att märka att alla har sina egna system, ”utvecklade” för familjens egna behov! Ni verkar ha en lite jobbigare period, men som du vet så varar ju inte för alltid. Jag förundras också alltid över att våra större flickor aldrig vaknar av Lauras gråt och ofta inte av varandras heller, barn är väl så vana att höra sina syskon gråta att de inte reagerar på det?

 9. I och med vår flytt tänkte vi att vi skulle ge N lite lugn o ro med eget rum…men nä, det ville hon verkligen inte. Hon ville ha tillbaks T till sitt rum, för det är mycket tryggare att sova och lyssna på lillasysterns snarkningar på natten än att sova helt själv, ansåg N.
  (ja, o då det ska städas så är man 2 om att städa rummet…tyckte hon också…)

  • Jag tror detdär är ganska vanligt och jag tror att Leia & Tilda kommer att sova länge i samma rum, just för att Leia kommer att vilja det. Dessutom kunde ju N tänka lite längre och out-of-the-box, smart flicka!;)

 10. Jag tror vi har förändring på gång snart.. Det mest akuta är att lillebror ska få flytta från spjälsäng till liten säng. Storebror sov i spjälsäng tills han var 3 men lillebror gillar den egentligen inte alls.
  Efter förra nattens familjebädd på 160cm och en sjuk rygg har vi kommit fram till att nu måst det ändras om. Endera alla i stora sovrummet eller sen barnen där och vi flyttar till andra rummet. Ska se vad som fungerar bäst. Tredje alternativet är att jag sover på en egen madrass på golvet. Ja, som du skrev så kastar det snabbt. Och hoppas vi hittar tillbaka till nätter då alla sover lugnt och i egen säng.

  • Jag tänkte också att Leia skulle sova i spjälsäng så länge som möjligt i tiderna, men hon blev förflyttad till vanlig säng då hon började försöka klättra ur den och det kunde uppstå farliga situationer. Den flytten gick utan större problem. Jag var lite nervös över hur Tildas flytt till vanlig säng skulle ske, men eftersom Leia hålls nuförtiden i sin säng rätt bra vill inte Tilda heller fara iväg. Aj, aj, sjuk rygg är inte bra, hoppas du får sova bekvämare i framtiden!

 11. när äldsta gossen var 1 år och 4 månader flyttade han till eget sovrum i egen utdragbar säng (jag var ganska i slutet av graviditet och sprang och kissade hela nätterna….). nu är han 2 och ett halft och det har fungerat utmärkt! i början sprang vi nog upp 1-2 gånger per natt och gav mjölk i flaska, sedan bara 1 gång vid 5 tiden (sov till ca 8) och vid 2 år och 2 månader kunde vi konstatera att nu sover han hela nätter… från ca 20- ca 6.30. lilleman som nu är 10 månader sover i samma rum som oss, och tanken är att han i något skede ska flytta till storebrors rum, eller eget rum (ungefär i samma ålder som strorebror var då han fick eget rum).

 12. flickornas gardiner är så fina, jag blir så glad av mönstret 🙂 saga ska få nya gardiner och detdär är nog en kandidat! och smart detdär med att ha den pyjamas som är i användning i en påse, så ska jag också fixa, så slipper man yra runt och söka den… varje kväll 🙂
  jag tycker vi har olika sovsystem varje natt, huvudsaken är, som du säger, att det funkar. sagas säng står i vårt rum, jag har inte en tanke på att hon ska flytta helt ensam i ett rum i andra änden av huset ännu. jag tror det är bättre när man har ett syskon att sova med, sådär som leia och tilda har. oftast sover hon i egen säng, men ibland har hon perioder då hon behöver närhet och då får hon sova med oss. hon ligger faktiskt helt-okej-stilla, förutom då hon vill kramas. ibland vill hon komma mot morgonsidan i vår säng och då får hon alltid det. hon har ändå en till säng (som också ska målas) i sitt rum, som hon kan läsa böcker och ligga i på dagarna. så har hon förberett sig lite med att det redan står en säng där också innan hon flyttar dit. fast jag vet inte sen vilken säng som jag ska välja åt henne, för jag tycker att båda hennes sängar är så fina 😉

  (dagens uppsats, check! och hoppas ni får en fin dag!)

  • Uppsatser är alltid välkomna! Det låter ju bra om ert största problem är att välja säng sedan 😉 Jag tror det är bra att ni förbereder henne på flytt till eget rum sådär så småningom, det kan ju hända att hon sen mittiallt bara nån dag meddelar att hon vill sova i det rummet istället!?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s