Storkok och jag.

Jag fick en kommentar att skriva mer om mina söndagsstorkok. Så varsågoda:

Jag tycker om att laga mat. Det är roligt att i lugn och ro skära upp nån smaskig lite annorlunda sallad och fast steka någon god färsk fiskbit till och avsluta med att laga en smarrig efterrätt. Jag tycker också om att äta. Att sitta i lugn och ro och äta och samtidigt sitta och diskutera i gott sällskap är ju en njutning de flesta av oss tycker om.

Det jag inte tycker lika mycket om är att i ha hungriga klinkiga ungar runtomkring mig som gnäller under tiden jag febrilt försöker få till stånd nåt ätbart ur ett tomt kylskåp. ”Mamma, jag vill smaka!” ”Mamma, jag vill ha gurka!” osvosv. Det jag inte heller tycker lika mycket om är att istället för att sitta på min plats och äta i lugn och ro, ständigt hoppa upp efter en trasa, fylla på mjölkglas, torka golvet, torka bordet, lyssna på ”mamma jag vill inte ha dethär”, ”yäk!”, ”nejnejnej!” osv osv. Något som jag tror att inte är unikt alls i vår småbarnsfamilj.

Därför är det skönt att sätta minimalt med energi på matlagningen i veckan. Därför lagar vi en matlista för en vecka framåt och handlar mat bara en gång i veckan hela familjen tillsammans (jag orkar inte riktigt bära alla kassar ensam längre, för det blir en hel del… tidigare handlade oftast bara jag och flickorna, då kunde vi fara till affären då det är lugnt) och därför är vårt veckomatschema ungefär följande: på söndag lagas mat för må, ti, on och fre. På to äts rester och lö och sö lagas maten lite bättre och med mer ingivelse och tid (då finns ju den andra vuxna som kan distrahera barnen bättre).

Tråkigt och ospontant? Javisst! Men det underlättar vår vardag oerhört mycket och det är något jag uppskattar just nu mer än nånsin förr.

Därför gör jag ofta mycket lättlagad mat på en gång. För det är så skönt att i veckan inte behöva tajma sitt program efter att det skall finnas tid att laga mat, utan i värsta fall kommer man hem kl 16.55 och maten står på bordet kl 17. I vår familj mår vi bra av fasta rutiner, både i matväg och i allmänhet.

Jag har lärt mig att anpassa mängden mat till att oftast göra så mycket att det först räcker för en middag för hela familjen och sedan lunch åt mig och flickorna. Vår lunch består alltså ofta av gårdagens middagrester. Vi äter ganska lite färdigfabrikat, om man inte räknar med spenatplättar eller spenatsoppa, som vi äter nästan varje vecka nån dag till lunch (allas favorit, utom pappans, som ju äter lunch på jobbet), helt enkelt för smakens skull. Jag skulle nog gärna ta fram ett paket Saarioinens makaronilåda till lunch åt oss, men det går helt enkelt inte ner. Jag försökte introducera färdig leverlåda häromveckan (själv kan jag inte tåla det, men ALLA barn gillar väl leverlåda?) med mycket dåligt resultat. Leia såg faktist ut att börja spy! Hon som spytt exakt en gång i hela sitt liv.

Till lunchen blir det oftast inte heller nån ordentlig sallad (tyvärr, jag är lat igen) utan bara uppskärda grönsaker eller upptinade frysgrönsaker (minimorötter är hiten hos oss).

Vad blir det då för mat? Jo, i princip samma basmat vecka ut vecka in:

 • en puread grönsakssoppa (som sedan kan ätas med hemlagade semlor, en bra programpunkt för Leia och mig då Tilda sover dagssömn)
 • en annan soppa: fisk-, broiler-, knackorvssoppa tex
 • makaronilåda eller lasagne eller nån annan påstalåda (jag lagar alltid dubbelsats och fryser ner hälften)
 • nån potatislåda med proteintillägg (antingen strimlar man potatisen själv ellerköper fryta färdiga) som tonfisk, lax, broiler, malet kött, soja, korv, salami, skinka osv.
 • nån pasta (vege eller bolognese, vad man nu känner för)
 • ris och tillägg, som broiler eller chilisincarne (att byta ut riset mot korn som är näringsrikare går bra hem hos oss, samma sak med att byta ut malett kött mot sojakross)
 • risotton

Om det finns intresse kan jag nog börja skriva nåt vardagsrecept nu som då, på basmat om går ner både för föräldrar och barn?

