Att göra det bästa av det tråkiga.

En mozzarellapestociabatta och en havtornsmangosmoothie som frukost på SisDeli vid Emma muséet i Hagalund. Det var jag värd efter en 12h fasta igen före blodprov, tur att Hagalunds hälsocentral är bredvid Emma. Det var kontroll av antikropparna igen och en närmare undersökning av mitt anemiska blod. Under denhär graviditeten har det tagits över 10 blodprov av mig, i jämförelse med 1 var under de två första graviditeterna. Men tur för mig är att jag har ingen skräck för nålar och en sak som jag kan stoltsera med med min kropp är att jag har fina stora blodådror vid ytan i armvecken som är optimala för blodprov. Så fina att jag på jobbet oftast var den första att bli frågad om lite blod för olika kontrollanalyser. Jag var aldrig sen att ställa upp för forskningen, för belöningen för besväret var en stor chokladplatta eller en 400g godispåse…

Idag lärde jag mig dessutom ett par intressanta nya saker om järnbrist. För det första kan ett av symptomen vara tinnitus och låsta öron, vilket var skönt att höra för jag lidit av det nästan hela graviditeten. Dessutom läste jag lite mer om järn i livsmedel och till min förvåning är solrosfrön och surskorpor mycket högt på listan (6,8 mg/100g respektive 5,5 mg/100g), och båda har jag haft ett sug efter. Spagetti innehåller förresten lika mycket järn som biff av nötkött (4,4 mg/100g) och mörk choklad innehåller nästan tre gånger så mycket järn som spenat (3,5 mg/100g jämfört med 1,3 mg/100g). Intressant, hur kroppen sänder signaler vad man borde äta.

Det var dagens gravidtankar i vecka 35+4 (tror jag).

Annonser

13 thoughts on “Att göra det bästa av det tråkiga.

 1. Intressant det där. Då finns det helt klart en orsak till att jag proppar i mig mörk choklad innan jag får mens. Nu kan jag göra det med bättre samvete.

  • Jag förstår inte varför det inte gjorts ett större nummer av det, det borde ju finnas strikta regler att alla kvinnor bör äta massor av mörk choko av hälsoskäl!

 2. har du negativ blodgrupp och kollar därför ifall det bildas antikroppar? Jag har en sån knepig blodgrupp iaf och labbsköterskan som picka mig en gång berättade att jag inte behöver fasta före blodprovet alls. Kaffe har jag inte druckit dom morgnar jag har varit på kontroll men annars ätit helt normalt!

  • Nej, jag har den mycket vanliga blodgruppen A+, men hade höjda värden för sällsyntare antikroppar istället (se ovan). Det var inte för antikropparnas skull som jag måste fasta utan för mätningen av järnhalterna etc. Tur det, att fasta en gång i månaden skulle inte ha varit roligt, nu har jag bara behövt göra det idag och i samband med sockerbelastningstestet. Jag hoppas ändå att det var sista proven idag, även om jag nu inte lider av själva pickandet är det ju alltid ett projekt att fara till labbet och skaffa barnskötare osv.

 3. Jag menar ju det, man ska lyssna på sin kropp, vill den ha choklad skall den få det 😉 Fast bäst att minnas det där med att den ska vara mörk…
  I vår närbutik, med mycket dåligt utbud jämfört med er, upptäckte jag förra veckan råg-surskorpor. Kan rekommenderas!

  • Precis, men om man inte har mörk choklad till hands kanske man får samma effekt om man äter mycket större mängder vanlig choklad istället? Råg-surskorpor skall jag definitivt testa, låter gott!

 4. Kan jag få en ådra av dig??? 😉 Jag har precis tvärtom, de måste använda barnnål åt mig och ibland hamnar de att picka flera gånger för att hitta och det blir riktig ångest av det hela. Men nu är det två månader till nästa sköldkörtelkontroll som tur =))

  Väldigt intressant det där med järnet. Biff och spanat rekommenderas ju alltid i alla medier. Men att spagetti och mörk choklad har så mycket, det visste jag verkligen inte.

  • Detdär är jätteorättvist, jag kan gärna ge dig en av mina ådror för jag har stora fina på båda armarna. Jag är mest förvånad över hur lite järn det finn i spenat, jag har alltid tänkt det som en mycket bra järnkälla.

 5. ^det där var intressant, med mörk choko och spenat! Vet du förresten varför linfrön är på ej rekommenderas-listan för gravida? Det står ingenting på paketet, men nog att för övrigt max 2msk per person per dygn, så där är någonting som tycks vara skadligt för masubabyn?

  Och en till gravid-fråga, varför kollar dom antikropparna på dig? Vad gör de för något?

  Jag har en frågedag idag, jag frågade på jobbet också allt möjligt konstigt.. 🙂

  • Frågor är alltid kul;)

   Intaget av linfrön under graviditeten är begränsad för de innehåller Kadmium (en tungmetall som kan skada fostrets utveckling). Kadmiums inverkan har forskats ganska mycket för tobak innehåller mycket kadmium.

   Mina antikroppvärden testas varje månad för de var höjda i detdär första blodprovet som tas i samband med den första ultran. I mitt fall är det inte frågan om Rh antikropparna, utan en ovanligare sort, anti-a och anti-C. Jag vet inte specifikt vad dehär antikropparna gör, detdär med alla antikroppar är så komplext, tycker jag. Men om dessa antikroppar är mycket förhöjda kan det på samma sätt som i Rh-fallet leda till en hemolytisk reaktion (dvs de röda blodkropparna går sönder) hos babyn i magen och då måste man göra en blodtransfusion medan babyn ännu är i magen. Det är sällsynt, i Finland måste det göras på 6% av alla som har förhöjda antikroppvärden.
   Mina värden har hållits på samma nivå under hela graviditeten så det råder ingen nöd på min baby. Under mina tidigare graviditeter har jag alltid haft negativa värden, så antingen har mitt blod blivit kontaminerat under en tidigare förlossning av babyns blod eller genom en blodtransfusion. I mitt fall har inte mina barn kontaminerat mig, för pappans blod var negativt för dessa antikroppar, så antagligen fick jag antikropparna i samband med det blod jag fick efter förra förlossningen. Huh, det blev långt, hoppas det inte blev alltför råddigt 😉

   • Nå men vad bra, att allt är ok. Vi är lite bekanta med antikropparna, vi har en kompis som hade allvarliga mängder med antikroppar som gjorde babyn i magen anemisk, babyn fick 3 blodtransfusioner in i magen och sen fick babyn komma ut typ 4 veckor före BD. Mera blod utanför magen, kontroller och prov, och sen var allt bra. Not nice början på livet, men ganska så härligt att det går att fixa sån hänt också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s