Att bara vara ett vanligt barn.

Dagar som familjerumban är extra intensiv här hemma börjar jag lätt fundera en stund på mitt val att vara hemmamamma. Att det på ett sätt skulle vara lätt att dumpa av sina barn på dagis och sedan fara på jobbet och dricka kaffe framför datorn. Att kombinera jobb och barn i riktiga världen är allt annat än lätt, det förstår jag ju förstås. Jag har haft personligen haft lyxen att få välja att vara hemmamamma, jag har inte tvingats att börja jobba för att familjens ekonomi skulle gå ihop och jag har inte heller tvingats att ”bara” vara hemma för att jag inte har något jobb/studier/annat att fara tillbaka till.

När jag bara var mamma till en baby funderade jag mera på dethär med aktivering/stimulering av barn i lekåldern, m a o om mitt barn skulle gå miste om saker/inte lärde sig saker lika snabbt hemma som på dagis då det inte finns någon pedagogiskt utbildad här hemma hos oss. Numera har jag nästan helt slutat grubbla över detta. Jag är verkligen inte den mamman som varje dag funderar vad mitt barn i lekåldern skall lära sig idag, vi går mera with the flow. Vill hon rita, så ritar vi, vill hon modellera så modellerar vi, men vill hon bara springa runt köket varv efter varv och ropa ”aaaa” så gör vi det.

Men det är just detta som känns lite förbjudet, att jag inte har en massa höga planer och ambitioner för mitt barns utveckling och utbildning. Att jag så att säga nöjer mig med att mitt barn är ”vanligt” och inte ens ger det en chans att utvecklas till max och kunna typ 17 språk vid 5 årsålder, eller gå på idrottsdagis från 1 års ålder eller något liknande som skulle göra mitt barn ”speciellt”. Jag vet inte ens om mitt barn är speciellt ”bra” på något, och jag bryr mig inte heller. Som förälder vill man ju sitt barns bästa och vill att det ska ha bästa möjliga förutsättningar i livet, är det då ok att nöja sig med ”vanlig” i dagens prestationssamhälle?

Ok eller inte så är jag ju inte precis mindre stolt över mitt barns alla prestationer i alla fall.

Dagens konstverk ”Barbapapa”.

Annonser

8 thoughts on “Att bara vara ett vanligt barn.

 1. wow vad jag är glad att jag hittade hit!
  och wow vilket bra inlägg, det är alldeles för stor hyster nu för tiden. visst är det viktigt att barnet får rätt att utforska, upptäcka och utvecklas. men detta sker inte enbart på fsk eller bland alla de tusen aktiviteter som ska klaras av under veckan.
  man ska inte förakta en promenad till parken som slutar vid en stor vattenpöl, att baka en sockerkaka tillsammans och slicka av slickepotten medan man spanar in genom ugnsluckan.
  föräldrar idag är så stressade över att hela tiden göra rätt och verkar livrädda för att just deras barn ska bli efter eftersom lilla kalle 3 år inte kan slå en handvolt och räkna till 142.
  denna utveckling tycker jag är läskig.

  tack för bra läsning!
  kram jenny, arbetande mamma (50%) med en fis på snart två år som älskar vattenpölar.

 2. Du har nog rätt i allt vad du säger, men måste ändå poängtera att t.ex vår fyraåring kräver lite mer program än då han var två. Eftersom han inte går på dagis har vi planerat in muskare, fotis, tennis, jumppa, klubb och annat varje vecka. Och det är bara för att han ska få lite omväxling till hemma- och lekparkslivet, inte för att han ska bli en topp-presterare.

  • Jo, men det är ju just det som är skillnaden, det finns en skillnad på program och prestation. Barnet får göra allt möjligt och prova på nya saker för att det är kul, inte för att han ska börja med tex fotis redan nu så att han säkert kommer in på fotisdagis och fotislågstadie osv för att ni redan nu i god tid har bestämt att han ska bli fotisstjärna. Vi går också på muskare och simmar, för att det är kul, och jag ser framemot att göra ännu mera sen när jag har större barn.

 3. hej. jag tycker att elefanterna du har sytt är så himla fina och blev så sugen på att sy egna så nu undrar jag om du vill lägga upp en förklaring till hur du har gjort dem? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s