28 thoughts on “Storkok och jag.

 1. Ping: Äta bör man annars dör man. | muminmamman

  • Vardagsmat är tråkigt, men snäppet mindre tråkigt blir det om man har lite fler alternativ att välja emellan.

  • Tack så mycket, på kommande! Ibland måst man bara läsa hur nån annan gör självklarheter och så tar man sig själv i nacken, så funkar jag åtminstone!

 2. Jag kan garantera att muminmammas vardagsmat är ”suberb”. Sälv har jag lärt att laga minst en gång i veckan pure-grönsaksoppa; favourit är broccoli, blomkål, fenkol, färsk spenat, färska ärter och lite grönpeppar-Koskenlaskia-ost. Så gott att man blir nästan tokig.

  Själv lärde jag mina barn äta allsortens mat (specielt färska grönsaker) med en TV-brikan, som vi kallade ”sörsseripörsseri”. Om barnen åt lite dåligt på dan försökte jag till sist få dem att äta med hjälp av vackra färger och vacker tillsättning: små stikor av paprika, ost, kinka, och tomat-, kurka- och fruktbitar, som dom fick äta med händer så länge de tittade på Pikku Kakkonen. Då och då lagde jag på brikan nåt som dom hade inte smakat tidigare. Det fungerade.

  • Koskenlaskija-osten är en favorit hos mig också, just i soppor! Bricka vid tvn blir bra sen när man har större barn, hos oss skulle det bara leda till storstädning av soffan och golvet och flickan (den mindre) VARJE gång, sådana nerver har inte jag…

 3. Tack så mycket för inlägget. Hos oss är matsituationen helt fallit av banan nu efter jul så det är dags att ta itu med problemet! Hur gör du med maten du gör på söndagarna, fryser du ner den? Gör du tillbehören också, typ ris eller pasta? Eller bara såsen? Blir riktigt peppad att sätta igång med storkok nu! Och jaaaa! Gärna recept också! Har du nå bra tips på ugnsrätter, typ gratänger å så?

  • För det mesta fryser jag inte in maten, nog håller den ett par dagar i kylskåpet. För det mesta äter vi ”allt-i-ett” mat, som just gratänger och grytor och lådor, så då gör jag allt färdigt, men om det är nån sås med tillbehör lagar jag nog bara såsen. Fast den 20 min det tar för riset att koka kan ibland också kännas för länge och att skala potatis och koka den gör jag mycket mycket sällan in i veckan, är man lat så är man…;)

 4. Gärna recept! Och om man får önska lite mer specifikt så har jag skriande behov av goda fisk- och vegerätter, helst sådana som lagas i ugnen allt i en och samma form!

  • Det blir säkert främst recept på fisk och vegerätter, det känns likom inte sådär inspirerande att ge ett recept på maletköttsås och spagetti;) Vi äter ganska lite kött för det mesta, men nu har det blivit mer pga mina låga Hbvärden.

 5. Jaaaaa, recept! Jag har total recept-torka, och en 2-åring som är sååå kinkig med maten. Fiskpinnar, köttbullar och spenatplättar skulle hon kunna leva på. Jag VILL ju så gärna laga ”riktig” mat som ungarna sen gladeligen skulle äta utan en massa usch och blä. Suck.

  • Vi har nog ganska långt av lathet eliminerat vissa maträtter som inte går ner alls för flickorna, men jag har märkt att man ska absolut inte vara fördomsfull och tro på förhand om nåt duger eller inte, jag har åtminstone många gånger blivit förvånad. Hos oss är tex vegerom+smetana en hit, medan köpisköttbullar duger inte. Fast sen beror det ju på dagen också, det som var en hit igår och man gladeligen slävar i sig en stor portion duger inte alls följande gång.

