Mardrömmar.

Vår stackars 3-åring har börjat se mardrömmar. Hemska mardrömmar. Det började för nån vecka sedan och håller på varje natt. Hon vågar inte längre somna i egen säng och hon vågar inte somna ensam. Hon får panikartade långa attacker på nätterna då hon bara skriker och inte vågar vara nån annanstans än i famnen. Hon säger att hon har hemska drömmar och att det tar sjukt överallt om hon lägger sig ner. Många nätter har milt sagt varit fulla med kalabalik den senaste tiden. Hon talar om ”lustiga grejer” som kommer om natten. På dagarna är allt bara bra, vi kan prata om nätterna och om drömmarna och hon säger att ”lustiga grejerna” har farit bort och kommer inte tillbaka och att hon skall sova i egen säng, men sen när det blir läggdags blir det panik igen. Stackarn.

Från och med nu prioriterar vi sömn framför allt annat här hos oss, så nätternaser ut såhär: Leia somnar i vår säng med nån av föräldrarna liggande brevid. Sedan sover hon hela natten där med en av föräldrarna, medan den andra sover på soffan. Då vaknar hon inte längre så ofta och går snabbt att lugna ner med hjälp av famn och tröst. Få se hur länge vi får hålla på med dethär systemet, för tillfället känns det som det enda rätta. Jag talade med en mamma till lite äldre barn idag och hon sa att hon sov 8 år tillsammans med nåt av barnen, just på grund av hemska mardrömmar. Hohhojjaa.

Dethär med hemska mardrömmar kom lite plötsligt för mig, men samtidigt är jag inte speciellt förvånad, då denhär fröken hela sitt lilla liv haft lite svårt med dethär med att sova om nätterna och dessutom verkar ha ärvt sin fars livliga fantasi. Jag tror det endast är frågan om mardrömmar här hos oss och inte frågan om s.k. nattskräck, som tur. Mycket typiskt för barn i 3-4 årsåldern, vad jag har förstått.

Är det nån annan som har erfarenheter av hemska mardrömmar hos småbarn och möjligen något bra tips?

På dagarna är Leia sitt energiska glada jag.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s