Rådgivning och viktökning och sånt.

Rådgivningskontrollen gick bra idag, Hb alldeles för lågt, blodtryck alldeles för lågt, men magen och babyn mår bara bra. Som extra bonus fick jag se lillen med ultra, för det fanns en urgammal ultramaskin som läkaren använde för att försäkra sig om att babyn låg med huvudet ner. Hon var så fin! Eller hennes profil, ryggrad och hjärtats bultande såg fint ut, det var det enda som kunde tydas. Inga tecken på förlossning, så vi väntar ännu nöjt.

Dethär med viktuppgång under graviditeten är en fråga som ständigt diskuteras mammor emellan och vid rådgivningen, och jag blir lite ledsen när det finns så många mammor som får höra lite för lätt att inte de riktigt hör till de ”normala”. Nog är det ju bra att det tas upp och hålls kontroll på, men jag tycker att det alldeles för sällan poängteras att vi är faktist alla olika och har olika kroppsliga förutsättningar. Att en gravid kvinna dessutom är ”lite” känslig pga av hormoner och att hur sund kroppsuppfattning man än har så är det lite jobbigt att bli klumpig och öka mycket i vikt under en kort tid, tycker jag att inte tas tillräckligt i beaktande. Att vara gravid är ett mycket speciellt tillstånd, men det är sist och slutligen en ganska kort period i ens liv.

Jag personligen har under min livsstil varit gravid i närmare 30 månader (som tur inte på rakan) och besökt rådgivningen sammanlagt 32 gånger som gravid. INTE EN ENDA gång har nån kommenterat min viktuppgång, som varit alla tre gånger ganska ojämn och ”fel”, alldeles för mycket till en början (om man strikt tittar på rekommendationerna) och för lite i slutet av graviditeten (om man igen endast tittar på rekommendationerna). Dessutom har jag aldrig behövt stå på en våg vid rådgivningen medan nån har tittat över axeln, utan jag har fått välja att väga mig hemma eller vid rådgivningen ENSAM. Det har jag uppskattat, även om jag alltid varit relativt okej med min viktökning som gravid.

Under mina 2 första graviditeter ökade jag 14 kg i vikt från att ha varit normalviktig från början. 10 kg under den första halvan och 4 kg på den andra halvan. Just nu är jag på samma sätt upp i 13 kg och antar att det hinner komma åtminstone 1 kg till före förlossning.

Efter födseln har jag vägt -5kg och en vecka senare -10kg. De resterande 4 kg har försvunnit under de kommande månaderna, för att sedan vara tillbaka till min ursprungsvikt. Dethär har varit min personliga viktuppgång och tydligen är det såhär som just min kropp fungerat under graviditeten. Inte enligt normerna, men ändå bra.

Naturligtvis kan man ta saker som dethär lite lugnare när man är gravid för tredje gången, och det som jag lärt mig är att man på rådgivningen skall se på sig själv som en betalande kund som har rätt att kräva och ifrågasätta. Jag hade tex turen att ha en superbra läkare under min första graviditet, som förstod vilka problem jag hade (främst med den antidepressiva medicinen som jag skrivit tidigare om här). Tyvärr slutade hon och istället har jag gått hos en mängd olika läkare, vissa bättre, vissa helt enkelt usliga. Men eftersom jag hade tur med min första rådgivningsläkare så har jag lärt mig att kräva en annan om den läkaren jag gått till inte alls varit på samma breddgrad som jag. Idag hade jag först tid till en läkare som jag träffat tidigare som jag inte alls kom överens med, hon googlade tex graviditet och antidepressiva och på basen av det vägrade skriva ut det recept åt mig som jag ätit i närmare 10 år. Jag sa helt enkelt att jag inte tänkte gå till henne mera utan ville ha en annan, och det fick jag.

Dethär var mina graviditetsfunderingar i v 36+5.

EDIT: nu ser jag att Eva också skrivit mycket bra om kost och viktuppgång/nergång här.

 

Annonser

2 thoughts on “Rådgivning och viktökning och sånt.

    • Jag har bara konstaterat när jag jämfört mina erfarenheter med andra att jag haft turen att komma jättelätt undan på vissa fronter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s