 6. Hej Maria!
  Hittade din blogg för några månader sedan via Taikuri om jag minns rätt!?!? Måste bara säga att jag ÄLSKAR din blogg! Jag har också två små flickor, jag tycker om finskdesign och ofta känner jag igen mej i dina texter 🙂

  Recept på barnvänlig mat tar jag gärna emot :))

  Tack än en gång för en superblogg 🙂
  Mvh
  Maria

  Ps. Får hem Marimekko bottnatyg i dagarna. Ska göra några tavlor av den till vardagsrummet. Fick ideen från din hall :)) D.s.

  • Hej! Vad roligt att du hittat hit och kommenterar, för nu hittade jag också till din fina blogg! Kul att nån annan också gillar lite simplare inredningsstil, istället för den vita lantliga, som är mycket populärare! Jag ska ta och kolla in dina tavlor, de blir säkert supersnygga! Kanske jag tar och härmar dig istället och gör ett par tavlor av de tapetrester vi har av bottnatapeten;)
   Ps. Du har ett fint namn också;)

 7. JA tack till recept!! Det kan inte vara nyttigt att äta prinskorv och rakettispagetti flera dar i rad, som hos oss…

  • Om våra flickor fick bestämma tror jag att det skulle bli prinskorv och rakettispagetti varannan dag och spenatplättar varannan dag;)

 8. Tummen upp för resept! De egna idéerna på basmat blir i långa loppet enformiga. Vi har också brukat göra veckolista, men så har det blivit. Tror vi inspirade av detta inlägg ska börja göra så igen, det är ju bara så himla mycket lättare på det viset.

  • Jag lovar inga mirakel och ett recept per dag, men kan bra ta och posta recept på mat som vi tycker om och inte är riktigt det första receptet man får upp när man googlar upp receptet. Gör gärna samma på din blogg! Jag gillar den!

   • Det kan väl bara inte finnas tid för ett recept per dag med många barn i huset. Jag har svårt att hinna blogga dagligen, men kanske det blir lättare bara jag får in vanan.
    Ska försöka med recepten, är bara jätte dålig på att följa recept/använda recept på den mat vi nu äter. Kanske jag samtidigt får uppskrivet vad jag egentligen gör får mat, igen dum idé det heller.
    Tack, jag gillar din blogg också!

   • Jag tror mera ett recept i veckan är en mer realistisk frekvens för mig! Jo, det finns inte alltid överlopps med tid med barnen, men tro mig, det blir snart lättare. Sen när Elin närmar sig 1 år så börjar de faktist leka TILLSAMMANS stunder!

 9. Jag brukar också göra en lista för kommande vecka så frågar jag maken vad han vill äta och så handlar vi för en vecka och hämtar bara mjölk och sånt där emellan. Nu har jag dock inte gjort för så lång tid på ett tag, bara några dagar i taget. Men när Rimma börjar få mer rutiner och mattider så skall jag börja satsa mer på detta. Här blir det mycket maletkött i alla former och alltid åtminståne en soppdag. Som tur är soppor så goda. Jag tar även emot recept =)

  • Oftast är det tråkigt att göra matlistan, ”vad ska vi äta nu denhär veckan då?” men efter storhandlandet (och inlassandet i kylskåp och frys) känns det bra. Vi äter mycket soppor nu vintertid, billigt, enkelt, gott!

 10. Mitt i inlägget satt jag och tänkte att jag vill ha recept 🙂 Inte för att vi ännu på länge har ett barn som äter samma mat som oss, utan för att min man älskar vardagsmat och jag är så dålig på sådant. Just nu äter vi oftast helt olika maträtter så då får jag laga först min och sedan karlns mat ännu. När bebisen kommer orkar jag nog inte med det så skulle vara bra med bra recept på helt vanlig mat.

  • Huh, att laga flera olika maträtter till samma middag skulle inte vara nåt för mig (då har vi skonats helt från allergier i vår familj, utom jag då som är ”allergisk” mot inälvor och annat äckligt)! Ja, det kan ju hända att du har lite annat att göra med din tid än att kocka hela tiden sen när babyn är här;) Ok, recept kommer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s